Witam,
daniel_janus pisze:Witam. Niezupełnie się zrozumieliśmy. Funkcja, którą pan proponuje dotyczy zbioru katalogu funkcjonującemu na tym samym sprzęcie Pytałem, może przestrzegałem aby uważać aby nie zmieniać nazw jpgów w bazie, z której korzystamy bo po prostu staną się niewidzialne dla ahnenblatt Sprawdziłem, skopiowałem zdjęcie z pulpitu do programu. Było widoczne dopóki było na pulpicie.Po usunięciu do kosza znikało również z programu Zapisałem więc je tak jak pan proponuje. By tak się stało, to zdjęcie musiało już być w programie widoczne. Zatem po działaniu, które pan zaproponował zapisało się w nowym folderze - nazwę mu nadałem np: daniel Zapisało się na pulpicie nie w programie i było widoczne dotąd, póki było na pulpicie Po usunięciu folderu znikało również z "wizji"
Zatem moje pytanie dotyczyło kwestii zapisania na stałe w programie zdjęć, które wpisaliśmy w program, przynajmniej na tym samym nośniku.
Dlaczego tak piszę? bo kopiowanie całego ahnenblatt ze zdjęciami mnie się nie udało mimo uważnego czytania pana poprzednich postów.
Pozostając z niezmiernym szacunkiem.
naprawdę nie rozumiemy się

Trzeba uściślić wiadomości o programie Ahnenblatt: zdjęcia nie zapisują się w programie, tylko w przeznaczonym do tego katalogu. W programie zapisuje się ścieszka dostępu do zdjęcia i po zmianie nazwy zdjęcia program go nie znajdzie.
Opcja
Ekstra/Zdjęcia/dane na nowo przypisz ....] znajdzie zdjęcia i zapisze w programie ścieszkę dostępu ale tylko wtedy, gdy nazwy zdjęć będą odpowiadać szablonowi
(Nazwisko_Imię_rok urodz.jpg).
Aby ułatwić sobie obsługiwanie programu proponuję na dysku D: utworzyć katalog o nazwie np. Rodzina a w nim podkatalogi na zdjęcia, dane i raporty.
Następnie opcją
Ekstra/Opcje .../Katalogi wskazać programowi, gdzie ma szukać danych i zdjęć oraz zapisywać raporty. Nie będzie się nic zapisywało na pulpicie, tylko we wskazanych katalogach.
Kopiójąc "cały ahnenblatt" tracimy wszystkie ścieszki dostępu i prowadzi to do problemów.
Przenosząc dane i zdjęcia na inny komputer (laptop) trzeba skorzystać z opcji
Pliki/Zapisz jako.../Ahnen-plik. Jeśli komputery nie są połączone w sieć, można wykorzystać pamięć USC.