UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Umowa Przedślubna

Wolne forum wymiany myśli, doświadczeń i wiedzy

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
luki
Podziękował/a: 4 razy

Umowa Przedślubna

Post autor: luki » ndz lip 19, 2015 5:10 pm

Witam,
mam taki problem, nie wiem gdzie mogę znaleźć umowę przedślubną z 1929 roku zawartą w mieście Łukowie.
Bardzo proszę o pomoc,
Pozdrawiam, ŁC
Z wyrazami szacunku,
Łukasz Cąkała

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Re: Umowa Przedślubna

Post autor: Bozenna » ndz lip 19, 2015 7:53 pm

Dzien dobry,
U notariusza w Lukowie.
W akcie slubu powinno byc napisane nazwisko rejenta i miejsce kancelarii notarialnej.
W archiwum zachowaly sie akty kancelarii notarialnych.
W bazie "Sezam" mozna je znalesc wpisujac nazwisko notariusza.
Czasem notariusze pracowali przy sadach.
Pozdrawiam,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

AUTOR TEMATU
luki

Post autor: luki » ndz lip 19, 2015 8:03 pm

W akcie ślubu jest informacja: zawarli umowę przedślubną przed zastępcą notariusza w mieście Łukowie Leopoldem Wysokińskim pod numerem 7076.
Z wyrazami szacunku,
Łukasz Cąkała

jart
Podziękował/a: 12 razy
Podziękowano: 29 razy

Post autor: jart » ndz lip 19, 2015 9:52 pm

No to nie wiem, czego nie wiesz :)
pozdrawiam
Artur

Poszukuję informacji o rodzinach: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki

AUTOR TEMATU
luki

Post autor: luki » ndz lip 19, 2015 11:01 pm

W Łukowie kancelarii notarialnych jest bardzo dużo, żadnej nie prowadzi osoba o nazwisku Wysokiński. W archiwum w Siedlcach też nie ma. A zależy mi na jej treści
Z wyrazami szacunku,
Łukasz Cąkała

Awatar użytkownika

Bozenna

Post autor: Bozenna » ndz lip 19, 2015 11:09 pm

Lukasz,
Trzeba szukac kancelarii, ktore istnialy w 1929 roku. Nikt tego za Ciebie nie zrobi.
Spisz nazwiska rejentow. Sprawdz jednak w "google" Leopolda Wysokinskiego. Musial tez byc notariuszem i pracowal w jakiejs kancelarii. Te "jakas" kancelarie i nazwisko jej wlasciciela musisz sam znalesc. Nastepnie sprawdz baze "Sezam". Archiwum w Radzyniu Podlaskim jest interesujace. Tam sa zbiory wlasnie tego typu. A moze Lublin?
Pozdrawiam,
Bozenna
P.S. W "google" juz zauwazylam Leopolda Wysokinskiego (Dziennik Urzedowy z 1937 roku), musisz przesledzic jego kariere, zeby odnalesc nazwisko rejenta u ktorego pracowal w 1929 roku.
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

Tomczyk

Post autor: Tomczyk » pn lip 20, 2015 8:42 am

Te akta powinny być w Archiwum w Radzyniu Podlaskim, lub w Siedlcach. Najlepiej tam zadzwonić.

pozdrawiam

JT

Awatar użytkownika

Bozenna

Post autor: Bozenna » pn lip 20, 2015 10:32 am

Tak Jacek, ja tez myslalam o AP w Radzyniu, ale najpierw trzeba odnalesc odpowiednia kancelarie, czyli nazwisko rejenta. Umowe spisal zastepca notariusza, nie znamy wiec nazwy kancelarii (nazwiska rejenta, do ktorego kancelaria nalezala).
Pozdrawiam,
Bozenna

jart
Podziękował/a: 12 razy
Podziękowano: 29 razy

Post autor: jart » pn lip 20, 2015 3:16 pm

Można sprawdzić akta wszystkich notariuszy w Łukowie w 1929 (właściwie to trzebaby sprawdzić wszystkich tylko wtedy gdy ten własciwy byłby ostatnim sprawdzanym - a to mało prawdopodobne).

Znamy numer umowy, znamy nazwiska stron. Do akt notarialnych mogą być dołączone skorowidze wg. nazwisk stron. Można sprawdzać po kolei wszystkich notariuszy ("dużo" to pojęcie względne, tym bardziej jeśli komuś zależy).

W Warszawie, gdzie notariuszy było pewnie więcej niz w Łukowie, postępując w powyższy sposób udało mi się odnaleźć umowę przedślubną z 1880 r. w ciągu dwóch dni (znałem tylko nazwiska stron, nie wiedziałem który notariusz; jeden dzień na sprawdzenie inwentarza i zamówienie mikrofilmów, drugi na przeglądanie mikrofilmów i ew. zamówienia kolejnych).

Nie powiem, miałem szczęście, bo finalnie wyłoniłem 39 interesujących kancelarii (działających w tym roku), sprawdzałem "jak leci" - szukane akta znalazłem w 11-tej z kolei.

----- Oczywiście to siłowe podejście to tylko alternatywa do innych metod o których pisali przedmówcy, ale gdyby inne sposoby zawiodły, a na prawdę Ci zależy, to warto spróbować.
Moim zdaniem może (ale nie musi) być problem z dostępem do tych akt kiedy już je znajdziesz, ale nawet jeśli takowy wystąpi, pewnie nie będzie nierozwiązywalny (u mnie w przypadku wspomnianych papierów z 1880 r. udało się, ale oficjalnej papierologii musiało stać się zadość).
pozdrawiam
Artur

Poszukuję informacji o rodzinach: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki

h_bosch
Podziękowano: 3 razy

Post autor: h_bosch » wt lip 21, 2015 1:30 am

W tym czasie w Łukowie działał notariusz Bolesław Brodowski
Dokumenty są w AP SIedlce
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... y_id=70610
Jest repertorium i skorowidze.
Krótka piłka zapewne.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wymiana doświadczeń”