UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Wigurowie - pierwsze podejście do legendy rodzinnej

Luźne dyskusje na każdy temat (prawie nie moderowane)

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
hniew
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 9 razy

Wigurowie - pierwsze podejście do legendy rodzinnej

Post autor: hniew » wt sie 26, 2014 4:27 pm

Witam

Czy ktoś spotkał się z jakimiś materiałami genealogiczno-historycznymi dotyczącymi Stanisława Wigury (W w RWD). Najbardziej interesują mnie ostatnie lata życia jego ojca i strona po kądzieli.

W zapiskach rodzinnych dotyczących rodziny Snarskich trafiłem na taki fragmencik:
„... Maria wyszła za mąż za Adama Głębockiego, wyjechali do Mandżurii, gdzie on był nadleśniczym lasów carskich. W czasie wojny zmarł, ona pojechała z dziećmi Janem i Józefem do Kijowa, do siostry męża Wigurzyny. To matka Stanisława Wigury, znanego konstruktora lotniczego który zginął razem ze Żwirką w Cirlicku w 1932r. ...”.

Pobieżny przegląd sieci zaskoczył skromnością materiałów dotyczących postaci Stanisława Wigury i jego rodziny.
Co się udało „ustalić” (wszystko wymaga potwierdzenia w innych źródłach):
- matka - Marta z Sokołowskich Wigurzyna (1873 - 1915 Kijów), ewakuowała się na początku I WŚ z Warszawy na wschód,
- ojciec - inż. Kazimierz Wigura (1861 - 1917 Żytomierz), być może przed I WŚ budował gorzelnię w Harbinie (Mandżuria) (jeśli to prawda to czy poznał tam A. Głębockiego oraz kiedy i gdzie wrócił z Dalekiego Wschodu?),
- grobowiec rodziców Stanisława (być może tylko symboliczny) znajduje się na St. Powązkach,
- Stanisław Wigura wrócił z Żytomierza do Warszawy w 1919 roku - miał wtedy ok. 16 lat,
- Maria Tekla Snarska ur. ok. 1881r.; Adam Zenon Głębocki ur. ok. 1856r.; prócz Jana i Józefa mieli jeszcze syna Stanisława ur. 1906. (Geneszukacz),
- na St. Powązkach jest grobowiec Marii, Józefa i Stanisława Głębockich (ale czy to „ci” Głęboccy?).

Wątpliwości i pytania, jakie mi się nasuwają zakładając, że w ww cytacie jest coś prawdziwego:
1. Kim był Adam Głębocki dla Marty z Sokołowskich Wigurzyny - bratem przyrodnim, bratem ciotecznym, dalszym krewnym czy tylko potencjalnym kolegą Kazimierza Wigury z Harbina?
2. Czy losy Marii ze Snarskich Głębockiej i jej synów na przestrzeni lat 1915-19 między Kijowem a Warszawą były wspólne czy oddzielne z losami młodego Stasia Wigury?

Czy komuś nasuwa się jakiś pomysł - gdzie zacząć szukać?

Pozdrawiam
Hubert
Pozdrawiam
Hubert

Nina2
Podziękowano: 1 raz

Re: Wigurowie - pierwsze podejście do legendy rodzinnej

Post autor: Nina2 » ndz lip 26, 2015 5:28 pm

Być może wie coś o swojej rodzinie scenograf Władysław Wigura (ur. w Lublinie, zam. w Poznaniu tel. podam na maila nina.orlow@wp.pl.. ). Spokrewniony z lotnikiem, ojciec był geodetą. (Dziadek zginął próbując ocalić dobra rodzinne przed rewolucją.)

Malgorzata2005
Podziękował/a: 131 razy
Podziękowano: 15 razy

Post autor: Malgorzata2005 » pn lip 27, 2015 9:12 am

Witam,
Bardzo interesuje mnie historia tej Rodziny - Joanna Wigura około 1875 - 1880 bierze ślub z Edmundem Jabłonowskim ; dzieci z tego małżeństwa rodzą się w Równem,
doktor Edmund Jabłonowski umiera w Równem w 1909 roku, Joanna z domu Wigura w dniu śmierci męża żyje. Nie znam wcześniejszej historii rodzinnej Joanny Wigury.
Hubercie, bardzo bym była wdzięczna, gdybyś dzielił się pozyskanymi informacjami w tym temacie , które dla mnie będą niewątpliwie inspiracją do ustalenia historii Joanny Jabłonowskiej z domu Wigura.
Pozdrawiam - Małgorzata

Nina2
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Nina2 » pn sie 24, 2015 3:20 pm

Szukając własnych przodków, znalazłam w:
Epsztein Tadeusz, Własność ziemska na Ukrainie w 1860 r. w "Statystyce" Andrzeja Grabianki
podaje, na http://rcin.org.pl/dlibra/publication?i ... 1&lp=4&QI= że Wigurowie mieli w tym czasie i w powiecie ostrogskim
posiadłość Шкаров Szkarów (Szkarew) Identyfikator 5149-5152 -Nr źr 65-68 - Bibl: Grabianka, k. 189; SGKP, t. 11, s. 917
i Горбаков Horbaków (Horbaczów) 5157 i 5159 73 i 75 Grabianka, k. 189; SGKP, t. 15, cz. 1, s. 574
Może się Państwu przyda do dalszych poszukiwań.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”