UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Szukam grobu we Francji - IWW
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 12
Szukam grobu we Francji - IWW
Dzień Dobry,
Szukam grobu mojego pradziadka Franciszka (Franc) Gniazdowskiego, który służył w w pruskim wojsku i zmarł dnia 06.04.1916r w niemieckim szpitalu wojskowym w Romagne sous les Cotes koło Verdun. W tej miejscowości znajduje się cmentarz na którym prawdopodobnie jest jego mogiła. Za rok minie 100 lat od jego śmierci, a przez ten okres nikt nie wiedział gdzie znajduje się jego grób. Jest to dla mnie bardzo ważne. Proszę forumowiczów o jakiekolwiek informacje jak np. uzyskać zdjęcie mogiły, do kogo się zwrócić o potwierdzenie, że moje ustalenia są prawdziwe,itp. - po prostu cokolwiek. Może ktoś z forumowiczów maił do czynienia z podobną sprawą.
pozdrawiam serdecznie
Tomasz Gniazdowski
PS. Jestem tu nowy, proszę wybaczyć mi więc jeżeli złamałem jakiekolwiek zasady.
Szukam grobu mojego pradziadka Franciszka (Franc) Gniazdowskiego, który służył w w pruskim wojsku i zmarł dnia 06.04.1916r w niemieckim szpitalu wojskowym w Romagne sous les Cotes koło Verdun. W tej miejscowości znajduje się cmentarz na którym prawdopodobnie jest jego mogiła. Za rok minie 100 lat od jego śmierci, a przez ten okres nikt nie wiedział gdzie znajduje się jego grób. Jest to dla mnie bardzo ważne. Proszę forumowiczów o jakiekolwiek informacje jak np. uzyskać zdjęcie mogiły, do kogo się zwrócić o potwierdzenie, że moje ustalenia są prawdziwe,itp. - po prostu cokolwiek. Może ktoś z forumowiczów maił do czynienia z podobną sprawą.
pozdrawiam serdecznie
Tomasz Gniazdowski
PS. Jestem tu nowy, proszę wybaczyć mi więc jeżeli złamałem jakiekolwiek zasady.
-
- Podziękował/a: 145 razy
- Podziękowano: 322 razy
- Kontakt:
Re: Szukam grobu we Francji - IWW
Jedyną sensowną rzeczą jaką udało mi się znaleźć to TO.
Na dole jest adres organizacji, która ponoć udostępnia dane pochowanych. Warto napisać, spytać.
Na dole jest adres organizacji, która ponoć udostępnia dane pochowanych. Warto napisać, spytać.
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Tomku,
Witek podal link po niemiecku. Nie znam tego jezyka. Nie wiem wiec co zawiera ten artykul, ale z pewnoscia trzeba tam napisac.
Wedlug ukladow francusko-niemieckich kazdy kraj dba o groby swych zolnierzy.
Nie bedzie zadnych informacji we francuskich archiwach, ale niemieckie archiwa maja na pewno dokladna lokalizacje grobu pradziadka.
Znalazlam ciekawa informacje z grudnia 2014 roku.
Na Wojskowym Cmentarzu Niemieckim w Romagne sous les Cotes wiele krzyzow ucierpialo w czasie burzy (wichury).
Renowacja cmentarza zostala powierzona stowarzyszeniu "SESMA"
Oto adres:
Service d'Entretien des Sépultures Militaires Allemandes
9 rue Pré Chaudron
57070 METZ
Francja
Napisz do tego stowarzyszenia z prosba o pomoc w lokalizacji grobu.
Pozdrawiam,
Bozenna
Witek podal link po niemiecku. Nie znam tego jezyka. Nie wiem wiec co zawiera ten artykul, ale z pewnoscia trzeba tam napisac.
Wedlug ukladow francusko-niemieckich kazdy kraj dba o groby swych zolnierzy.
Nie bedzie zadnych informacji we francuskich archiwach, ale niemieckie archiwa maja na pewno dokladna lokalizacje grobu pradziadka.
Znalazlam ciekawa informacje z grudnia 2014 roku.
Na Wojskowym Cmentarzu Niemieckim w Romagne sous les Cotes wiele krzyzow ucierpialo w czasie burzy (wichury).
Renowacja cmentarza zostala powierzona stowarzyszeniu "SESMA"
Oto adres:
Service d'Entretien des Sépultures Militaires Allemandes
9 rue Pré Chaudron
57070 METZ
Francja
Napisz do tego stowarzyszenia z prosba o pomoc w lokalizacji grobu.
Pozdrawiam,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?
-
Bardzo Wam dziękuję za cenne wskazówki. Już zaczynam pisać.
Pozdrawiam
Tomek
-- Post scalono 05 mar 2015, 15:14 --
Bożenno, a czy SESMA ma adres mailowy?
Tomasz
Pozdrawiam
Tomek
-- Post scalono 05 mar 2015, 15:14 --
Bożenno, a czy SESMA ma adres mailowy?
Tomasz
-
- Lokalizacja: Kępno (N 51 ° 16 ' 45,4 '' E 17 ° 59 ' 07,2 '') Wielkopolska
Niestety na http://www.volksbund.de/graebersuche.html nie potrafię nic znaleźć ( prawdopodobnie nazwisko Twojego pradziadka zapisane zostało w j. niemieckim inaczej ) natomiast znalazłem to http://images70.fotosik.pl/675/b0236b35bb0c1f9c.jpg
tylko w tym wypadku data śmierci nie zgadza się o miesiąc
tylko w tym wypadku data śmierci nie zgadza się o miesiąc
Pozdrawiam : Maciej Tobias
Szukam:
Tobias - powiat turecki i ... Czechy !
Koryciak - powiat kępiński i ostrzeszowski
Małolepszy(a) - Grabów n/Prosną i okolice
Mikołajczyk - powiat kępiński
Szukam:
Tobias - powiat turecki i ... Czechy !
Koryciak - powiat kępiński i ostrzeszowski
Małolepszy(a) - Grabów n/Prosną i okolice
Mikołajczyk - powiat kępiński
-
Bardzo dziękuje Maćku,
Dotarłem do list strat z IWW i to jest właśnie mój dziadek. Data 16.06.1916r to data opublikowania listy, natomiast zmarł 06.04.1916r w wyniku obrażeń pleców. wiem to z listu który napisał kapelan jego jednostki do babci. Tego że zmarł w tym lazarecie to jestem praktycznie pewny na 100%, ale czy tam jest jego mogiła i krzyż?
pozdrawiam
Tomek
Dotarłem do list strat z IWW i to jest właśnie mój dziadek. Data 16.06.1916r to data opublikowania listy, natomiast zmarł 06.04.1916r w wyniku obrażeń pleców. wiem to z listu który napisał kapelan jego jednostki do babci. Tego że zmarł w tym lazarecie to jestem praktycznie pewny na 100%, ale czy tam jest jego mogiła i krzyż?
pozdrawiam
Tomek
-
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 1 raz
Szukam grobów we Francji na nazwisko Podwiązka, Podwionska, Podwiazka.
Pozdrawiam http://www.adampolanowski.pl
-
- Podziękował/a: 16 razy
- Podziękowano: 215 razy
Tomku,tgniazdowski pisze: Dotarłem do list strat z IWW i to jest właśnie mój dziadek. Data 16.06.1916r to data opublikowania listy, natomiast zmarł 06.04.1916r w wyniku obrażeń pleców. wiem to z listu który napisał kapelan jego jednostki do babci. Tego że zmarł w tym lazarecie to jestem praktycznie pewny na 100%, ale czy tam jest jego mogiła i krzyż? Tomek
Moze poszukiwania juz nieaktualne ?
Twoj dziadek jest wykazany na Volksbund :
Franz Gniazdowski jest prawdopodobnie pochowany jako zolnierz niezidentyfikowany na Wojennym
Cmentarzu w Azannes II.
Lokalizacja grobu: prawdopodobnie posrod bezimiennych.
Nachname:
Gniazdowski
Vorname:
Franz
Dienstgrad:
Wehrmann
Geburtsort:
Brzoza
Todes-/Vermisstendatum:
06.04.1916
Todes-/Vermisstenort:
Romagne
http://tinyurl.com/q8puqjb
Niestety mimo szczerych checi nie udaje mi sie zalaczyc aktywnego linku

Pozdrawiam
Grazyna
-
Dziękuję bardzo Grażyno.
Link jest aktywny. To jest bardzo ważna dla mnie wiadomość, która potwierdziła moje przypuszczenia. Proszę o informację jak sprawdzić na Volksbund poniższe osoby:
1. Walenty (Valentin) Gniazdowski– ur. 12.02.1886r (Brzoza k/Krotoszyna), ranny w grudniu 1914r, prawdopodobnie zginął
2. Stanisław (Stanislaus)Gniazdowski – ur. 26.04.1892r (Brzoza k/Krotoszyna), prawdopodobnie zginął pod Ypres w październiku 1914r
pozdrawiam
Tomek Gniazdowski
Link jest aktywny. To jest bardzo ważna dla mnie wiadomość, która potwierdziła moje przypuszczenia. Proszę o informację jak sprawdzić na Volksbund poniższe osoby:
1. Walenty (Valentin) Gniazdowski– ur. 12.02.1886r (Brzoza k/Krotoszyna), ranny w grudniu 1914r, prawdopodobnie zginął
2. Stanisław (Stanislaus)Gniazdowski – ur. 26.04.1892r (Brzoza k/Krotoszyna), prawdopodobnie zginął pod Ypres w październiku 1914r
pozdrawiam
Tomek Gniazdowski
-
- Podziękował/a: 16 razy
- Podziękowano: 215 razy
Tomku,
Pozostalych Gniazdowskich na ten czas brak na Volksbund ale to nie znaczy, ze za jakis czas sie nie pojawia.
Indeksacja cmentarzy wciaz trwa wiec co jakis czas warto sprawdzic te strone.
Pozdrawiam
Grazyna
Pozostalych Gniazdowskich na ten czas brak na Volksbund ale to nie znaczy, ze za jakis czas sie nie pojawia.
Indeksacja cmentarzy wciaz trwa wiec co jakis czas warto sprawdzic te strone.
Pozdrawiam
Grazyna
-