UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Ahnenblatt

Problemy i zapytania związane z działaniem programów genealogicznych

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Topol
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 40 razy

Re: Ahnenblatt

Post autor: Topol » pt lip 10, 2015 2:55 pm

Witam,
KrzychB pisze:Józefie, rozumiem, że masz kontakt z twórcą programu, stąd moje pytanie do Ciebie. Czy nie można by pomyśleć o wstawieniu na wykresach, pod datą ślubu, również miejscowości zawarcia związku? Tej informacji najbardziej mi brakuje na drzewkach w formie graficznej.

Pozdrawiam!
mój kontakt z autorem programu ogranicza się do pomocy w przygotowaniu polskiej wersji i nie mam żadnego wpływu na działanie i funkcje programu Ahnenblatt.
Propozycja umieszczenia miejsca ślubu w raportach i wykresach znajduje się już dawno na "liście życzeń i propozycji" ale umieszczenie tej opcji w programie
jest zależne tylko od pracy programisty. Nam pozostaje tylko czekanie :(
pozdrawiam
Józef Topoliński

http://topolinscy.eu

daniel_janus
Podziękował/a: 6 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: daniel_janus » czw wrz 03, 2015 10:28 pm

Witam
Mam wersję 2,87 Niestety tylko w języku niemieckim choć to nie stanowi dużego problemu. Teraz się pojawiła wersja 2.88. Chciałbym ją zainstalować u siebie
Pytanie pierwsze czy po pobraniu 2,88 "stary program zostanie automatycznie poprawiony? Jeśli nie to jak dane z 2,87 wyeksportować do 2,88.
Pytanie drugie Chciałbym ten sam program mieć na notebooku Jak go zainstalować i jak przenieść dane z PC stacjonarnego?
Pytanie trzecie co to jest wersja przenośna?

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Topol

Post autor: Topol » pt wrz 04, 2015 11:20 am

Witam,
daniel_janus pisze:Witam
Mam wersję 2,87 Niestety tylko w języku niemieckim choć to nie stanowi dużego problemu. Teraz się pojawiła wersja 2.88. Chciałbym ją zainstalować u siebie
Pytanie pierwsze czy po pobraniu 2,88 "stary program zostanie automatycznie poprawiony? Jeśli nie to jak dane z 2,87 wyeksportować do 2,88.
Pytanie drugie Chciałbym ten sam program mieć na notebooku Jak go zainstalować i jak przenieść dane z PC stacjonarnego?
Pytanie trzecie co to jest wersja przenośna?
po pobraniu i zainstalowaniu pliku absetup.exe program zostanie poprawiony do najnowszej wersji. Z danymi nic nie powinno się dziać ale kopia danych nigdy nie zaszkodzi :)
Tak samo można zainstalować program (2 x kliknąć absetup.exe) na notebooku. Dane najlepiej przenieść za pomocą opcji Pliki/Zapisz jako.../Ahnen-plik. Program sam "odkryje"
zapisywanie na innym nośniku i spyta, czy kopiować także fotki.
Wersja przenośna to plik Ahnenblatt.zip rozpakowany i umieszczony na pamięci przenośnej USB. Działa na każdym komputerze z systemem Windows bez konieczności instalacji.
ps. Czytanie odpowiedzi na pytania zamieszczone w tym wątku jest czasami bardzo pomocne :)
pozdrawiam
Józef Topoliński

daniel_janus

Post autor: daniel_janus » pt wrz 11, 2015 7:54 pm

Mam pytanie. Czy w notebooku 64 bitowym działa funkcja wyświetlania nazwiska męża po najechaniu kursorem na nazwisko panieńskie mężatki?
U mnie nie działa, ale to może błąd mojego instalowania?

daniel_janus

Post autor: daniel_janus » pn wrz 21, 2015 9:45 am

Wczoraj pytanie, dzisiaj odpowiedź
Jest bez znaczenia moje pytanie. Kwestia czy wyświetla po najechaniu kursorem nazwisko po mężu jest w tym, że w zakładce "Wygląd" należy ustawić kolejność wyświetlania. Aby ta funkcja działała trzeba zaznaczyć "pokazuj imię na początku".
Mam drugie pytanie, na które jeszcze nie znam odpowiedzi. Niektórzy z nas umieszczają fotografię członków dg. - po to ta funkcja jest! i działa ale.... po zmianie danych w bazie fotograficznej w tym samym notebooku, pc stacjonarnym itp ulega zmianie ścieżka wyszukiwania tych jpg-ów I niestety tak przynajmniej ja tak mam, dobrze że miałem nie zmienioną bazę, do której wróciłem.
Dlaczego zmieniałem nazwy? Chciałem ustawić fotografie dla łatwiejszego wyszukiwania w kolejności alfabetycznej Pytanie: albo mam złą metodę zapisywania albo kolejność alfabetyczna i wklepywanie fotek na nowo!

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Topol

Post autor: Topol » pn wrz 21, 2015 12:42 pm

Witam,
daniel_janus pisze:...
Mam drugie pytanie, na które jeszcze nie znam odpowiedzi. Niektórzy z nas umieszczają fotografię członków dg. - po to ta funkcja jest! i działa ale.... po zmianie danych w bazie fotograficznej w tym samym notebooku, pc stacjonarnym itp ulega zmianie ścieżka wyszukiwania tych jpg-ów I niestety tak przynajmniej ja tak mam, dobrze że miałem nie zmienioną bazę, do której wróciłem.
Dlaczego zmieniałem nazwy? Chciałem ustawić fotografie dla łatwiejszego wyszukiwania w kolejności alfabetycznej Pytanie: albo mam złą metodę zapisywania albo kolejność alfabetyczna i wklepywanie fotek na nowo!
jeżeli fotki będą miały nazwę wg. szablonu (Nazwisko_Imię_rok urodz.jpg), to powinna zadziałać opcja Ekstra/Zdjęcia/dane na nowo przypisz .... Trzeba wskazać nowy katalog
w którym są zdjęcia ze zmienionymi nazwami. Oczywiście najlepiej próbować nowych opcji na kopii swych danych rodzinnych.
pozdrawiam
Józef Topoliński

daniel_janus

Post autor: daniel_janus » wt wrz 22, 2015 11:28 pm

Witam. Niezupełnie się zrozumieliśmy. Funkcja, którą pan proponuje dotyczy zbioru katalogu funkcjonującemu na tym samym sprzęcie Pytałem, może przestrzegałem aby uważać aby nie zmieniać nazw jpgów w bazie, z której korzystamy bo po prostu staną się niewidzialne dla ahnenblatt Sprawdziłem, skopiowałem zdjęcie z pulpitu do programu. Było widoczne dopóki było na pulpicie.Po usunięciu do kosza znikało również z programu Zapisałem więc je tak jak pan proponuje. By tak się stało, to zdjęcie musiało już być w programie widoczne. Zatem po działaniu, które pan zaproponował zapisało się w nowym folderze - nazwę mu nadałem np: daniel Zapisało się na pulpicie nie w programie i było widoczne dotąd, póki było na pulpicie Po usunięciu folderu znikało również z "wizji"
Zatem moje pytanie dotyczyło kwestii zapisania na stałe w programie zdjęć, które wpisaliśmy w program, przynajmniej na tym samym nośniku.
Dlaczego tak piszę? bo kopiowanie całego ahnenblatt ze zdjęciami mnie się nie udało mimo uważnego czytania pana poprzednich postów.
Pozostając z niezmiernym szacunkiem.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Topol

Post autor: Topol » śr wrz 23, 2015 12:26 pm

Witam,
daniel_janus pisze:Witam. Niezupełnie się zrozumieliśmy. Funkcja, którą pan proponuje dotyczy zbioru katalogu funkcjonującemu na tym samym sprzęcie Pytałem, może przestrzegałem aby uważać aby nie zmieniać nazw jpgów w bazie, z której korzystamy bo po prostu staną się niewidzialne dla ahnenblatt Sprawdziłem, skopiowałem zdjęcie z pulpitu do programu. Było widoczne dopóki było na pulpicie.Po usunięciu do kosza znikało również z programu Zapisałem więc je tak jak pan proponuje. By tak się stało, to zdjęcie musiało już być w programie widoczne. Zatem po działaniu, które pan zaproponował zapisało się w nowym folderze - nazwę mu nadałem np: daniel Zapisało się na pulpicie nie w programie i było widoczne dotąd, póki było na pulpicie Po usunięciu folderu znikało również z "wizji"
Zatem moje pytanie dotyczyło kwestii zapisania na stałe w programie zdjęć, które wpisaliśmy w program, przynajmniej na tym samym nośniku.
Dlaczego tak piszę? bo kopiowanie całego ahnenblatt ze zdjęciami mnie się nie udało mimo uważnego czytania pana poprzednich postów.
Pozostając z niezmiernym szacunkiem.
naprawdę nie rozumiemy się :nieok: Trzeba uściślić wiadomości o programie Ahnenblatt: zdjęcia nie zapisują się w programie, tylko w przeznaczonym do tego katalogu. W programie zapisuje się ścieszka dostępu do zdjęcia i po zmianie nazwy zdjęcia program go nie znajdzie.
Opcja Ekstra/Zdjęcia/dane na nowo przypisz ....] znajdzie zdjęcia i zapisze w programie ścieszkę dostępu ale tylko wtedy, gdy nazwy zdjęć będą odpowiadać szablonowi (Nazwisko_Imię_rok urodz.jpg).
Aby ułatwić sobie obsługiwanie programu proponuję na dysku D: utworzyć katalog o nazwie np. Rodzina a w nim podkatalogi na zdjęcia, dane i raporty.
Następnie opcją Ekstra/Opcje .../Katalogi wskazać programowi, gdzie ma szukać danych i zdjęć oraz zapisywać raporty. Nie będzie się nic zapisywało na pulpicie, tylko we wskazanych katalogach.
Kopiójąc "cały ahnenblatt" tracimy wszystkie ścieszki dostępu i prowadzi to do problemów.
Przenosząc dane i zdjęcia na inny komputer (laptop) trzeba skorzystać z opcji Pliki/Zapisz jako.../Ahnen-plik. Jeśli komputery nie są połączone w sieć, można wykorzystać pamięć USC.
pozdrawiam
Józef Topoliński

daniel_janus

Post autor: daniel_janus » śr wrz 23, 2015 5:41 pm

Tym razem zrozumieliśmy się dobrze. Właśnie o tym pisałem niezbyt odważnie, bo nie znam się na terminologii.
Przenoszenie na USC - chyba literówka - na USB, gubi zdjęcia zostawiając ścieżki do nich.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Topol

Post autor: Topol » śr wrz 23, 2015 6:01 pm

Witam,
daniel_janus pisze:Tym razem zrozumieliśmy się dobrze. Właśnie o tym pisałem niezbyt odważnie, bo nie znam się na terminologii.
Przenoszenie na USC - chyba literówka - na USB, gubi zdjęcia zostawiając ścieżki do nich.
opcja Pliki/Zapisz jako.../Ahnen-plik "zauważy" zapisywanie na innym nośniku (na USB) i zada pytanie, czy kopiować również zdjęcia/dane.
Gdy odpowiesz twierdząco, stworzony zostanie katalog (na USB) o nazwie NazwaRodziny Media i tam będą zdjęcia a ścieszka w programie.
Teraz wystarczy przełożyć USB do laptopa, uruchomić Ahnenblatt, pokazać mu plik rodzinny z pamięci USB i zapisać jako ahnen-plik na laptopie.
Też nastąpi pytanie o zdjęcia.
pozdrawiam
Józef Topoliński

daniel_janus

Post autor: daniel_janus » śr wrz 23, 2015 11:11 pm

Bardzo dziękuje Od jutra zabieram się do prób! U mnie to idzie jak .....po grudzie!

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Topol

Post autor: Topol » śr paź 28, 2015 10:00 pm

Witam,
pojawiła się wersja 2.89 programu Ahnenblatt.
Pobrać można tu: pobieranie
Trzeba pobrać plik instalacyjny absetup.exe (6,5 MB).
Dla wersji przenośnej - Ahnenblatt.zip (7,3 MB)
Usunięte zostały zauważone błędy i inne niedociągnięcia.
Jest możliwość używania (prócz nazwiska rodowego) również
nazwiska po mężu. Ekstra/Opcje/części tekstu ustalamy, jak mają
być przedstawiane nazwiska w raportach. Nazwisko po mężu wpisujemy
w oknie dialogowym (po kliknięciu na osobę "pod ołówkiem") w zakładce Nazwisko
Z nowych opcji warto zwrócić uwagę na możliwość podania miejsca ślubu
(obok daty) oraz na możliwość zmiany wielkości tytułu (nagłówka) tablicy
w procentach w relacji do wysokości ramki. Jest też możliwość podania,
ile procent danych w ramkach może być zmiejszone. Powoduje to lepszą
czytelność danych osobowych.
pozdrawiam
Józef Topoliński

elgra
Podziękował/a: 154 razy
Podziękowano: 202 razy

Post autor: elgra » czw paź 29, 2015 5:19 pm

"Z nowych opcji warto zwrócić uwagę na możliwość podania miejsca ślubu
(obok daty)"

Sądziłam, ze miejsce ślubu będzie się pojawiać na graficznym "drzewku", ale nie widzę tego.

Chyba coś nie do końca zrozumiałam ?
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska

szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Topol

Post autor: Topol » czw paź 29, 2015 6:10 pm

Witam,
elgra pisze:...Sądziłam, ze miejsce ślubu będzie się pojawiać na graficznym "drzewku", ale nie widzę tego.

Chyba coś nie do końca zrozumiałam ?
dobrze sądziłaś, to ja tak niewyraźnie napisałem :(
Jeśli w okienku Drukuj tablicę w zakładce Dane zaznaczymy Miejsce ślubu, to pojawi się ono na wydruku
tablicy pod datą.
pozdrawiam
Józef Topoliński

Awatar użytkownika

bożena
Podziękował/a: 34 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: bożena » sob paź 31, 2015 4:14 pm

Po ściągnięciu programu wczytałam moje drzewo teraz chciałam dopisać jedną osobę i program mi nie pozwala, gdy miałam stary komputer to mogłam dopisywać uzupełniać dane, a teraz nie, Dlaczego? Co robię nie tak?
Pozdrawiam
Serdecznie pozdrawiam Bożena Balawender

ODPOWIEDZ

Wróć do „Programy genealogiczne”