Dzień dobry,
Cytuję tłumaczenie wykonane przez Christophorusa a dotyczące wpisu
w aktach metrykalnych parafii Daleszyckiej rok 1790:
"Odtąd dzieci ze wsi Krajno będą chrzczone nie w świątyni parafialnej daleszyckiej, lecz w świątyni św. Katarzyny Braci Mniejszych Regularnej Obserwancji [tj. OO. Bernardynów], i tam w księdze metrykalnej ich chrzest będzie notowany. Ja, Józef Fuhl, kanonik kaznodzieja kielecki, proboszcz daleszycki, dałem pełnomocnictwo konwentowi braci wspomnianych, by mogli chrzcić wszystkie dzieci z rzeczonej wsi odtąd mające się narodzić aż do życia mojego w tej parafii posługi kresu, chyba że przypadkiem z jakiegoś powodu wcześniej to pełnomocnictwo /jak na piśmie zostało dane/ na piśmie spodoba mi się odwołać. Oleje zaś święte i woda z chrzcielnicy będą do pobrania corocznie ze świątyni parafialnej daleszyckiej w sam dzień sobotni przed Niedzielą Zesłania Ducha Świętego.
Dopisek: Oleje Święte odbiera się u Jaśnie Oświeconego (rozwinięcie skrótu „J.” przypuszczalne) Dziekana."
Z informacji uzyskanej w Świętej Katarzynie i AP Kielce wynika,iż nie zachowały się akta z tego okresu,czy jest jakaś szansa,że mogą gdzieś znajdować się kopie tych metryk?
ewentualnie gdzie uzyskać dane zawarte w tych aktach?
Pozdrawiam serdecznie
Lucjan
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Akta urodzeń wsi Krajno z lat 1790-1810
Moderator: Moderatorzy