UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Posen-Dolata-Katarzyna-1907

Prośby o pomoc w tłumaczeniu z j. niemieckiego

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
marmar07
Podziękował/a: 12 razy
Podziękowano: 1 raz

Posen-Dolata-Katarzyna-1907

Post autor: marmar07 » wt paź 20, 2015 9:59 am

Proszę o tłumaczenie aktu:

Rok aktu: 1907
Miejscowość: Posen
Imię (dziecka/męża/zmarłego): Katarzyna
Nazwisko (dziecka/męża/zmarłego): Dolata
Link do zdjęcia: http://images69.fotosik.pl/1272/56d018881886a765med.jpg

Witam,
bardzo proszę o pomoc w odczytaniu króciutkiej notatki z pruskiej kartoteki ewidencyjnej. Notatka dotyczy adresu zamieszkania. Przy pomocy starej mapy udało mi się odczytać pierwszy wyraz – jest to Kammthal, niemiecka nazwa małej miejscowości Grzebienisko koło Poznania. 2.1.07 nastąpiła przeprowadzka z Kammthal najprawdopodobniej gdzieś do Poznania, jednak nie widzę w dalszej części zapisu żadnego „strasse”. Czy ktoś mi może pomóć?
Pozdrawiam
Marek S.

Awatar użytkownika

beata bistram
Podziękował/a: 91 razy
Podziękowano: 189 razy

Re: Posen-Dolata-Katarzyna-1907

Post autor: beata bistram » śr paź 21, 2015 5:15 pm

Witaj Marku!
nie widzisz Straße bo jest Platz ;) Bernhard? Platz
ale strasznie slabo widac, mozesz wstawic wiekszy wycinek ( moze tez na fotosik?)
Kammthal powiat Samter - moze sie zgadzac
pozdrawiam Beata

AUTOR TEMATU
marmar07
Podziękował/a: 12 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: marmar07 » śr paź 21, 2015 9:24 pm

Beato, kolejny raz bardzo dziękuję za pomoc!
Wszytsko się zgadza. Książka adresowa Poznania z 1907 podaje nazwę: Bernhardinerplatz ( dziasiaj także plac Bernardyński). Samter też jak najbardziej.
Beato, ponieważ to właśnie Ty odpowiadasz na moje prośby, czuję się w obowiązku usprawiedliwić z tego, że będę jeszcze raz po raz zamieszczał kolejne tekściki do rozszyfrowania. Porządkuję powoli wszystko, co udało mi się zdobyć o mojej rodzinie i widzę jeszcze kilka rzeczy, z którymi nie umiem sobie poradzić. Nie znam niemieckiego, pomagam sobie słownikiem i wzorami niemieckich liter, ale nie zawsze - jak widzisz - daję radę. Będę wdzięczny, jeśli mi jeszcze czasem pomożesz, oczywiście w miarę tego jak będziesz mogła mi poświęcić czas. Jeśli masz jakieś stare zdjęcie do poprawki, uzupełnienia fragmentu itp., to bardzo chętnie to zrobię.
Pozdrawiam
Marek

Awatar użytkownika

beata bistram
Podziękował/a: 91 razy
Podziękowano: 189 razy

Post autor: beata bistram » czw paź 22, 2015 9:11 pm

Smialo ;) wstawiaj
pozdr. bb

ODPOWIEDZ

Wróć do „Akty - niemiecki”