Czy ktoś spotkał się z tym nazwiskiem?
Moja rodzina ze strony matki nosiła nazwisko Bałuk. Mój prapradziadek Wojciech Bałuk (zm. 1913) był szewcem w Myślenicach k/Krakowa. Jego żona Maria z Górników zmarła w 1938 r.
Ich syn, Stefan, piastował urząd burmistrza Myślenic po wojnie. Znam imiona rodziców Wojciecha – Jana i Helenę z Góralików. Rodzina wywodzi się prawdopodobnie z Węgier.
Ponoć byli spokrewnieni z Leonem Bałukiem, który miał piekarnię w Krakowie przy ul. Garbarskiej i był starszym piekarzy białych w Krakowie. Niektórzy z krewnych wskazują też na pokrewieństwo z Michałem Bałuckim, pisarzem pozytywistą, jednak nie udało mi się tego potwierdzić.
Część rodziny Bałuków (synowie Wojciecha) trafiła do Warszawy i tam podzieliła los tysięcy Polaków w czasie Powstania. Wyśledziłam to nazwisko w różnych częściach Polski, również w Drohobyczu.
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Bałuk
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękowano: 153 razy
Re: Nazwisko Bałuk
W Jareniówce parafia Jasło była rodzina Zygmunta Bałuka magister scholae,jego dzieci rodziły się w latach 1920-1925
Mieczysław
-
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 1 raz
Re: Bałuk
W Myślenicach nadal żyje rodzina Bałuków Józef Bałuk i żona Genowefa. Ignacy Bałuk - burmistrz myślenicki chyba nie był ich rodziną. Pozdrawiam
Pozdrawiam http://www.adampolanowski.pl