UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Skępe-Orankiewicz-Józef-1898

Prośby o pomoc w tłumaczeniu z j. rosyjskiego

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
ory
Podziękował/a: 3 razy

Skępe-Orankiewicz-Józef-1898

Post autor: ory » wt lis 17, 2015 12:25 pm

Proszę o tłumaczenie aktu:

Rok aktu: 1898
Miejscowość: Skępe
Imię (dziecka/męża/zmarłego): Józef
Nazwisko (dziecka/męża/zmarłego): Orankiewicz
Link do zdjęcia: http://zapodaj.net/6daa1e089295b.jpg.html

Witam serdecznie. Udało mi się przejść na kolejne pokolenie w poszukiwaniu przodków !!! I to zupełnie niespodziewanie przeglądając po omacku śluby z okolicy miejsca urodzenia moje pra pra dziadka i oto jakieś 30 km dalej jego rodzice wzięli ślub ;) Marazm trwał dwa lata... ale opłaciło się szukać :) Tak więc nie poddawajcie się i szukajcie !
PS. Czy mogę prosić o przetłumaczenie załączonego dokumentu. Z góry dziękuję i pozdrawiam

dziadek_m60
Podziękował/a: 28 razy
Podziękowano: 600 razy

Re: Skępe-Orankiewicz-Józef-1898

Post autor: dziadek_m60 » wt lis 17, 2015 5:28 pm

Suradowo Nr 14
Działo się w Skępe 4 / 16 lutego 1898 roku o 5 godzinie po południu. Wiadomym czynimy, że w obecności świadków Leona Więckowskiego 35 lat i Aleksandra Malanowskiego 72 lata liczących, obydwu rolników mieszkających w Suradowie zawarto dzisiejszego dnia religijne małżeństwo między Józefem Orankiewiczem, ogrodnikiem, 35 lat liczącym, wdowcem, po zmarłej żonie Józefie urodzonej Kryszkowskiej, zmarłej w Głodowie Lipnowskiej Parafii w listopadzie 1896 roku, urodzonym w Trzciance parafii Bądkowo, mieszkającym w Głodowie, synem nieżyjących Walentego i Marianny urodzonej Pawłowskiej (Walentego i Marianny z Pawłowskich) małżonków Orankiewicz (Orankiewiczów) rolników i Wiktorią Malanowską (Wiktoria Malanowską) panną 34 lata liczącą, urodzoną i mieszkającą przy rodzicach w Suradowie, córką Aleksandra i Balbiny urodzonej Ligowskiej (Aleksandra i Balbiny z Ligowskich) małżonków Malanowskich, rolników. Ślub ten poprzedziły trzy zapowiedzi ogłoszone w tutejszym Skępskim i Lipnowskim parafialnych kościołach w dniach: 30 stycznia; 6 i 13 lutego bieżącego roku. Nowozaślubieni oświadczyli, że oni przedślubnej umowy nie zawierali. Religijny obrzęd ślubu odprawiony przez Księdza Józefa Pielaszewskiego miejscowego Administratora. Akt ten nowozaślubionym i świadkom niepiśmiennym przeczytano przez Nas tylko podpisany.
Trzymający Akty Stanu Cywilnego
Ks. Józef Pielaszewski
Pozdrawiam
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.

AUTOR TEMATU
ory

Post autor: ory » wt lis 17, 2015 5:48 pm

Super. Szukamy więc dalej. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie.

Carloz
Podziękował/a: 24 razy
Podziękowano: 12 razy

Post autor: Carloz » wt lis 17, 2015 6:17 pm

Jeśli chodzi o rodzinę Malanowskich to możliwe, że to ta sama, z którą jestem skoligacony. Drugą żoną mojego przodka Leopolda Dąbkowskiego była Marta z.d. Malanowska (wdowa po Janie Zalewskim) - ślub z Leopoldem miał miejsce w 1893r. w Tłuchowie. Wg tego aktu Marta była córka Antoniego lub Józefa (nie wiem czemu mam te dwa imiona) i Katarzyny z.d. Gujskiej. A miała pochodzić z miejscowości... Ligowo (ur. ok. 1834r.). Poza tym blisko m. Skępe i Tłuchowo jest, obok Ligowa, miejscowość Malanowo. :)
Pozdrawiam,

Karol.

AUTOR TEMATU
ory

Post autor: ory » sob lis 21, 2015 9:57 pm

Co do nazwiska Malanowscy z tego regionu to polecam stronę: http://malanow.blogspot.com Natomiast co do nazwiska Dąbrowscy to moja pra pra pra babcia czyli najstarsza znane mi z rodu miała właśnie tak na nazwisko panieńskie a imię jej było Maryanna. Była żona Jana Orankiewicza. http://www.jwdupon.net/genealogy/wc23/wc23_455.htm
Narazie niestety na nich mi się wszystko urywa/kończy a jednocześnie od nich zaczyna ;) Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Akty - rosyjski”