UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Poszukiwania we Francji
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 6 razy
Re: Poszukiwania we Francji
Dziękuję za wiadomości, mogło tak być, że najpierw wyjechali do Niemiec, z przekazów ustnych wiem, że wcześniej też wyjeżdżały inne siostry Garczyńskie właśnie tam, ale wróciły i pozostały w Polsce.
Szkoda, że nie ma danych o rodzicach Minge Jean ur 04.02.1915.
Dobosinski nie pasuje mi nijak do naszego drzewa.
Pozdrowienia z Polski.
Genowefa
Szkoda, że nie ma danych o rodzicach Minge Jean ur 04.02.1915.
Dobosinski nie pasuje mi nijak do naszego drzewa.
Pozdrowienia z Polski.
Genowefa
-
- Podziękował/a: 154 razy
- Podziękowano: 202 razy
Więcej danych znajduje się w teczce zawierającej dokumenty składane przez zainteresowanych w momencie prośby o przyznanie obywatelstwa francuskiego,gensi61 pisze: Szkoda, że nie ma danych o rodzicach Minge Jean ur 04.02.1915.
a sama teczka w archiwum (koszt fotokopii około 20 € w zależności od ilości stron).
Centre des Archives contemporaines
2 rue des archives
77 300 Fontainebleau
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska
szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)
szukam:
-
- Podziękował/a: 1 raz
Witam serdecznie,
z góry chciałabym podziękować za wszelkie podpowiedzi i sugestie - gdyż moje informacje na temat rodziny we Francji są bardzo skąpe stąd też nawet nie wiem czy uda się cokolwiek odnaleźć.
W latach 1930-1932 mój pradziadek ZACHEUSZ JASTRZĘBOWSKI (ur. w 1906 roku w Zembrzusie) wyjechał wraz ze swym bratem FRANCISZKIEM do pracy w Kopalni we Francji, Billy-Montigny gdzie pracowali przy Courrieres, Szyb nr 10.
Następnie w latach 1933-1934 pracowali we Francji, Algrange - a potem przy linii Maginota.
O ile mój pradziadek Zacheusz powrócił do Polski przed wojną, tak jego brat Franciszek pozostał we Francji i tam miał podobno Rodzinę. Tam też podobno zmarł. Mojej Rodzinie wydaje się iż była niegdyś mowa o tym że był w departamencie Pas-de-calais. Franciszek był starszy niż Zacheusz, ale konkretna data nie jest mi znana. Rodzicami ich byli Adam Jastrzębowski (ur. 1873 roku) i Leokadia zd. Zakrzewska
Mój pradziadek otrzymywał rentę z Francji - lecz nie posiadają już dokumentacji płacowej.
To tyle.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam
Małgosia
z góry chciałabym podziękować za wszelkie podpowiedzi i sugestie - gdyż moje informacje na temat rodziny we Francji są bardzo skąpe stąd też nawet nie wiem czy uda się cokolwiek odnaleźć.
W latach 1930-1932 mój pradziadek ZACHEUSZ JASTRZĘBOWSKI (ur. w 1906 roku w Zembrzusie) wyjechał wraz ze swym bratem FRANCISZKIEM do pracy w Kopalni we Francji, Billy-Montigny gdzie pracowali przy Courrieres, Szyb nr 10.
Następnie w latach 1933-1934 pracowali we Francji, Algrange - a potem przy linii Maginota.
O ile mój pradziadek Zacheusz powrócił do Polski przed wojną, tak jego brat Franciszek pozostał we Francji i tam miał podobno Rodzinę. Tam też podobno zmarł. Mojej Rodzinie wydaje się iż była niegdyś mowa o tym że był w departamencie Pas-de-calais. Franciszek był starszy niż Zacheusz, ale konkretna data nie jest mi znana. Rodzicami ich byli Adam Jastrzębowski (ur. 1873 roku) i Leokadia zd. Zakrzewska
Mój pradziadek otrzymywał rentę z Francji - lecz nie posiadają już dokumentacji płacowej.
To tyle.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam
Małgosia
Poszukuję Jastrzębowskich Bucholskich i Ponieważ (z okolic Mławy/ Zembrzusa/ Działdowa) oraz Kuhfeld i Stempniewicz (Bydgoszcz/ Ostrzeszów)
-
- Podziękował/a: 6 razy
Witam, chciałabym jeszcze raz wrócić do poszukiwań we Francji siostry mojej babci z d. Garczyńskiej.
Dowiedziałam się, że we Francji pozostała tylko Małgorzata Garczyńska ur. 25.07.1888 w Konarzewie koło Poznania.
Po ślubie nazywała się Borowiak lub Borowy.
Czy w tej uda się coś ustalić, gdzie dokładnie mieszkała, jej dzieci ?
Za wszelką pomoc będę wdzięczna
Pozdrawiam
Genowefa
Dowiedziałam się, że we Francji pozostała tylko Małgorzata Garczyńska ur. 25.07.1888 w Konarzewie koło Poznania.
Po ślubie nazywała się Borowiak lub Borowy.
Czy w tej uda się coś ustalić, gdzie dokładnie mieszkała, jej dzieci ?
Za wszelką pomoc będę wdzięczna
Pozdrawiam
Genowefa
-
Niestety tej osoby nie ma w bazie naturalizacji.
Nie znalazłam jej tez w drzewach na Geneanet i Genealogie.

Nie znalazłam jej tez w drzewach na Geneanet i Genealogie.

szukam:
szukam:
Witam,
jeszcze raz proszę o sprawdzenie nazwiska Rygalski.
jeszcze raz proszę o sprawdzenie nazwiska Rygalski.
Pozdrawiam
Leokadia Kaczmarek
W kręgu moich zainteresowań są nazwiska: Przybyła, Wolff (Niemcy), Fabian, Rygalscy, Dahms, Rzepeccy, Piętka, Paterka.
Leokadia Kaczmarek
W kręgu moich zainteresowań są nazwiska: Przybyła, Wolff (Niemcy), Fabian, Rygalscy, Dahms, Rzepeccy, Piętka, Paterka.
-
Jest RYGALSKI Alexandre ur 13.12.1899 Luszewo
szukam:
szukam:
jak szybko :) dziękuję, jednak niestety to znowu nie ta osoba. Mój Rygalski urodził się w Lustgarten.
Pozdrawiam
Leokadia Kaczmarek
Leokadia Kaczmarek
-
Dzień dobry, czy mogłabym prosić o sprawdzenie Franciszka Jastrzębowskiego O którym pisałam powyżej? Z góry pięknie dziękuję, pozdrawiam Małgosia
Poszukuję Jastrzębowskich Bucholskich i Ponieważ (z okolic Mławy/ Zembrzusa/ Działdowa) oraz Kuhfeld i Stempniewicz (Bydgoszcz/ Ostrzeszów)
-
Małgosiu, niestety Franciszek nie występuje w bazie naturalizacji
Jest tylko Zbigniew ur 24.10.1910 w Warszawie.
Jest tylko Zbigniew ur 24.10.1910 w Warszawie.
szukam:
szukam:
-
No trudno ☺ dziękuję za pomoc.
Witajcie, z informacji rodzinnych wiem, że brat prababci wyjechał do Francji. I niestety znam tylko nazwisko (Miazek), miejsce urodzenia (Dobratyn, wówczas i obecnie tereny Ukrainy, w międzywojniu Województwo Wołyńskie) i imiona rodziców (Michał i Marianna). Rok urodzenia (prawdopodobnie) po 1890.
Wiem, że założył tam rodzinę, prawdopodobnie zdobył obywatelstwo, ale nie mam żadnych więcej informacji na jego temat, no może oprócz tego, że z jego powodu wyrzucili dziadka ze szkoły oficerskiej po wojnie
Czy jest szansa, żeby go znaleźć?
Pozdrawiam,
Marcin
Wiem, że założył tam rodzinę, prawdopodobnie zdobył obywatelstwo, ale nie mam żadnych więcej informacji na jego temat, no może oprócz tego, że z jego powodu wyrzucili dziadka ze szkoły oficerskiej po wojnie

Pozdrawiam,
Marcin
-
Tylko tyle
Miazek Waclaw u 11.11.1919 Nowo Kaminsk (PL)
i jego zona z domu Bartkowiak ur Bornig (Niemcy)
Oboje dostali obywatelstwo francuskie 18.06.1958 a mieszkali w departamencie Pas-de-Calais
Miazek Waclaw u 11.11.1919 Nowo Kaminsk (PL)
i jego zona z domu Bartkowiak ur Bornig (Niemcy)
Oboje dostali obywatelstwo francuskie 18.06.1958 a mieszkali w departamencie Pas-de-Calais
szukam:
szukam:
Dziękuję Elżbieto, chyba w takim razie to nie "mój" Miazek, bo różnica wieku jego i prababci jest za duża
niemniej jeszcze raz dziękuję bardzo 

Witam, szukam miejsca zamieszkania we Francji brata mojej babci Walentego Pytlika urodzonego 2 lutego 1901.
W latach 60-tych XX wieku otrzymał obywatelstwo francuskie . Miejsce urodzenia Walentego to wieś Biesiadowo .
Pozdrawiam
. Marek
W latach 60-tych XX wieku otrzymał obywatelstwo francuskie . Miejsce urodzenia Walentego to wieś Biesiadowo .
Pozdrawiam
. Marek