UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Bereźnica (?)-Skarżyński-Andrzej-1681

Prośby o pomoc w tłumaczeniu z łaciny

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
azymek5
Podziękował/a: 6 razy
Podziękowano: 14 razy

Bereźnica (?)-Skarżyński-Andrzej-1681

Post autor: azymek5 » pn lis 30, 2015 10:19 am

Proszę o tłumaczenie aktu:

Rok aktu: 1681
Miejscowość: Bereźnica (?)
Imię (dziecka/męża/zmarłego): Andrzej
Nazwisko (dziecka/męża/zmarłego): Skarżyński
Link do zdjęcia: http://agadd.home.net.pl/metrykalia/301 ... 0_0051.htm

Witam!
Mam prośbę od przyjaciela z Kanady o przetłumaczenie aktu z 6 marca 1681 dot. Andrzeja Skarżyńskiego.
Z podziękowaniem Edek

Awatar użytkownika

donchichot
Podziękowano: 27 razy

Re: Bereźnica (?)-Skarżyński-Andrzej-1681

Post autor: donchichot » wt gru 01, 2015 12:01 am

Wydaje mi się, że to tak:
Rok 1687
Dnia 16 marca V[enerabilis] czcigodny Władysław Stonczewski P[raepositus] prepozyt Ż[ydaczewski] ochrzcił dziecko Jerzy urodzonego Aleksandra i Anny Skarżyńskich podstolego Po ......? prawowitych małżonków z Tysszarów? Trzymali u źródła wiary urodzony Michał i Rafael Skarzyński syn i urodzona pani Marianna Huszakowska
Henryk W. Mastalerz

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
azymek5

Post autor: azymek5 » wt gru 01, 2015 10:54 am

Wielkie dzięki za tłumaczenie. Jednak ja widziałem tam trochę inaczej, ale moja łacina z lat szkolnych mi nie pomogła. Zaraz wysyłam do Ottawy.
Edek

Awatar użytkownika

donchichot

Post autor: donchichot » śr gru 02, 2015 2:39 pm

Mam też wątpliwości do tego aktu. Obecnie uważam, że imiona Jerzy Aleksander należą do ojca dziecka. Są użyte w 2 przypadku (Georgij Alexandri). Imiona dzieci są podawane w 4 przypadku i kończą się na -um. Tutaj tego nie ma. Co do roku, to uważam, że jest to 1687, 1 jest pisana inaczej, zobacz stronę poprzednią. W tym akcie nie ma imienia Andrzej. Prawdopodobnie zapomniano wpisać imię chrzczonego dziecka.
Pozdrawiam
Henryk W. Mastalerz

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
azymek5

Post autor: azymek5 » śr gru 02, 2015 8:31 pm

Zaraz wyślę te uwagi dalej. Ale otrzymałem pytanie o wielokrotnie wymieniany wyraz "gnisi" (jeżeli dobrze odczytałem). Odpisałem koledze że to:jako genus czyli ród, pochodzenie. Albo gnarus, gnatus - znajomość, znajomy. Czy mój tok myślenia jest prawidłowy?
Edek

Awatar użytkownika

donchichot

Post autor: donchichot » czw gru 03, 2015 1:35 am

Generosus - urodzony, określenie stanu szlacheckiego." Gnosi" - skrót od generosi - urodzonego.
Pozdrawiam
Henryk W. Mastalerz

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
azymek5

Post autor: azymek5 » czw gru 03, 2015 11:46 am

Wielkie dzięki. Mam nadzieję że ta odpowiedź wyczerpie temat. I nie będzie więcej pytań zza oceanu.
Edek

Małecki
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 98 razy

Post autor: Małecki » czw gru 03, 2015 10:37 pm

Brak imienia dziecka, ojciec to Jerzy Aleksander Skarżyński, podstoli podolski (subdapifer Podoliae). Na podstawie Google'a przypuszczam, że również rotmistrz chorągwi pancernej.
Bartek

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
azymek5

Post autor: azymek5 » pt gru 04, 2015 11:33 am

Witam i dzięki za uwagi dopowiadające i uzupełniające treść metryki. Ale pozwolę sobie na przytoczenie (mam nadzieję, że Jerzy mi wybaczy) ostatniego listu. Przepraszam za treść ale tłumaczone jest przez translator i dopiero wysyłane do mnie, niestety Jerzy nie posługuje się j. polskim tak aby pisać ze zrozumieniem.Przytaczam całość tekstu, który wiele wyjaśnia:
Bardzo dziękuję ty i twoi koledzy za szystkim czas i wysiłek. Wierzę, że ja teraz rozumiem ten rekord. Nie sądzę, że osoba, która go napisała znał łacinę bardzo dobrze. Zbadałem co najmniej pięćdziesiąt rekordy z tego okresu tak daleko. Są to często niespójności w jaki sposób są one zapisane, ale są wzory. Na tej podstawie uważam, że imię dziecka był Jerzy. Jego rodzice zostali wymienieni Aleksandra i Anna. Rodzina była szlachetna. Dwa mężczyźni z rodziny (prawdopodobnie bracia z Aleksander) byli obie ojcami chrzestnymi. Marianna była matką chrzestną.

O to dziwny zbieg okoliczności. Mam na imię Jerzy i imiona moich rodziców są Aleksander i Anna.

Pozwólcie, że wyjaśnię pokrótce, dlaczego rekord jest ważny dla mnie. Tam jest jeden fabuła o moja historia rodzinna (najpełniej powiedział przez ciotki Weroniki do jej wnukiem) o odległego przodka, który stracił majątek rodziny przez dekadenckiego stylu życia. Myślała, że miał na imię Jerzy, ale ona nie był pewien. Powiedziała, że rodzina pochodziła oryginalnie z południa Polska. Po czarny charakter (który wszyscy nienawidzili) stracił majątek rodzinny, oni przenieśli się do Wołynia, prawdopodobnie aby uzyskać pomoc od krewnych, którzy mieszkali w parafii Ołyka.

Moja pra-pradziadek Leon urodził się w parafii Ołyka około 1780.

Uważam, że moja rodzina mieszkała w Galicji przed przejściem do Wołyniu. Istnieje dziewięć rekordów dla Skarżyńskis w Grzymałów w ciągu 1720's (zapisy nie są dostępne przed tego czasu). Następnie, tajemniczo, nie było więcej rekordy dla nich. Idę przez później rekordy (wszystkie po łacinie) i nie znalazłem każdy Skarżyńskis w ciągu najbliższych trzydziestu lat. I będzie nadal, ale wydaje się, że rodzina opuściła Grzymałów w początku 1730's.

To dziecko o imieniu Jerzy byłby w odpowiednim wieku do stracić rodzinnego majątku w 1720's.

Tak więc widać, dlaczego uważam to rekord dla Jerzy jest ważne dla mnie. Oczywiście, mogę jeszcze coś odkryć, że unieważnia moją teorię. Ale jest szansa, że Jerzy jest draniem, który stracił majątek rodzinny.
Ponownie, dzięki za wszelką pomoc. Jestem też nadal próbuje znaleźć informacje o rodzinie z mojej ojcowski babcia, ale z dużo mniejszym powodzeniem.
Edek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Akty - łacina”