UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Na drugi koniec Polski... w '39

Miejsce na opisy ciekawych przypadków, historii, zdarzeń, na które trafiliście we własnych poszukiwaniach

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
matipaw-97
Podziękował/a: 11 razy
Kontakt:

Na drugi koniec Polski... w '39

Post autor: matipaw-97 » ndz gru 13, 2015 10:46 am

Witam. Ciekawi mnie fakt, czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją:
W 1939r. mój pradziadek przeprowadził się razem z rodziną z kieleckiego aż pod Toruń, co znamienne - rolnik. W tym samym roku podobnie robi jego brat i zamieszkuje ok 30 km dalej. Jak się później okazuje, mój pradziadek nie jest jedynym, bo w miejscowości gdzie osiadł połowa mieszkańców ma kieleckie korzenie. Zrozumiałym te masowe migracje, gdyby działy się w latach powojennych. Stąd moje pytanie - dlaczego postanowili się wynieść z Kielecczyzny? Dodam, że z kolei mój dziadek w '60 r. przeprowadza się spod Torunia o kolejne 30 km, a wraz z nim jego ziomkowie spod Końskich. Tak do dziś w mojej okolicy żyją jeszcze pojedyncze osoby, rodem stamtąd, lecz i one nie potrafią odpowiedzieć, czym kierowano się podczas tych przeprowadzek.
Pozdrawiam
Mateusz Pawłowski

anykey
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 14 razy

Re: Na drugi koniec Polski... w '39

Post autor: anykey » ndz gru 13, 2015 1:27 pm

Spróbuj zagłębić się w ten wątek:

http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... osadnictwo

Odpowiedzi nie znajdziesz ale jakieś wskazówki zapewne tak.:)
Stanisław

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
matipaw-97
Podziękował/a: 11 razy
Kontakt:

Post autor: matipaw-97 » ndz gru 13, 2015 2:01 pm

Dziękuję bardzo, link ciekawy i niezwykle przydatny.

andompol
Podziękował/a: 37 razy
Podziękowano: 2 razy
Kontakt:

Post autor: andompol » pn kwie 25, 2016 9:38 am

Z kolei moja Babcia z rodzicami i rodzeństwem oraz innymi rodzinami (przynajmniej jedną) przenieśli się z parafii Gębarzów koło Radomia na ziemię dobrzyńską (parafia Mokowo).

Andrzej

Dodano po 2 minutach 40 sekundach:
Z kolei moja Babcia z rodzicami i rodzeństwem oraz innymi rodzinami (przynajmniej jedną) przenieśli się z parafii Gębarzów koło Radomia na ziemię dobrzyńską (parafia Mokowo). Około 1930 r.

Andrzej
Andrzej
http://forum.dominikowscy.eu
poszukuję: na razie Dominikowski (głównie Kujawy), Pawłowski (ziemia dobrzyńska)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ciekawe przypadki”