UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Webtrees

Problemy i zapytania związane z działaniem programów genealogicznych

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Re: Webtrees

Post autor: wicy » pn lis 23, 2015 7:02 pm

Kurcze! Chciałem sprawdzić bład Wojtka. Faktycznie sortowanie widzę bez ładu i składu. Sprawdzałem u siebie (ver. 1.7.1) i jest OK. Jedyne różnice zauważyłem w wersjach bibliotek jQuery i pewnie tu jest pies pogrzebany, nie w metodach porównywania w bazie.
Przy okazji chciałem wrzucić wersję 1.7.2 żeby sprawdzić jak jest w niej na mojej bazie. Usunąłem fizycznie stare pliki, wrzuciłem nowe i....

Kod: Zaznacz cały

Kreator instalacji webtrees

Wystąpił nieoczekiwany błąd z bazą danych.

SQLSTATE[23000]: Integrity constraint violation: 1062 Duplicate entry 'wicy' for key 'ux1'

Programiści webtrees chcą dowiedzieć się o tym błędzie. Jeśli się z nimi skontaktujesz, pomogą w rozwiązaniu tego problemu.
Yyyy.... i co z tym dalej zrobić?
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Awatar użytkownika

wuja
Podziękował/a: 13 razy
Podziękowano: 15 razy
Kontakt:

Post autor: wuja » pn lis 23, 2015 7:23 pm

Dzięki za odzew ale nic z tego.
Przerobiłem wszystkie 33 tabele (że też nie można tego hurtem) i w ustawieniach ogólnych na wstępie też.
Nie ma żadnej różnicy ;(

No masz! Teraz zobaczyłem, że przeze mnie to jeszcze Wicy narobił sobie kłopotów :niewiem:
Pozdrawiam, Wojtek
-------------------------
https://wojciechgracz.pl
Taki już los poszukiwaczy, zanim się znajdzie grudkę złota, trzeba przesiać tony piasku.

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » pn lis 23, 2015 8:44 pm

Bo byłem pewien, że na dysku mam zrzut 1.7.1 i wrócę do niego w razie czego. Niestety była to też wersja install :(
Jak teraz przywrócic stronę?

Dodano po 48 minutach 8 sekundach:
Poradziłem sobie, ale niestety przez bezmyślne usuwanie plików z serwera straciłem wszystkie multimedia.

Wojtek, po nowej instalacji obie strony (Twoja i moja) wyglądają pod względem kodu identycznie, korzystają z tych samych bibliotek, a jednak u mnie lista nazwisk pokazuje się poprawnie.
Php mam stary, starszy niż zaleca WT (5.5.28), MySQL w wersji 5.5.41 i wszystko zdaje się hulać ja należy.

Ja bym proponował:
1) z poziomu panelu sterowania wyczyścić cache (Witryna -> Wyczyść katalog data) a jeśli to nie pomoże to,
2) usunąć fizycznie wszystko (poza danymi i multimediami!) z serwera, zrobić upload plików z paczki 1.7.2 i przeprowadzić procedurę setupu.

W procedurze setupu błąd który mi wyświetliło spowodowany był istnieniem w bazie użytkownika (czyli mnie wcześniejszego), którego wprowadzałem przy instalacji. Musiałem ręcznie w bazach pozmieniać moje stare nazwy użytkownika, mail. System wstawił mnie drugi raz jako admina.

Awatar użytkownika

wuja
Kontakt:

Post autor: wuja » pn lis 23, 2015 10:17 pm

Cache oczywiście czyściłem. Spróbuje może jutro zainstalować to od nowa. Niemniej mam mieszane uczucia.
Mam w sumie 3 instalacje webtrees - swoją, żony i testową. Wszystkie identyczne, nie ruszane odkąd pokazała się wersja 1.7.2 a od kilku dni wszędzie ten sam błąd - dziwny zbieg z aktualizacja MySQL w serwerowni. Rozmawiałem oczywiście z helpdeskiem dostawcy hostingu, sprawdzali, kombinowali i twierdzą, że z ich strony wszystko w porządku.
Jutro w wolnej chwili przenicuję może jedną instalację.
Pozdrawiam, Wojtek
Taki już los poszukiwaczy, zanim się znajdzie grudkę złota, trzeba przesiać tony piasku.

Awatar użytkownika

wuja
Kontakt:

Post autor: wuja » wt lis 24, 2015 5:57 pm

Jest tak jak się niestety spodziewałem. Wyczyściłem wszystko, zrobiłem setup wg rady Wicego i dalej to samo. Poszedłem dalej. Zrobiłem sobie kompletnie nową instalację z nową czystą bazą, potem wgrałem Gedcom i dalej jest źle.
Nowe tabele zostały utworzone z metodą porównywania utf-8_unicode_ci (utf8_polish_ci zostało tylko w ustawieniach ogólnych dla sortowania połączeń z serwerem). Jak jest u Was? Macie tabele z unicode czy polish? Wygląda na to, że nie ma to znaczenia bo tak i tak jest źle.
Musze szukać tropów, bo jednak chyba tu bruździ nowe oprogramowanie MySQL.
Ja sobie wprawdzie radzę ale inni użytkownicy skarżą się, że nie mogą znaleźć niektórych nazwisk a nie wpadną na to, żeby przewinąć listę do końca.
Pozdrawiam, Wojtek

Awatar użytkownika

wooc
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 35 razy

Post autor: wooc » śr lis 25, 2015 9:48 am

Sprawdziłem, że utf-8_unicode_ci i utf8_polish_ci działa u mnie prawidłowo. Jaką masz dokładnie wersję MySQLa?
Pozdrawiam
Łukasz Wileński
-----------------------------
http://rodzina.sunschool.edu.pl/

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » śr lis 25, 2015 11:17 am

Ja też sprawdzałem u siebie utf8_unicode i utf8_polish, i też działa u mnie prawidłowo, ale sprawdzane u Wojtka nie działa prawidłowo.
Zmiany sposobu sortowania mogą mieć wpływ dopiero na sortowanie, tj. kiedy naciśniesz "Nazwisko" i zapytanie do bazy 'leci" z parametrem SORT. Jest to ew. problem wtórny (błędna kolejność polskich liter), bo pierwotnym problemem jest brak sortowania w ogóle przy wyświetleniu pierwszej strony. Przy czym nie jest to kwestia skryptów WT (w których mogłoby brakować SORT przy pierwszym formowaniu strony), gdyż sprawdzone przeze mnie na nowej instalacji 1.7.2 pierwsze wyświetlenie strony nazwisk działa prawidłowo, tzn z sortowaniem.
Ja tylko podejrzewam, ale za słabo się na tym znam, że być może problem tkwi w tworzeniu indeksowania tabel i ich kluczy w momencie tworzenia nowej bazy przez instalację WT. Niestety, ja instalując nowe WT wskazałem starą bazę, w dodatku na silniku MyISAM (bez kluczy) i błędu Wojtka nie jestem w stanie zauważyć. Domyślny silnik mam też ustawiony na MyISAM więc nie mogę zweryfikować tworzenia nowej bazy na InnoDB.
A Ty Łukasz jaką masz metodę skałdowania u siebie?

Dodano po 46 minutach 39 sekundach:
Problem może okazać się bardziej banalny :D
dopiero co zauważyłem, że "PHP MySQL w wersji biblioteki 5.1.32 różni się od serwera MySQL w wersji 5.6.25. Może to spowodować nieprzewidywalne zachowanie."
Czyli trzeba bombardować admina o zainstalowania driverów w nowszej wersji (bodajże 5.4). ;)

Awatar użytkownika

wuja
Kontakt:

Post autor: wuja » śr lis 25, 2015 11:20 am

]Sęk w tym, że problem u mnie wystąpił na bazach, które mam od lat a więc bazy nie były tworzone teraz. Owszem, w celu sprawdzenia stworzyłem nową instalację z nową bazą i jest to samo.
Gdzie sprawdzić jaka mam wersję MySQL-a?
Chwila moment, w phpMyAdmin znalazłem coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

PHP MySQL w wersji biblioteki 5.1.32 różni się od serwera MySQL w wersji 5.6.25. Może to spowodować nieprzewidywalne zachowanie.
No masz w tym samym momencie odkryłes to samo

Wicy, powiedz mi proszę, co ja mam dokładnie napisać do administracji. Jakie drivery, czym to się je bo ja to raczej laik jestem. No może nie taki 100% ale jednak.
Pozdrawiam, Wojtek

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » śr lis 25, 2015 11:45 am

Napisz im, że korzystając z ich usług napotkałeś problemy w prawidłowym działaniu strony (link) objawiającym się błędnym pobieraniem danych z bazy danych sql. Poszukiwania przyczyn błędów naprowadziły Cie na komunikat (j.w.) w związku z czym prosisz o właściwą instalację niezbędnych komponentów systemu, umożliwiających poprawne działanie bazy danych oraz o weryfikację ustawień konfiguracyjnych bazy po stronie serwera.

Awatar użytkownika

wuja
Kontakt:

Post autor: wuja » śr lis 25, 2015 11:47 am

Dzięki, Właśnie przed chwilą coś w tym stylu wysłałem do nich.
Pozdrawiam, Wojtek

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » śr lis 25, 2015 11:48 am

Daj znać jeśli coś zmienią i czy poprawi to działanie strony.

Awatar użytkownika

wuja
Kontakt:

Post autor: wuja » śr lis 25, 2015 12:09 pm

W ciągu najbliższych nocy mają zaktualizować biblioteki. Pożyjemy, zobaczymy.
Dziękuję z pomoc.
Pozdrawiam, Wojtek

Awatar użytkownika

wooc
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 35 razy

Post autor: wooc » śr lis 25, 2015 8:01 pm

wicy pisze:Domyślny silnik mam też ustawiony na MyISAM więc nie mogę zweryfikować tworzenia nowej bazy na InnoDB.
A Ty Łukasz jaką masz metodę skałdowania u siebie?
U mnie na InnoDB chodzi.
Pozdrawiam
Łukasz Wileński
-----------------------------
http://rodzina.sunschool.edu.pl/

Awatar użytkownika

wuja
Kontakt:

Post autor: wuja » pn gru 14, 2015 7:02 pm

Dwa tygodnie przepychanek typu "U nas wszystko w porządku, błąd musi być w skrypcie". Na nic tłumaczenia, że skrypt jest praktycznie ten sam od lat a oprogramowanie baz oni zmienili niedawno i teraz powstał błąd. Zaproponowałem nawet, żeby mi oddali kasę za niewykorzystane 9 m-cy a ja się wyniosę do konkurencji. Koniec końców dzisiaj dopiero wpadli na pomysł i wstawili kopię mojej bazy danych na jakąś maszynę, która miała jeszcze stare oprogramowanie. No i triumfalnie wysłali mi re-ticketa, że to jednak błąd w skrypcie bo dalej jest źle sortowane, a w zasadzie to w ogóle nie jest sortowane bo w skrypcie nie ma ORDER. Odpalam stronę i widzę, że jest DOBRZE :D . Tak byli przekonani o swoich racjach, że chyba zapomnieli oczyścić cache :lol:
Teraz mają pewnie ból głowy co z tym zrobić, bo planują przeprogramować wszystkie maszyny a tu jeden upierdliwy klient.
Pozdrawiam, Wojtek

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » pn gru 14, 2015 7:14 pm

Stara śpiewka adminów serwerów (i nie tylko :F). Nie tłumacz im, że skrypt jest ten sam od lat, bo to nieprawda i się zmienia. Lepszym argumetem jest to, że ten sam skrypt na innych serwerach działa dokładnie tak jak powinien. Chcesz, założe Ci WT na forgenie dla zobrazowania problemu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Programy genealogiczne”