Witam serdecznie,
Ostatnio dowiedziałem się, iż rodzicami mojego przodka Mikołaja Pniewskiego z Brześcia Kujawskiego (ur. w 1781r.) byli Augustyn Pniewski i Kunegunda Obrzazgiewicz. Na genealogiawarchiwach są indeksy chrztów od pierwszej połowy XVIII wieku, więc odnalazłem i ich akty chrztów (które otrzymałem wczoraj z AD we Włocławku). Augustyn urodził się w 1743r. Jedynym problemem było to, że w tych latach rodziły się dwie Kunegundy Obrzazgiewicz, i to jeszcze na przestrzeni 1 roku (1753 i 1754).
Jednak jest coś co może szybciej wskazać, która Kunegunda to moja pra...babcia. Otóż przy chrzcie Augustyna Pniewskiego jest adnotacja "metrica excerpta est". Przy jednej z Kunegund jest również 'jakaś' adnotacja, czy ona również wskazuje na wyjęcie metryki? Jeśli tak, to chyba możliwe, że brali ślub w innej parafii? Czy wyjęcie metryki mogło też nastąpić z innych, niż ślub, powodów?
Podaję metrykę chrztu drugiej Kunegundy (przy pierwszej nie ma żadnej adnotacji): http://oi66.tinypic.com/3478huh.jpg
Z góry dziękuję za pomoc.
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
"Wyjęta" metryka chrztu - ślub w innej parafii?
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 98 razy
Re: "Wyjęta" metryka chrztu - ślub w innej parafii?
"Numero secundo", "numero primo" - to są dopiski porządkujące chronologicznie chrzty dwóch Kunegund, bo chrzest z 27 II wpisano przed 24 II.Carloz pisze:Przy jednej z Kunegund jest również 'jakaś' adnotacja, czy ona również wskazuje na wyjęcie metryki?
Mogło.Carloz pisze:Czy wyjęcie metryki mogło też nastąpić z innych, niż ślub, powodów?
Bartek
-
- Podziękowano: 153 razy
Często zdarzają się adnotacje w księdze chrztów przy akcie urodzonego i ochrzczonego dziecka o wydani odpisu.
Wyciągi lub odpisy aktów metrykalnych były pobierane i używane przy składaniu zapowiedzi w innej parafii,
do sądu w sprawach spadkowych a także przy staraniach o paszport przy wyjeździe za granicę.
MM
Wyciągi lub odpisy aktów metrykalnych były pobierane i używane przy składaniu zapowiedzi w innej parafii,
do sądu w sprawach spadkowych a także przy staraniach o paszport przy wyjeździe za granicę.
MM
Mieczysław
-
AUTOR TEMATU - Posty: 303
- Podziękował/a: 24 razy
- Podziękowano: 12 razy
Dziękuję za odpowiedzi. W takim razie, niestety, na razie nie jest wiadome, czy moim przodkiem była Kunegunda z 1753 czy 1754r. Pewnie będę musiał natrafić na akty zgonów, może któraś z nich zmarła w dzieciństwie.
Pozdrawiam,
Karol.
Karol.