UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Różańskie grodzkie relacje oblaty
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 22
- Podziękował/a: 13 razy
- Podziękowano: 2 razy
Różańskie grodzkie relacje oblaty
Witam
Bardzo proszę o tłumaczenie
Rok: 1756
Miejscowość : Rawy
Link do zdjęcia: http://zapodaj.net/e799d1c328d75.jpg.html
Będę bardzo wdzięczny za tłumaczenie. Interesuje mnie czego dotyczy ten dokument i czy Antoni i Mikołaj to rodzeni bracia i synowie Elżbiety.
Pozdrawiam
Mirosław
Bardzo proszę o tłumaczenie
Rok: 1756
Miejscowość : Rawy
Link do zdjęcia: http://zapodaj.net/e799d1c328d75.jpg.html
Będę bardzo wdzięczny za tłumaczenie. Interesuje mnie czego dotyczy ten dokument i czy Antoni i Mikołaj to rodzeni bracia i synowie Elżbiety.
Pozdrawiam
Mirosław
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 98 razy
Re: Różańskie grodzkie relacje oblaty
Kwitacja - Rawy.
NN. Antoni i Mikołaj Kołakowscy w swym i N. Elżbiety z Chojnowskich K-wskiej wdowy matki ich imieniu z I i NN. Szymon i Tomasz Rawowie w swym i N. Marcina Rawa brata ich rodz. imieniu z II strony wzajem się z grzywien (jednostka pieniężna) i siedzenia w wieży dekretem sądu urzędu gr. różańskiego na terminach sporów gr. starośc. różań. w sobotę po Oczyszczeniu NMP br. między nimi ferowanym i na mocy tegoż dekretu wobec udzielonej sobie wzajem pełnej satysfakcji kwitują.
N. Kołakowski protestuje się.
Podana będzie kopia protestacji z osobistego stawienia się N. Antoniego Kołakowskiego w jego i N. Stanisława Czaplickiego imieniu i z polecenia tegoż, przeciwko N. Mierzejewskiemu administratorowi klucza gąsewskiego w/s wyrządzonych niedawno przez niego tymże protestującym z jarmarku podówczas w Sielcu odchodzącym bez żadnego powodu pobicia, zniesławienia i uszczerbku na honorze, co się szerzej poda w kopii do akt.
Pominąłem parę nieistotnych detali.
NN. Antoni i Mikołaj Kołakowscy w swym i N. Elżbiety z Chojnowskich K-wskiej wdowy matki ich imieniu z I i NN. Szymon i Tomasz Rawowie w swym i N. Marcina Rawa brata ich rodz. imieniu z II strony wzajem się z grzywien (jednostka pieniężna) i siedzenia w wieży dekretem sądu urzędu gr. różańskiego na terminach sporów gr. starośc. różań. w sobotę po Oczyszczeniu NMP br. między nimi ferowanym i na mocy tegoż dekretu wobec udzielonej sobie wzajem pełnej satysfakcji kwitują.
N. Kołakowski protestuje się.
Podana będzie kopia protestacji z osobistego stawienia się N. Antoniego Kołakowskiego w jego i N. Stanisława Czaplickiego imieniu i z polecenia tegoż, przeciwko N. Mierzejewskiemu administratorowi klucza gąsewskiego w/s wyrządzonych niedawno przez niego tymże protestującym z jarmarku podówczas w Sielcu odchodzącym bez żadnego powodu pobicia, zniesławienia i uszczerbku na honorze, co się szerzej poda w kopii do akt.
Pominąłem parę nieistotnych detali.
Bartek
-
Dziękuję za tłumaczenie.
Czyli jeżeli dobrze zrozumiałem to wszystko działo się po święcie Oczyszczenia NMP czyli po 2 lutego, a bracia Kołakowscy w swoim i swej matki imieniu oraz Rawowie dochodzą do porozumienia w jakimś sporze i żaden z nich nie zapłaci grzywien i nie będzie siedział w wieży (więzienie?). Czy można wywnioskować kto komu pierwotnie miał zapłacić i komu groziło siedzenie w wieży? Ciekawe na czym polegała ta udzielona wzajem pełna satysfakcja
Pozostałą część rozumiem.
Czy mógłbyś mi jeszcze coś przetłumaczyć?
Mam kilka dokumentów z tej samej księgi. Ten jest troszkę późniejszy chyba.
Link: http://zapodaj.net/3a69f87f4d2c6.jpg.html
Dziękuję
Mirosław
Czyli jeżeli dobrze zrozumiałem to wszystko działo się po święcie Oczyszczenia NMP czyli po 2 lutego, a bracia Kołakowscy w swoim i swej matki imieniu oraz Rawowie dochodzą do porozumienia w jakimś sporze i żaden z nich nie zapłaci grzywien i nie będzie siedział w wieży (więzienie?). Czy można wywnioskować kto komu pierwotnie miał zapłacić i komu groziło siedzenie w wieży? Ciekawe na czym polegała ta udzielona wzajem pełna satysfakcja

Pozostałą część rozumiem.
Czy mógłbyś mi jeszcze coś przetłumaczyć?
Mam kilka dokumentów z tej samej księgi. Ten jest troszkę późniejszy chyba.
Link: http://zapodaj.net/3a69f87f4d2c6.jpg.html
Dziękuję
Mirosław
-
Zdziałano we dworze królewskim różańskim we wtorek po Wniebowzięciu NMP 1756 r.
Protestacja Pienice
Tu umieści się protestacja z osobistego stawiennictwa G. Zygmunta Rębowskiego syna Antoniego R. miecznika ciechanowskiego w imieniu i z polecenia tegoż rodzica swego p-ko NN. Antoniemu Kołakowskiemu i Ferdynandowi Rawa w/s wyrządzenia przez nich szkód w zasiewach różnych nasion przez umyślną [...]zję inwentarzy bydła rogatego i nierogatego, spalenia ogrodzeń rodzica tegoż protestującego oraz innych pretensji i niegodziwości, o czym szerzej w odpisie. Nadto protestujący stawił woźnego, który w towarzystwie dwóch szlachciców, Jana Załęskiego i Jakuba Czaplickiego, dziś przybył w dobra Pienice na żądanie Józefa Lirniewskiego [?] administratora tychże dóbr i widział grochu 15 zagonów i pół stajania, pszenicy 11 zagonów i 2 stajania, prosa 11 stajań, rzepni[...] 23 zagonów i pół stajania przez w/w NN. Rawę i Kołakowskiego oddanych bydłu na paszę [nie umiem ładniej przetłumaczyć „compabulatio”, w słowniku nie ma] i wniwecz obróconych.
Drugi zapis przy innej okazji.
Protestacja Pienice
Tu umieści się protestacja z osobistego stawiennictwa G. Zygmunta Rębowskiego syna Antoniego R. miecznika ciechanowskiego w imieniu i z polecenia tegoż rodzica swego p-ko NN. Antoniemu Kołakowskiemu i Ferdynandowi Rawa w/s wyrządzenia przez nich szkód w zasiewach różnych nasion przez umyślną [...]zję inwentarzy bydła rogatego i nierogatego, spalenia ogrodzeń rodzica tegoż protestującego oraz innych pretensji i niegodziwości, o czym szerzej w odpisie. Nadto protestujący stawił woźnego, który w towarzystwie dwóch szlachciców, Jana Załęskiego i Jakuba Czaplickiego, dziś przybył w dobra Pienice na żądanie Józefa Lirniewskiego [?] administratora tychże dóbr i widział grochu 15 zagonów i pół stajania, pszenicy 11 zagonów i 2 stajania, prosa 11 stajań, rzepni[...] 23 zagonów i pół stajania przez w/w NN. Rawę i Kołakowskiego oddanych bydłu na paszę [nie umiem ładniej przetłumaczyć „compabulatio”, w słowniku nie ma] i wniwecz obróconych.
Drugi zapis przy innej okazji.
Bartek
-
Dziękuję za pierwszą część tłumaczenia. Jestem pod wrażeniem.
Z niecierpliwością czekam na drugi zapis
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.
Mirosław
Z niecierpliwością czekam na drugi zapis

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.
Mirosław
-
Zostanie podany odpis protestacji z osobistego stawiennictwa G. Zygmunta Rębowskiego syna Antoniego R. miecznika ciechanowskiego w imieniu i z polecenia tegoż rodzica swego p-ko NN. Antoniemu Kołakowskiemu, Mikołajowi także Kołakowskiemu, Janowi Olkowskiemu, Jakubowi Olkowskiemu, Bartłomiejowi Olkowskiemu i in. dziedzicom i posesorom dóbr Wolkow [?] oraz Kubeczakowi, Rączce z dóbr Zamoście [?] w księstwie [... - Sielunensis?] w/s [...] podcięcia drzew różnej wysokości, ścięcia aż po czubek innych, [...]nia innych oraz w/s innych pretensji jak o tym szerzej w odpisie. I zaraz tenże protestujący stawił woźnego, który zeznał, iż mając ze sobą dwóch szlachciców, Jana Załęskiego i Jakuba Czaplickiego, przybył dziś w dobra Pienice, własność dziedziczną wielm. Antoniego Rębowskiego, na żądanie tegoż wielmożnego Rębowskiego i tam widział sosen podciętych trzy, czwartą zaś podciętą po czubek przez NN. tychże wyżej wyrażonych w protestacji oraz ich poddanych.
(-) Zygmunt Rębowski, ręką własną.
Obie te protestacje, zapewne sporządzone w j. polskim, powinny być wszyte w tę samą lub inną księgę z tego rocznika.
(-) Zygmunt Rębowski, ręką własną.
Obie te protestacje, zapewne sporządzone w j. polskim, powinny być wszyte w tę samą lub inną księgę z tego rocznika.
Bartek