Witajcie,
Mam prośbę o pomoc w doprecyzowaniu treści tekstu pochodzącego z księgi grodzkiej wieczystej z Płocka, rok 1761. Chodzi mi o drugą stronę umowy, wyjaśnienie do czego odnosi się słowo „primi” w tym tekście oraz ewentualne poprawienie mojej próby przetłumaczenia?
https://goo.gl/photos/tQiV5uSXwLn5R8g57
Stanisław Pęszyński syn zm. Kazimierza i zm. Marianny Zglenickiej w imieniu swoim oraz tejże matki i Pawła, Adama, Józefa [Pęszyńskich swoich braci-dopisane pod dokumentem] i Walentego pozostającego przy życiu [syna???] zmarłego Michała oraz Grzegorza, Jana, Małgorzaty [primi] zmarłego Wojciecha Zglenickiego synów i córki […]
I druga kwestia, trzeci wers od góry zaczyna się od odnośnika #, potem występuje nazwisko Zglenicki. Rozumiem, że jest to rodzaj odesłania do uzupełnienia (w tym przypadku imienia Zglenickiego), które jest na marginesie lub pod tekstem. Ale co oznaczają litery obok #, widzę tam coś na kształt: „gidy”?
Pozdrawiam,
Piotr
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Płocka Grodzka Wieczysta - 1761
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 164
- Podziękował/a: 11 razy
- Podziękowano: 12 razy
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 98 razy
Re: Płocka Grodzka Wieczysta - 1761
Po Walentym: "si in vivis extat" (o ile żyje), względnie extant (żyją)
olim Michaelis - a więc Michał to (chyba) ojciec tych czterech mężczyzn
Grzegorz, Jan i Małgorzata - to dzieci zm. Wojciecha z jego pierwszego małżeństwa
3-ci wers rozpoczyna imię "Egidii".
olim Michaelis - a więc Michał to (chyba) ojciec tych czterech mężczyzn
Grzegorz, Jan i Małgorzata - to dzieci zm. Wojciecha z jego pierwszego małżeństwa
3-ci wers rozpoczyna imię "Egidii".
Bartek
-
AUTOR TEMATU - Posty: 164
- Podziękował/a: 11 razy
- Podziękowano: 12 razy
Re: Płocka Grodzka Wieczysta - 1761
Bartek, dziękuję bardzo za wyjaśnienie sprawy. Całkowicie zafiksowałem się na # jako odnośniku do uzupełnienia poniżej, które pasowało do mojej hipotezy, ale teraz widzę, że jest inaczej niż myślałem.
Co do "primi" potrzebowałem potwierdzenia. Trafił mi się dokument z tego samego czasu, gdzie występuje matka Grzegorza, Jana i Małgorzaty, wdowa po Wojciechu Zglenickim, dlatego kłóciło mi się to z "pierwszym" małżeństwem Wojciecha, bo wtedy Wojciech musiałby przeżyć żonę i matkę swoich dzieci: Grzegorza, Jana, Małgorzaty. Hmm
Jeszcze raz dziękuję za pomoc
Pozdrawiam,
#Piotr
Co do "primi" potrzebowałem potwierdzenia. Trafił mi się dokument z tego samego czasu, gdzie występuje matka Grzegorza, Jana i Małgorzaty, wdowa po Wojciechu Zglenickim, dlatego kłóciło mi się to z "pierwszym" małżeństwem Wojciecha, bo wtedy Wojciech musiałby przeżyć żonę i matkę swoich dzieci: Grzegorza, Jana, Małgorzaty. Hmm
Jeszcze raz dziękuję za pomoc
Pozdrawiam,
#Piotr