UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Webtrees

Problemy i zapytania związane z działaniem programów genealogicznych

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

wuja
Podziękował/a: 13 razy
Podziękowano: 15 razy
Kontakt:

Re: Webtrees

Post autor: wuja » ndz sty 17, 2016 7:17 pm

Jak dla mnie jest on po prostu absurdalny. Przecież od jednego do drugiego wydarzenia może minąć 365 dni, więc jak można napisać "W dniu śmierci"?
Pozdrawiam, Wojtek
-------------------------
https://wojciechgracz.pl
Taki już los poszukiwaczy, zanim się znajdzie grudkę złota, trzeba przesiać tony piasku.

Awatar użytkownika

wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Post autor: wicy » ndz sty 17, 2016 7:19 pm

364 :D
Któryś dzień w końcu będzie tym "dniem śmierci" :D

Ale generalnie masz rację.
Lepiej by było bez tego dopiska.
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Awatar użytkownika

wuja
Kontakt:

Post autor: wuja » ndz sty 17, 2016 7:21 pm

A rok przestępny? ;)
Pozdrawiam, Wojtek
Taki już los poszukiwaczy, zanim się znajdzie grudkę złota, trzeba przesiać tony piasku.

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » sob sty 30, 2016 8:53 pm

Jak sobie radzić z porządkowaniem miejsc?
Mam w hierarchii głównej:
Polska, woj. łódzkie, pow. zgierski, gm. Głowno, Głowno
oraz
woj. łódzkie, pow. zgierski, gm. Zgierz, Zgierz
Jak przenieść drugi wpis do niższej kategorii i połączyć z Polską?

Zapomniałem też już jak dodać miejscowość np. do wydarzenia urodziny by była ona w formacie: kraj, woj, pow, gm, miasto. Dodaję w panelu sterowania nową lokalizację, ale nie wyskakuje ona w podpowiedzi przy wpisywaniu miasta w wydarzeniu.

Dodano po 32 minutach 49 sekundach:
I jeszcze pytanie:
W Panel sterowania/Administracja Modułami/Mapy Google mamy listę Dane geograficzne. Co tak właściwie wyświetla ta lista? Bo nie jest to pełna lista miejscowości.
Zawiera ona "ptaka" Pokaż miejsca nieaktywne". Rozumiem, że chodzi o lokalizacje nie występujące już w żadnym wydarzeniu. Problem w tym, że lista ta po zaptaszeniu opcji "powiększa się" o miejsca nieaktywne, czy pokazuje tylko miejsca nieaktywne? Mam np. Drohobycz na obu listach :| Nota bene ten Drohobycz jest na liście "najwyższy poziom w hierarhii" a nie ma go na podglądzie miejsc z menu "hierarchia miejsc" :|

Awatar użytkownika

wuja
Kontakt:

Post autor: wuja » sob sty 30, 2016 9:07 pm

Chyba nie chodzi jeden wpis "woj. łódzkie, pow. zgierski, gm. Zgierz, Zgierz", przypuszczam, że chodzi Tobie o więcej wpisów. Ja to robię przez "Znajdź i zmień" - w "Szukaj" wstawiam ten wpis ale w odwrotnej kolejności (tak jak jest przy wydarzeniu) a w "Zamień na" wstawiam też ten wpis (też w odwrotnej kolejności) z dopisaną Polską we właściwym miejscu. To zamieni też wpisy z Polską, jeśli takie masz i Polska będzie x2. Jeśli tak będzie to jeszcze raz znajdź i zamień z "Polska, Polska" na "Polska". Nie wiem czy to jasno napisałem.
W drugiej kwestii to nie bardzo rozumiem ale pewnie ja po staremu działam z miejscowościami. Jak mi się pojawia coś nowego to jeśli już występuje nadrzędny poziom (powiat, gmina) to zaczynam od tego (pojawia się podpowiedź) i dopisuje tylko miejscowość. Po zatwierdzeniu wpisu w następnym takim wpisie będzie już podpowiedź.
Pozdrawiam, Wojtek

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » sob sty 30, 2016 9:14 pm

OK, dzięki. Porządkuję jakoś tę hierarchię. Na szczęście wpisów, gdzie pogubiłem pełne lokalizacje jest ogólnie niewiele. Powtarzających się też nie. Wystarczy w jednym dopisać całą "ścieżkę" z gminą, powiatem i woj. a resztę już tylko edytować dostawiając przecinek (pełna nazwa pokazuje się wtedy w podpowiedzi).
A co z drugą kwestią?

W Panel sterowania/Administracja Modułami/Mapy Google mamy listę Dane geograficzne. Co tak właściwie wyświetla ta lista? Bo nie jest to pełna lista miejscowości.
Zawiera ona "ptaka" Pokaż miejsca nieaktywne". Rozumiem, że chodzi o lokalizacje nie występujące już w żadnym wydarzeniu. Problem w tym, że lista ta po zaptaszeniu opcji "powiększa się" o miejsca nieaktywne, czy pokazuje tylko miejsca nieaktywne? Mam np. Drohobycz na obu listach :| Nota bene ten Drohobycz jest na liście "najwyższy poziom w hierarhii" a nie ma go na podglądzie miejsc z menu "hierarchia miejsc" :|

Awatar użytkownika

wuja
Kontakt:

Post autor: wuja » sob sty 30, 2016 9:22 pm

A w drugiej kwestii to jestem niekumaty - nigdy tego nie rozgryzałem.
Pozdrawiam, Wojtek

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » sob sty 30, 2016 9:31 pm

Pytam o to, bo na tej liście jest nie wiadomo co. Wśród tego niewiadomoco jest "Polska" jako kategoria nadrzędna. Po wlezieniu w "Polskę" jest lista kategorii niższego rzędu, m.in. woj. łódzkie.
I niby OK, ale....
Zaptaszenie "nieaktywnych" pokazuje mi drugie woj. łódzkie - pisane z "krzaczorami" - pewnie jakaś pozostałość po czymś historycznym :D I to by nie było problemem, ale wchodząc głębiej w to woj. z krzaczorami mam następne pozycje nieaktywne "z krzaczorami" w fontach, ale i mam pozycje pisane prawidłowo :| Nie wiem zatem co usuwać jako nieistniejące i nieistotne, a nie wiem jak sprawdzić czy kategoria ma używane podkategorie z miastami aktywnymi w jakichś wydarzeniach, które powinny pozostać.

Awatar użytkownika

wuja
Kontakt:

Post autor: wuja » sob sty 30, 2016 9:46 pm

Jeśli masz coś na tej liście z "krzakami" to przez szukajkę zobacz czy gdzieś to występuje. Jak nie występuje, to usuń. Jak występuje to popraw/zamień. Dla pewności zrób eksperyment i wpisz gdzieś jakieś miejsce z "krzakami", zapisz i potem zobacz czy coś takiego szukajka znajduje.
Pozdrawiam, Wojtek

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » sob sty 30, 2016 11:45 pm

Szukajka (jeśli myślisz o ogólnej ze strony głównej) słów z krzaczorami nie wyszukuje. Niby można usunąć złe wpisy, ale.... mam dwie takie pozycje:
1) Polska - woj. łódzkie - pow. brzeziński - gm. Jeżów - Jasienin
2) Polska - woj. łódzkie - pow. brzeziński - gm. Jeżów - Jasienin
Poz. 1) widoczna po zaptaszeniu "pokaż nieaktywne". Tyle, że szukajka znajduje mi Jasienin.
I teraz pytanie: jak sprawdzić który Jasienin jest przypisany do wydarzeń, a który można spokojnie usunąć nie tracąc niczego? Oczywiście bez gmerania w bazie, podmian nazwy na Jasienin1 (choć jak wyedytować samą nazwę z panelu też nie wiem) i sprawdzaniu która poz. się zmieniła.

hexon78
Podziękował/a: 50 razy
Podziękowano: 17 razy
Kontakt:

Post autor: hexon78 » ndz sty 31, 2016 11:04 am

Witam.
Na stronie www.adampolanowski.pl znajomy potwierdziła aktualizację do nowszej wersji i coś poszło nie tak. Wgrałem ręcznie wersję 1,7,2.
Niestety ciągle na stronie wisi komunikat o aktualizacji ? I nie wiem o co chodzi ?
Ma ktoś pomysł jak to naprawić ?

Awatar użytkownika

wooc
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 35 razy

Post autor: wooc » ndz sty 31, 2016 11:12 am

hexon78 pisze:Witam.
Na stronie http://www.adampolanowski.pl znajomy potwierdziła aktualizację do nowszej wersji i coś poszło nie tak. Wgrałem ręcznie wersję 1,7,2.
Niestety ciągle na stronie wisi komunikat o aktualizacji ? I nie wiem o co chodzi ?
Ma ktoś pomysł jak to naprawić ?
Usuń plik offline.txt z katalogu data.

-- Post scalono 31 sty 2016, 11:23 --
wicy pisze:W Panel sterowania/Administracja Modułami/Mapy Google mamy listę Dane geograficzne. Co tak właściwie wyświetla ta lista? Bo nie jest to pełna lista miejscowości.
Lista wyświetla miejscowości, które znajdują się bazie modułu Map Google. Aby ją zaktualizować należy użyć przycisku Importuj wszystkie miejsca z drzewa genealogicznego, który znajduje się poniżej listy.
wicy pisze:Zawiera ona "ptaka" Pokaż miejsca nieaktywne". Rozumiem, że chodzi o lokalizacje nie występujące już w żadnym wydarzeniu. Problem w tym, że lista ta po zaptaszeniu opcji "powiększa się" o miejsca nieaktywne, czy pokazuje tylko miejsca nieaktywne? Mam np. Drohobycz na obu listach Nota bene ten Drohobycz jest na liście "najwyższy poziom w hierarhii" a nie ma go na podglądzie miejsc z menu "hierarchia miejsc"
Po zaznaczeniu Pokaż miejsca nieaktywne lista powiększa się o miejsca nieaktywne.
Miejsca nieaktywne to miejsca, które znajdują się w bazie modułu, ale nie ma ich w Twoim drzewie. Np. kiedyś były, później zostały usunięte, lub miejsca, które zostały zaimportowanie z plików miejsc. Na stronie webrees jest udostępnionych dużo takich plików, głownie zagranicznych. Miejsc nieaktywnych nie znajdziesz w hierarchii miejsc w swoim drzewie i możesz je usunąć nie tracąc żadnych danych genealogicznych.
Pozdrawiam
Łukasz Wileński
-----------------------------
http://rodzina.sunschool.edu.pl/

hexon78
Podziękował/a: 50 razy
Podziękowano: 17 razy
Kontakt:

Post autor: hexon78 » ndz sty 31, 2016 11:26 am

Super ruszyło :)

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » ndz sty 31, 2016 11:34 am

wooc pisze:Miejsc nieaktywnych nie znajdziesz w hierarchii miejsc w swoim drzewie i możesz je usunąć nie tracąc żadnych danych genealogicznych.
Żebym dobrze zrozumiał - jeśli miejscem nieaktywnym jest kategoria nadrzędna dla innych miejsc, to wszystkie one są również nieaktywne?

Awatar użytkownika

wuja
Kontakt:

Post autor: wuja » ndz sty 31, 2016 1:07 pm

A ja z innej beczki. Wczoraj o 22:20 wylogował się u mnie jeden z użytkowników, a nadal u mnie w bloku "Kto jest na stronie" figuruje jako zalogowany. Ten (mały) problem występuje już od jakiegoś czasu.

-- Post scalono 31 sty 2016, 13:22 --
wicy pisze:Szukajka (jeśli myślisz o ogólnej ze strony głównej) słów z krzaczorami nie wyszukuje.
No może nie ta ogólna ale ta z: Menu -> Szukaj -> Wyszukiwanie ogólne. A ta nie wyszukuje jak ich nie ma, czyli spokojnie możesz to usunąć. Gdybyś dla sprawdzenia zrobił komuś taki wpis z "krzaczorami" to ta szukajka by to znalazła.
Pozdrawiam, Wojtek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Programy genealogiczne”