UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Webtrees
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 13 razy
- Podziękowano: 15 razy
- Kontakt:
Re: Webtrees
Jak dla mnie jest on po prostu absurdalny. Przecież od jednego do drugiego wydarzenia może minąć 365 dni, więc jak można napisać "W dniu śmierci"?
Pozdrawiam, Wojtek
-------------------------
https://wojciechgracz.pl
Taki już los poszukiwaczy, zanim się znajdzie grudkę złota, trzeba przesiać tony piasku.
Taki już los poszukiwaczy, zanim się znajdzie grudkę złota, trzeba przesiać tony piasku.
-
- Podziękował/a: 145 razy
- Podziękowano: 322 razy
- Kontakt:
364
Któryś dzień w końcu będzie tym "dniem śmierci"
Ale generalnie masz rację.
Lepiej by było bez tego dopiska.

Któryś dzień w końcu będzie tym "dniem śmierci"

Ale generalnie masz rację.
Lepiej by było bez tego dopiska.
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski
-
- Kontakt:
A rok przestępny? 

Pozdrawiam, Wojtek
-
- Kontakt:
Jak sobie radzić z porządkowaniem miejsc?
Mam w hierarchii głównej:
Polska, woj. łódzkie, pow. zgierski, gm. Głowno, Głowno
oraz
woj. łódzkie, pow. zgierski, gm. Zgierz, Zgierz
Jak przenieść drugi wpis do niższej kategorii i połączyć z Polską?
Zapomniałem też już jak dodać miejscowość np. do wydarzenia urodziny by była ona w formacie: kraj, woj, pow, gm, miasto. Dodaję w panelu sterowania nową lokalizację, ale nie wyskakuje ona w podpowiedzi przy wpisywaniu miasta w wydarzeniu.
Dodano po 32 minutach 49 sekundach:
I jeszcze pytanie:
W Panel sterowania/Administracja Modułami/Mapy Google mamy listę Dane geograficzne. Co tak właściwie wyświetla ta lista? Bo nie jest to pełna lista miejscowości.
Zawiera ona "ptaka" Pokaż miejsca nieaktywne". Rozumiem, że chodzi o lokalizacje nie występujące już w żadnym wydarzeniu. Problem w tym, że lista ta po zaptaszeniu opcji "powiększa się" o miejsca nieaktywne, czy pokazuje tylko miejsca nieaktywne? Mam np. Drohobycz na obu listach
Nota bene ten Drohobycz jest na liście "najwyższy poziom w hierarhii" a nie ma go na podglądzie miejsc z menu "hierarchia miejsc" 
Mam w hierarchii głównej:
Polska, woj. łódzkie, pow. zgierski, gm. Głowno, Głowno
oraz
woj. łódzkie, pow. zgierski, gm. Zgierz, Zgierz
Jak przenieść drugi wpis do niższej kategorii i połączyć z Polską?
Zapomniałem też już jak dodać miejscowość np. do wydarzenia urodziny by była ona w formacie: kraj, woj, pow, gm, miasto. Dodaję w panelu sterowania nową lokalizację, ale nie wyskakuje ona w podpowiedzi przy wpisywaniu miasta w wydarzeniu.
Dodano po 32 minutach 49 sekundach:
I jeszcze pytanie:
W Panel sterowania/Administracja Modułami/Mapy Google mamy listę Dane geograficzne. Co tak właściwie wyświetla ta lista? Bo nie jest to pełna lista miejscowości.
Zawiera ona "ptaka" Pokaż miejsca nieaktywne". Rozumiem, że chodzi o lokalizacje nie występujące już w żadnym wydarzeniu. Problem w tym, że lista ta po zaptaszeniu opcji "powiększa się" o miejsca nieaktywne, czy pokazuje tylko miejsca nieaktywne? Mam np. Drohobycz na obu listach

-
- Kontakt:
Chyba nie chodzi jeden wpis "woj. łódzkie, pow. zgierski, gm. Zgierz, Zgierz", przypuszczam, że chodzi Tobie o więcej wpisów. Ja to robię przez "Znajdź i zmień" - w "Szukaj" wstawiam ten wpis ale w odwrotnej kolejności (tak jak jest przy wydarzeniu) a w "Zamień na" wstawiam też ten wpis (też w odwrotnej kolejności) z dopisaną Polską we właściwym miejscu. To zamieni też wpisy z Polską, jeśli takie masz i Polska będzie x2. Jeśli tak będzie to jeszcze raz znajdź i zamień z "Polska, Polska" na "Polska". Nie wiem czy to jasno napisałem.
W drugiej kwestii to nie bardzo rozumiem ale pewnie ja po staremu działam z miejscowościami. Jak mi się pojawia coś nowego to jeśli już występuje nadrzędny poziom (powiat, gmina) to zaczynam od tego (pojawia się podpowiedź) i dopisuje tylko miejscowość. Po zatwierdzeniu wpisu w następnym takim wpisie będzie już podpowiedź.
W drugiej kwestii to nie bardzo rozumiem ale pewnie ja po staremu działam z miejscowościami. Jak mi się pojawia coś nowego to jeśli już występuje nadrzędny poziom (powiat, gmina) to zaczynam od tego (pojawia się podpowiedź) i dopisuje tylko miejscowość. Po zatwierdzeniu wpisu w następnym takim wpisie będzie już podpowiedź.
Pozdrawiam, Wojtek
-
- Kontakt:
OK, dzięki. Porządkuję jakoś tę hierarchię. Na szczęście wpisów, gdzie pogubiłem pełne lokalizacje jest ogólnie niewiele. Powtarzających się też nie. Wystarczy w jednym dopisać całą "ścieżkę" z gminą, powiatem i woj. a resztę już tylko edytować dostawiając przecinek (pełna nazwa pokazuje się wtedy w podpowiedzi).
A co z drugą kwestią?
Nota bene ten Drohobycz jest na liście "najwyższy poziom w hierarhii" a nie ma go na podglądzie miejsc z menu "hierarchia miejsc" 
A co z drugą kwestią?

-
- Kontakt:
A w drugiej kwestii to jestem niekumaty - nigdy tego nie rozgryzałem.
Pozdrawiam, Wojtek
-
- Kontakt:
Pytam o to, bo na tej liście jest nie wiadomo co. Wśród tego niewiadomoco jest "Polska" jako kategoria nadrzędna. Po wlezieniu w "Polskę" jest lista kategorii niższego rzędu, m.in. woj. łódzkie.
I niby OK, ale....
Zaptaszenie "nieaktywnych" pokazuje mi drugie woj. łódzkie - pisane z "krzaczorami" - pewnie jakaś pozostałość po czymś historycznym
I to by nie było problemem, ale wchodząc głębiej w to woj. z krzaczorami mam następne pozycje nieaktywne "z krzaczorami" w fontach, ale i mam pozycje pisane prawidłowo
Nie wiem zatem co usuwać jako nieistniejące i nieistotne, a nie wiem jak sprawdzić czy kategoria ma używane podkategorie z miastami aktywnymi w jakichś wydarzeniach, które powinny pozostać.
I niby OK, ale....
Zaptaszenie "nieaktywnych" pokazuje mi drugie woj. łódzkie - pisane z "krzaczorami" - pewnie jakaś pozostałość po czymś historycznym

-
- Kontakt:
Jeśli masz coś na tej liście z "krzakami" to przez szukajkę zobacz czy gdzieś to występuje. Jak nie występuje, to usuń. Jak występuje to popraw/zamień. Dla pewności zrób eksperyment i wpisz gdzieś jakieś miejsce z "krzakami", zapisz i potem zobacz czy coś takiego szukajka znajduje.
Pozdrawiam, Wojtek
-
- Kontakt:
Szukajka (jeśli myślisz o ogólnej ze strony głównej) słów z krzaczorami nie wyszukuje. Niby można usunąć złe wpisy, ale.... mam dwie takie pozycje:
1) Polska - woj. ĹĂłdzkie - pow. brzeziĹski - gm. Jeşów - Jasienin
2) Polska - woj. łódzkie - pow. brzeziński - gm. Jeżów - Jasienin
Poz. 1) widoczna po zaptaszeniu "pokaż nieaktywne". Tyle, że szukajka znajduje mi Jasienin.
I teraz pytanie: jak sprawdzić który Jasienin jest przypisany do wydarzeń, a który można spokojnie usunąć nie tracąc niczego? Oczywiście bez gmerania w bazie, podmian nazwy na Jasienin1 (choć jak wyedytować samą nazwę z panelu też nie wiem) i sprawdzaniu która poz. się zmieniła.
1) Polska - woj. ĹĂłdzkie - pow. brzeziĹski - gm. Jeşów - Jasienin
2) Polska - woj. łódzkie - pow. brzeziński - gm. Jeżów - Jasienin
Poz. 1) widoczna po zaptaszeniu "pokaż nieaktywne". Tyle, że szukajka znajduje mi Jasienin.
I teraz pytanie: jak sprawdzić który Jasienin jest przypisany do wydarzeń, a który można spokojnie usunąć nie tracąc niczego? Oczywiście bez gmerania w bazie, podmian nazwy na Jasienin1 (choć jak wyedytować samą nazwę z panelu też nie wiem) i sprawdzaniu która poz. się zmieniła.
-
- Podziękował/a: 50 razy
- Podziękowano: 17 razy
- Kontakt:
Witam.
Na stronie www.adampolanowski.pl znajomy potwierdziła aktualizację do nowszej wersji i coś poszło nie tak. Wgrałem ręcznie wersję 1,7,2.
Niestety ciągle na stronie wisi komunikat o aktualizacji ? I nie wiem o co chodzi ?
Ma ktoś pomysł jak to naprawić ?
Na stronie www.adampolanowski.pl znajomy potwierdziła aktualizację do nowszej wersji i coś poszło nie tak. Wgrałem ręcznie wersję 1,7,2.
Niestety ciągle na stronie wisi komunikat o aktualizacji ? I nie wiem o co chodzi ?
Paweł Krzewicki
http://www.krzewicki.com.pl
http://www.krzewicki.com.pl
Usuń plik offline.txt z katalogu data.hexon78 pisze:Witam.
Na stronie http://www.adampolanowski.pl znajomy potwierdziła aktualizację do nowszej wersji i coś poszło nie tak. Wgrałem ręcznie wersję 1,7,2.
-- Post scalono 31 sty 2016, 11:23 --
Lista wyświetla miejscowości, które znajdują się bazie modułu Map Google. Aby ją zaktualizować należy użyć przycisku Importuj wszystkie miejsca z drzewa genealogicznego, który znajduje się poniżej listy.wicy pisze:W Panel sterowania/Administracja Modułami/Mapy Google mamy listę Dane geograficzne. Co tak właściwie wyświetla ta lista? Bo nie jest to pełna lista miejscowości.
Po zaznaczeniu Pokaż miejsca nieaktywne lista powiększa się o miejsca nieaktywne.wicy pisze:Zawiera ona "ptaka" Pokaż miejsca nieaktywne". Rozumiem, że chodzi o lokalizacje nie występujące już w żadnym wydarzeniu. Problem w tym, że lista ta po zaptaszeniu opcji "powiększa się" o miejsca nieaktywne, czy pokazuje tylko miejsca nieaktywne? Mam np. Drohobycz na obu listach Nota bene ten Drohobycz jest na liście "najwyższy poziom w hierarhii" a nie ma go na podglądzie miejsc z menu "hierarchia miejsc"
Miejsca nieaktywne to miejsca, które znajdują się w bazie modułu, ale nie ma ich w Twoim drzewie. Np. kiedyś były, później zostały usunięte, lub miejsca, które zostały zaimportowanie z plików miejsc. Na stronie webrees jest udostępnionych dużo takich plików, głownie zagranicznych. Miejsc nieaktywnych nie znajdziesz w hierarchii miejsc w swoim drzewie i możesz je usunąć nie tracąc żadnych danych genealogicznych.
-
- Kontakt:
Żebym dobrze zrozumiał - jeśli miejscem nieaktywnym jest kategoria nadrzędna dla innych miejsc, to wszystkie one są również nieaktywne?wooc pisze:Miejsc nieaktywnych nie znajdziesz w hierarchii miejsc w swoim drzewie i możesz je usunąć nie tracąc żadnych danych genealogicznych.
-
- Kontakt:
A ja z innej beczki. Wczoraj o 22:20 wylogował się u mnie jeden z użytkowników, a nadal u mnie w bloku "Kto jest na stronie" figuruje jako zalogowany. Ten (mały) problem występuje już od jakiegoś czasu.
-- Post scalono 31 sty 2016, 13:22 --
-- Post scalono 31 sty 2016, 13:22 --
No może nie ta ogólna ale ta z: Menu -> Szukaj -> Wyszukiwanie ogólne. A ta nie wyszukuje jak ich nie ma, czyli spokojnie możesz to usunąć. Gdybyś dla sprawdzenia zrobił komuś taki wpis z "krzaczorami" to ta szukajka by to znalazła.wicy pisze:Szukajka (jeśli myślisz o ogólnej ze strony głównej) słów z krzaczorami nie wyszukuje.
Pozdrawiam, Wojtek