UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Webtrees

Problemy i zapytania związane z działaniem programów genealogicznych

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Re: Webtrees

Post autor: wicy » ndz sty 31, 2016 5:09 pm

OK, dzięki, powoli to sobie przeczyszczę.
Dosiadłem do WT po bardzo długim czasie i mam teraz masę zagwozdek :D
W temacie miejsc - jak edytować nazwę miejsca by zmieniła się bazie (tym samym w każdym jej wystąpieniu)?
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Awatar użytkownika

wuja
Podziękował/a: 13 razy
Podziękowano: 15 razy
Kontakt:

Post autor: wuja » ndz sty 31, 2016 6:42 pm

Przez edycję jednego wpisu nie zmienisz pozostałych (czyli, jak rozumiem, błędnych). Większą ilość wpisów zawierających błąd najlepiej poprawić poprzez "Znajdź i zamień". Albo zamieniasz fragment wpisu miejsca, jeśli to np. tylko województwo z "krzakami", albo większy fragment, albo całość (od wsi do kraju).
Pozdrawiam, Wojtek
-------------------------
https://wojciechgracz.pl
Taki już los poszukiwaczy, zanim się znajdzie grudkę złota, trzeba przesiać tony piasku.

Scalak
Podziękował/a: 20 razy
Podziękowano: 22 razy
Kontakt:

Post autor: Scalak » czw lut 04, 2016 7:19 pm

Witam serdecznie,
czy webtrees 1.6.0 korzysta z bazy tak jak phpgedview? Zmieniłem hasło do bazy danych i nie mogę znaleźć gdzie to ewentualnie zmienć w wt :(
Pozdrawiam
Maciej Mendela

poszukiwani potomkowie: Mendela, Mędela - http://www.mendela.pl

Awatar użytkownika

wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Post autor: wicy » czw lut 04, 2016 7:33 pm

Ustawienia bazy danych siedzą w \data\config.ini.php. Ściągnij plik, wpisz tam prawidłowe hasło i przerzuć plik na server.
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Awatar użytkownika

kasztelan
Podziękował/a: 6 razy
Podziękowano: 1 raz
Kontakt:

Post autor: kasztelan » ndz lut 28, 2016 5:54 am

Witam,
mam problem z webtrees.
Otóż musiałem przerzucić stronę na nowy serwer.
Wgrałem wszystkie pliki (najnowsze webtrees), stworzyłem bazę danych i wszystko było ok.
Ale po utworzeniu drzewa w zarządzaniu drzewami genealogicznymi wyskakuje mi błąd:
#0 unknown:unknown ErrorException("ignore_user_abort() has been disabled for security reasons")
#1 /import.php:42 ignore_user_abort()
i nie mogę wczytać pliku gedcom.
Co jest tego przyczyną?
Zdravím všechny!

Awatar użytkownika

wooc
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 35 razy

Post autor: wooc » ndz lut 28, 2016 10:20 am

Funkcja ignore_user_abort() jest wyłączona na nowym serwerze. Poproś o jej włączenie.
Pozdrawiam
Łukasz Wileński
-----------------------------
http://rodzina.sunschool.edu.pl/

Awatar użytkownika

wuja
Kontakt:

Post autor: wuja » śr mar 02, 2016 10:06 am

Mam dwa problemy i oba występują od dawna, nie pamiętam nawet od kiedy.
Mniej istotny to taki, że wylogowany użytkownik pokazywany jest jako zalogowany jeszcze przez dłuższy czas. Aktualnie widzę, że użytkownik wylogował się wczoraj przed północą, a w bloku "Kto jest na stronie" widnieje nadal jako zalogowany.
Drugi jest niestety gorszy. Nie otrzymuję powiadomienia mailowego o wprowadzonych zmianach (żeby je zaakceptować). Te powiadomienia przychodzą dopiero wtedy kiedy się zaloguję na konto, a to jest musztarda po obiedzie bo i tak widzę, że są zmiany do zaakceptowania. System powiadamiania jako taki działa, bo maile o rejestracji nowego użytkownika, jak i potwierdzającego rejestrację, dochodzą do mnie bezzwłocznie.
Co jest nie tak? Stawiam na jakieś ustawienia serwera, bo dawniej to funkcjonowało i co ciekawe, mam na swoim serwerze instalacje PGV, a tam nie było przecież aktualizacji programu od wieków. No i tam ten sam problem zaczął występować w tym samym czasie co na WT.
Pozdrawiam, Wojtek
Taki już los poszukiwaczy, zanim się znajdzie grudkę złota, trzeba przesiać tony piasku.

Awatar użytkownika

wooc
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 35 razy

Post autor: wooc » śr mar 02, 2016 7:03 pm

Powiadomienia o zmianach wysyłane są przez blok Oczekujące zmiany. Powinien on być umieszczony wśród bloków strony głównej. Mail jest wysyłany automatycznie, gdy istnieją zmiany i ktoś odwiedzi stronę główną (może to być robot dowolnej wyszukiwarki). Ty prawdopodobnie go masz tylko umieszczonego na stronie "Moja strona" która jest widoczna po zalogowaniu przez Ciebie. Stąd od razu po zalogowaniu otrzymujesz powiadomienie.

Problem z widocznością użytkowników jest nieco bardziej skomplikowany.
Jeśli użytkownik kliknie "wyloguj się" to przestaje być widoczny w bloku " Kto jest na stronie". W przypadku gdy zamknie okno sesja użytkownika wygasa po czasie, który jest ustawiony w konfiguracji (domyślnie 7200 sekund = 2 godziny). Jednakże ten parametr może się wydłużyć, gdyż wygasłe sesje są sprawdzane, jak dobrze pamiętam co 1000 wyświetleń (roboty wyszukiwarek też w to są wliczane i głównie to one "czyszczą sesje" a zwykły użytkownik nie widzi opóźnień, które są spowodowane przez tego typu akcje). Więc gdy Twoja strona jest odwiedzana sporadycznie to mogą pojawiać się takie problemy.
Pozdrawiam
Łukasz Wileński
-----------------------------
http://rodzina.sunschool.edu.pl/

Awatar użytkownika

wuja
Kontakt:

Post autor: wuja » śr mar 02, 2016 7:44 pm

Dzięki za odpowiedź. Co do powiadomień, to faktycznie nie miałem na stronie głównej bloku "Oczekujące zmiany". Dziękuję, obecuję poprawę :) i stawiam :stuk:

Jednak co do widoczności wylogowanego użytkownika, to jednak chodzi zdecydowanie o prawidłowo wylogowanego użytkownika. Jeden z userów wmawiał mi, że czegoś tam nie może zrobić jako "Edytor". Wobec tego dla sprawdzenia sam sobie stworzyłem konto zwykłego użytkownika z prawem tylko edycji. Sam osobiście zalogowałem się i wylogowałem z tego konta wczoraj o godz. 22:27:58 (Dziennik witryny) a dzisiaj rano jednak widniałem jako ten user w bloku "Kto jest na stronie"
Nie jest to specjalnie szkodliwy problem, aczkolwiek kiedyś zadzwoniłem do kuzyna sądząc, że jest przed komputerem i miałem pretensje, że nie odbiera telefonu :dupa: A on był w w lesie na grzybach :D
Pozdrawiam, Wojtek

Awatar użytkownika

wuja
Kontakt:

Post autor: wuja » czw mar 03, 2016 9:55 am

Pojawiła się nowa wersja 1.7.4 z kilkoma poprawkami. Niestety zawiera błąd powodujący wyświetlanie w bloku Statystyki listy najczęściej występujących nazwisk w kolumnie.
Poprawka tutaj:
https://github.com/fisharebest/webtrees ... a0c5ad75a1
Pozdrawiam, Wojtek

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
rrafaell
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 6 razy
Kontakt:

Post autor: rrafaell » pt mar 04, 2016 9:01 am

Mam w swoim drzewie jedną, odłączoną gałąź. Czy jest możliwość ukrycia całej gałęzi, ewentualnie usunięcia?
pozdrawiam
Rafał Chalabala

www.gen.chalabala.info

Awatar użytkownika

wuja
Kontakt:

Post autor: wuja » pt mar 04, 2016 11:58 am

Rafale, nie przychodzi mi nic do głowy poza ręczną robotą ;(
Pozdrawiam, Wojtek

antos
Podziękował/a: 112 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: antos » śr mar 30, 2016 12:24 am

Szanowni Koledzy i Koleżanki

Dopiero zaczynam moją przygodę z webtrees i mam taką prośbę pytanie. Jak dodajecie dzieci które nie rodzą się w małżeństwie (kobieta stanu wolnego)?

Pozdrawiam Albert.
Albert syn Jana, wnuk Mariana, prawnuk Jana, 2xprawnuk Jakuba, 3xprawnuk Ignacego, 4xprawnuk Sebastiana, 5xprawnuk Macieja, 6xprawnuk Mateusza, 7xprawnuk Antoniego, 8xprawnuk Bartłomieja, 9xprawnuk Macieja, 10xprawnuk Marcin, 11xprawnuk Tomasza.

hexon78
Podziękował/a: 50 razy
Podziękowano: 17 razy
Kontakt:

Post autor: hexon78 » śr mar 30, 2016 6:28 am

Wchodzisz na daną osobę. Zakładka rodziny i na samym dole masz dodaj dziecko do tej osoby.

Scalak
Podziękował/a: 20 razy
Podziękowano: 22 razy
Kontakt:

Post autor: Scalak » czw mar 31, 2016 12:20 pm

Witam serdecznie,
czy webtrees oferuje (nie mogę znaleźć) możliwość wyeksportowania danych do pliku ged bez "osób żyjących"? Jeśli nie to może znacie takowe narzędzie?
Pozdrawiam
Maciej Mendela

poszukiwani potomkowie: Mendela, Mędela - http://www.mendela.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Programy genealogiczne”