UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Iłża-Gorczyca-Roman-1911

Prośby o pomoc w tłumaczeniu z j. rosyjskiego

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
MichalinaG

Iłża-Gorczyca-Roman-1911

Post autor: MichalinaG » ndz sty 31, 2016 7:56 pm

Proszę o tłumaczenie aktu:

Rok aktu: 1911
Miejscowość: Iłża
Imię (dziecka/męża/zmarłego): Roman
Nazwisko (dziecka/męża/zmarłego): Gorczyca
Link do zdjęcia: http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/NudT ... Ptq1qJ9BCh

Witam,
mam nadzieje że może teraz udało mi się wkleić lepszej jakości link ze zdjęciem , jeśli nie to przepraszam i ewentualnie proszę o sugestie co robię źle
I jak można i ktoś będzie miał czas to proszę o przetłumaczenie aktu ślubu
pozdrawiam Piotr

dziadek_m60
Podziękował/a: 28 razy
Podziękowano: 600 razy

Re: Iłża-Gorczyca-Roman-1911

Post autor: dziadek_m60 » pn lut 01, 2016 6:23 am

Witam.
O niebo lepiej...
------------------------------------------------------
96. Iłża. Roman Gorczyca i Marianna Gilewska
Działo się w osadzie Iłża 26 czerwca / 9 lipca 1911 roku o 5 godzinie po południu. Wiadomym czynimy, że w obecności świadków Walentego Gilewskiego, 48 lat liczącego i Antoniego Cichosz 54 lata liczącego obydwu mieszkańców osady Iłża zawarto dzisiejszego dnia o 10 godzinie wieczorem religijny związek małżeński między Romanem Gorczyca, 24 liczącym, kawalerem urodzonym i ‘mieszkającym’ * we wsi Gardzienice parafii Ciepielew, a mieszkającym w osadzie Iłża synem nieżyjących Szymona i Marianny urodzonej Poniatowskiej prawowitych małżonków Gorczyca i Marianną Gilewską (Maryjanną Gilewską) 25 lat liczącą panną, urodzoną i mieszkającą w osadzie Iłża córką Stanisława i Wiktorii urodzonej Solka** prawowitych małżonków Gilewskich. Ślub ten poprzedziły trzy zapowiedzi ogłoszone w tutejszym parafialnym kościele 5/18, 12/25 i 19 czerwca / 2 lipca tego roku. Religijny obrzęd ślubu odprawiony przez księdza Ludwika Barskiego miejscowego wikarego. Akt ten nowozaślubionym i świadkom przeczytany, a że są niepiśmienni przez Nas podpisany.
Ks. Antoni Krawczyński
* - można przyjąć, że to słowo w treści aktu wpisane zostało mylnie przez sporządzającego akt
** - tak zapisano w akcie „урожденной Солькой” – urodzonej ( z domu) – i tu mogą wystąpić według mnie takie oboczności nazwiska (w pierwszym przypadku liczby pojedynczej) : Wiktoria Solka, Solek, Solko lub Sól; ktoś napisał ołówkiem „Solska” ale mnie wydaje się to błędem.
No i dziwna sprawa – na początku aktu zapisano „o godzinie 5 po południu” po czym dalej w treści „związek małżeński zawarto o godzinie 10 wieczorem”???
Pozdrawiam
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.

AUTOR TEMATU
MichalinaG

Re: Iłża-Gorczyca-Roman-1911

Post autor: MichalinaG » pn lut 01, 2016 8:48 pm

Wielkie Dziękuje i wielki szacunek aż głupio mi wstawiać następne dokumenty , jeślii w jakiś sposób mogę pomóc proszę pisać
Pozdrawiam Piotr

ODPOWIEDZ

Wróć do „Akty - rosyjski”