Mam problem dotyczący tzw. białoruskiej listy katyńskiej. czy możecie doradzić mi gdzie można znaleźć informacje o osobach z tej listy? Gdzie były pochowane, czy istniał gdzieś wykaz tych osób i gdzie należałoby go szukać? Konkretnie chodzi mi o ustalenie losów Ryszarda Erazma Skraińskiego ur. 24.06.1916 roku w Częstochowie. W 1939 roku mieszkał w Białowieży i pracował w Lasach Państwowych (prawdopodobnie jako mierniczy). W listach od niego z okresu 1939-41 wynikało, że przebywał/pracował w Pińszczyźnie, Białowieży, okolicach Żołudka.
Ostatni list datowany jest 11.04.1941 roku ,Słonim. Po tej dacie nie ma żadnych informacji o jego losie. Będę wdzięczny za każdą informację o losach zaginionego.
Na liście tej figuruje pod pozycją nr 727.
Pozdrawiam
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Białoruska lista katyńska.
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 123
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 6 razy
- Kontakt:
Białoruska lista katyńska.
Józek-Lubuskie Towarzystwo Genealogiczne
....................................
szukam:
Pławski, Butrym, Pawłowski,
Wenne, Studziński, Costazza
szukam:
-
- Podziękował/a: 20 razy
- Podziękowano: 52 razy
Re: Białoruska lista katyńska.
Listy katyńskie dotyczą zamordowanych w 1940 r. w Katyniu, Charkowie, Twerze, Bykowni i najprawdopodobniej w Kuropatach (Białoruś). Ale właśnie pomordowani na Białorusi (Białoruska Lista Katyńska https://pl.wikipedia.org/wiki/Bia%C5%82 ... y%C5%84ska ) nie zostali dotychczas na tyle zlokalizowani, aby mógł powstać stosowny cmentarz. Może kiedyś to się stanie.
Tymczasem piszesz, że poszukiwany przez Ciebie pisał jeszcze w 1941 r. Jeżeli to nie jest błąd, to nie był zamordowanym "na podstawie decyzji Biura Politycznego Wszechzwiązkowej Partii Komunistycznej (bolszewików) i naczelnych władz państwowych ZSRR z 5 marca 1940"
Tymczasem piszesz, że poszukiwany przez Ciebie pisał jeszcze w 1941 r. Jeżeli to nie jest błąd, to nie był zamordowanym "na podstawie decyzji Biura Politycznego Wszechzwiązkowej Partii Komunistycznej (bolszewików) i naczelnych władz państwowych ZSRR z 5 marca 1940"
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof Wasyluk
Krzysztof Wasyluk
-
AUTOR TEMATU - Posty: 123
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 6 razy
- Kontakt:
Re: Białoruska lista katyńska.
Też miałem takie wątpliwości, gdyż zbrodnia ta miała miejsce rok wcześniej. Sporo czytałem o białoruskiej liście i wynika z niej, że jest to raczej spis osób zaginionych bądź represjonowanych z tego terenu. opierałem się na opracowaniu dr Macieja Wyrwy pt. Lista osób zaginionych na obszarze północno-wschodnich województw II RP
od 17 września 1939 do czerwca 1940 r. – rekonstrukcja białoruskiej listy katyńskiej.
Informację o liście od niego z 1941 roku muszę jeszcze sprawdzić.
Przejrzałem wszelkie dostępne wykazy, także te z "Memoriału", ale jak na razie bez skutku.
Pozdrawiam i dziękuję za odzew
od 17 września 1939 do czerwca 1940 r. – rekonstrukcja białoruskiej listy katyńskiej.
Informację o liście od niego z 1941 roku muszę jeszcze sprawdzić.
Przejrzałem wszelkie dostępne wykazy, także te z "Memoriału", ale jak na razie bez skutku.
Pozdrawiam i dziękuję za odzew
Józek-Lubuskie Towarzystwo Genealogiczne
szukam:
szukam: