UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Genealog z Ukrainy.
Moderator: Moderatorzy
Genealog z Ukrainy.
Czy macie państwo jakieś doświadczenia z osobami,które proponują odpłatne usługi genealogiczne na terenie Ukrainy.Nawiązałam kontakt e-mailowy z tą osobą i otrzymałam kilka informacji,które się wykluczają.Okazuje się,że moja pani X ma trzy daty urodzenia-różnica wynosi 11 lat,mój pan X też ma ten sam problem.Patrząc na zdjęcie dokumentu sprzed 180 laty widzę go jako prawie idealny.Pisany wyrażnie po polsku(chociaż to nie dziwi),brzegi kartki gładkie,nie zniszczone,jedynie pod spodem widać wystającą i zniszczoną kartkę.Tak jakby ta wierzchnia była nałożona.Może jestem niedowiarkiem .Ale czy macie tez takie doswiadczenia.Czy jest spis rzetelnych odpłatnych genealogów. Sonia.
-
- Podziękował/a: 145 razy
- Podziękowano: 322 razy
- Kontakt:
Re: Genealog z Ukrainy.
Ten post powinien być przyczynkiem do dwóch spraw.
1) do oddzielenia w końcu genealogii - praktykowanej amatorsko prywatnie, czy też nakowo-historycznie i bardziej profesjonalnie - od odpłatnego, usługowego wyszukiwania danych na zlecenie. Myślę, że w tym drugim przypadku trudno mówić o genealogach a zlepek "odpłatny genealog" zupełnie wstrętnie wygląda. Należy zatem wprowadzić nową definicję pojęciową określającą genealarza jako osobę zajmującą się odpłatnym świadczeniem usług z zakresu genealogii.
2) forum, w sumie nie małe, może być czynnikiem opiniotwórczym, pod warunkiem podania danych. Jak ktokolwiek ma się wypowiedzieć o rzetelności genealarza X, czy Y skoro nie wie o kim mowa?
1) do oddzielenia w końcu genealogii - praktykowanej amatorsko prywatnie, czy też nakowo-historycznie i bardziej profesjonalnie - od odpłatnego, usługowego wyszukiwania danych na zlecenie. Myślę, że w tym drugim przypadku trudno mówić o genealogach a zlepek "odpłatny genealog" zupełnie wstrętnie wygląda. Należy zatem wprowadzić nową definicję pojęciową określającą genealarza jako osobę zajmującą się odpłatnym świadczeniem usług z zakresu genealogii.

2) forum, w sumie nie małe, może być czynnikiem opiniotwórczym, pod warunkiem podania danych. Jak ktokolwiek ma się wypowiedzieć o rzetelności genealarza X, czy Y skoro nie wie o kim mowa?
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski
Nie chciałabym na forum publicznym podawać jego e-maila,być może mylę się,a wtedy szkoda człowieka.Chyba,że na prywatny adres.Proszę też o opinię co do dat-czy mogą występować takie różnice? Sonia
-
- Podziękował/a: 36 razy
- Podziękowano: 72 razy
- Kontakt:
Ale o co Ci chodzi? Czy dokument jest oryginalny? Zamieść zdjęcie i zobaczymy, podaj parafię. lata, czego szukałaś, itd. I najważniejsze - jakie sama masz doświadczenie w badaniu starych dokumentów, ile ich w życiu widziałaś, bo to, że jest stary, a dobrze zachowany, to o czym ma niby świadczyć? Że genealog go podrobił?? Sam napisał?? Nie rozumiem.
Łucja
Łucja
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.
Dziennik genealogiczny
Dziennik genealogiczny
Do Łucji.Proszę się nie obruszać, to są moje tylko watpliwosci ,a mam chyba prawo,chociażby dlatego,że zaplaciłam za usługę.Dokument ,nie wiem czy jest oryginalny.Pyta pani czy mam doswiadczenie odnośnie starych dokumentów.Odpowiadam, ze nie mam żadnego doświadczenia w tej sprawie,jedynie to co widzę w internecie(AGAD)-stad moje wątpliwosci.Tak jak napisałam nie chcę skrzywdzić tej osoby,może się mylę.Ale czy mogą byc trzy wersje co do dat,np.urodzenia mojej Pani x.Dlatego proszę się nie dziwić moim watpliwościom. sonia
-
- Kontakt:
Różnice w datach urodzenia mogą dochodzić do kilunastu lat. Powiedziałbym, że 11 lat mieści się w normie. Jeśli jest to akt zgonu i 2 akty ślubu dzieci (nie napisałaś nawet co to za dokumenty, czy jest jeden, czy trzy - bo mówisz o 3 datach), taka sytuacja jest możliwa.
Co do wiarygodności genealarza, trzeba by zweryfikować przekazane przez niego dokumenty ze źródłem. Dopiero to mogłoby powiedzieć coś o jego rzetelności. Póki nikt nie wie o kim mowa jak się ma wypowiedzieć o jego uczciwości.
P.S. Proszę stosować ogólnie przyjętą zasadę zwracania się do forumowiczów po imieniu.
Co do wiarygodności genealarza, trzeba by zweryfikować przekazane przez niego dokumenty ze źródłem. Dopiero to mogłoby powiedzieć coś o jego rzetelności. Póki nikt nie wie o kim mowa jak się ma wypowiedzieć o jego uczciwości.
P.S. Proszę stosować ogólnie przyjętą zasadę zwracania się do forumowiczów po imieniu.
Prześle na prywatny adres,gdyż nie chcę <tak jak wcześniej pisałam krzywdzić człowieka. Sonia
-
- Kontakt:
Mnie nie wysyłaj, bo ja nie znam genealarzy z Ukrainy 

-
- Kontakt:
Teraz to i ja przestałem rozumieć o co Ci chodzi
Zaczytansz temat "Genealog z ukrainy" pisząc o wątpliwości co do wiarygodności przekazanych przez kogoś danych, opisując dokument i podejrzewając, że jest "za nowy" czyli sugerując jego nieautentyczność, ergo nieuczciwość genealarza z Ukrainy
Odpowiedziałem Ci, że o wiarygodności osoby nikt z forumowiczów się nie wypowie, nie wiedząc o kim mowa - znaczy całe dalsze dywagacje są bezcelowe a ogólne wrażenia innych użytkowników o ukraińskich firmach genealogicznych mają się nijak do Twoich wątpliwości, chyba, że oczekiwałaś, aż kilku ludzi wymieni z nazwy uczciwa firmy i Twoja będzie wśród nich, co by rozwiało Twoje wątpliwości.
Gdyby Twoja wątpliwość dotyczyła tylko rozstrzału dat urodzenia osoby X, zapewne inaczej byłby sformułowany tytuł wątku. Skoro masz też wątpliwości co do rozbieżności dat - to Ci już odpowiedziałem, co inni zapewne by potwierdzili, że 11-letni rozstrzał dat urodzeń jest możliwy. Zwłaszcza, jeśli daty te pochodzą z dokumentów nie dotyczących bezpośrednio tej osoby a pochodzą np. z aktów ślubu jej dzieci, gdzie podawany jest tylko wiek matki. Nie piszesz skąd masz 3 różne daty urodzenia, więc nawet nie wiem o czym mówimy.

Zaczytansz temat "Genealog z ukrainy" pisząc o wątpliwości co do wiarygodności przekazanych przez kogoś danych, opisując dokument i podejrzewając, że jest "za nowy" czyli sugerując jego nieautentyczność, ergo nieuczciwość genealarza z Ukrainy
Odpowiedziałem Ci, że o wiarygodności osoby nikt z forumowiczów się nie wypowie, nie wiedząc o kim mowa - znaczy całe dalsze dywagacje są bezcelowe a ogólne wrażenia innych użytkowników o ukraińskich firmach genealogicznych mają się nijak do Twoich wątpliwości, chyba, że oczekiwałaś, aż kilku ludzi wymieni z nazwy uczciwa firmy i Twoja będzie wśród nich, co by rozwiało Twoje wątpliwości.

Gdyby Twoja wątpliwość dotyczyła tylko rozstrzału dat urodzenia osoby X, zapewne inaczej byłby sformułowany tytuł wątku. Skoro masz też wątpliwości co do rozbieżności dat - to Ci już odpowiedziałem, co inni zapewne by potwierdzili, że 11-letni rozstrzał dat urodzeń jest możliwy. Zwłaszcza, jeśli daty te pochodzą z dokumentów nie dotyczących bezpośrednio tej osoby a pochodzą np. z aktów ślubu jej dzieci, gdzie podawany jest tylko wiek matki. Nie piszesz skąd masz 3 różne daty urodzenia, więc nawet nie wiem o czym mówimy.
Być może tytuł powinien brzmieć inaczej-w takim razie przepraszam.Piszesz o "mojej firmie"-nic bardziej mylnego.Nie jestem już młodą osoba,a tylko prowadzę drzewo geneal.mojej rodziny i tylko mojej.Potem prześlę moje watpliwości ,tyczacych dat. A tak na marginesie-chciałabym mieć jakąś firmę. sonia.pozdrowienia
-
- Kontakt:
Twoja = przez Ciebie wybrana, z którą weszłaś w kontakt - to chyba było jasne....wicy pisze:/../ wymieni z nazwy uczciwa firmy i Twoja będzie wśród nich /../
Rok1872-spis parafian tutaj nie ma dokumentu tylko informacja.
Mój prapradziadek lat 38(czyli urodz.1834r)
Moja praprababcia lat 32(ur.1840)
Rok 1907-spis parafian,tez informacja.
Moja praprababcia-lat79(ur.1828)
Rok1858-ślub prapradziadków-jest dokument.
Pradziadek-lat 33(ur1825)
Prababcia-lat 22(ur.18360
Mamy trzy daty urodz.praprababki-1840,1828,1836.Oraz dwie daty urodz.prapradziadka-1834 i 1825
Sonia
Mój prapradziadek lat 38(czyli urodz.1834r)
Moja praprababcia lat 32(ur.1840)
Rok 1907-spis parafian,tez informacja.
Moja praprababcia-lat79(ur.1828)
Rok1858-ślub prapradziadków-jest dokument.
Pradziadek-lat 33(ur1825)
Prababcia-lat 22(ur.18360
Mamy trzy daty urodz.praprababki-1840,1828,1836.Oraz dwie daty urodz.prapradziadka-1834 i 1825
Sonia
-
- Kontakt:
Błąd myślowy! Nie mamy trzech dat urodzin, ale trzy razy podany wiek a to zasadnicza różnicasonia pisze:Mamy trzy daty urodz.praprababki-1840,1828,1836.

Takie rozbieżności mogą być duże a jedyna rzecz pozytywna, że wiesz w mniej więcej jakim przedziale czasowym szukać