UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Lista Szukanych nazwisk

Opinie o forum, propozycje zmian, uwagi dot. funkcjonowania.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
mieczysław maziarski
Podziękowano: 153 razy

Lista Szukanych nazwisk

Post autor: mieczysław maziarski » pn mar 21, 2016 3:52 pm

Od lat działam czynnie na tym forum i zauważyłem,że lista szukanych nazwisk zawierająca 3293 nazwiska
od 2012 roku jest niezmienna.Była ona bardzo potrzebna,bo nie trzeba tworzyć nowych tematów a tylko
włączyć się do tych istniejących.
Zindeksowałem 500 000 aktów metrykalnych,ale ich nie publikuję,bo nie mogę złamać danego słowa dawanego
proboszczom wzamian za dostęp do ksiąg metrykalnych.
Na bieżąco staram się informować o indeksowanych parafiach,aby szukającym było łatwiej szukać,a księżom
szybciej odpowiadać.Drugim powodem jest podanie do wiadomości,które parafie zostały zindeksowane
aby nie dublować prac indeksacyjnych.
Mam przygotowaną tabelę z wykazem.
Co wy na to?
Mieczysław
Mieczysław

Awatar użytkownika

Tami
Podziękował/a: 25 razy
Podziękowano: 22 razy

Re: Lista Szukanych nazwisk

Post autor: Tami » pn mar 21, 2016 4:35 pm

Działa Pan nie w moim genealogicznym terenie ,ale podziwiam Pan trud.
Tabela z wykazem to super pomysł .
Pozdrawiam
Krysia

Awatar użytkownika

wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Post autor: wicy » pn mar 21, 2016 5:00 pm

mieczysław maziarski pisze:Od lat działam czynnie na tym forum i zauważyłem,że lista szukanych nazwisk zawierająca 3293 nazwiska
od 2012 roku jest niezmienna.
Nooo... nie jest tak do końca. To data napisania posta, ale były one aktualizowane jeszcze w 2015 r.
Zajmował się tym makros, ale faktycznie od dłuższego czasu przestał. W ogóle przestał się pokazywać.
Dajmy mu jeszcze trochę czasu, być może wróci i znów podejmie temat. Jeśli nie, będziemy myśleć kto się tym zajmie - chyba, że ochotnik zgłosi się od ręki :D
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Post autor: Bozenna » pn mar 21, 2016 6:03 pm

Mietku,
A czy tabele z wykazem mozesz ujawnic?
Pozdrawiam,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

dpawlak

Post autor: dpawlak » pn mar 21, 2016 7:29 pm

mieczysław maziarski pisze:Zindeksowałem 500 000 aktów metrykalnych,ale ich nie publikuję,bo nie mogę złamać danego słowa dawanego
proboszczom w zamian za dostęp do ksiąg metrykalnych.
Trochę szkoda pracy na takich warunkach, rozumiem zrobić kilka tysięcy na własne potrzeby ale pół miliona, których nie można opublikować?
To nie ma sensu.
Drugim powodem jest podanie do wiadomości,które parafie zostały zindeksowane aby nie dublować prac indeksacyjnych.
Skoro tych indeksów nie da się opublikować, to niestety ale dublowanie jest potrzebne, zwłaszcza jeśli na lepszych warunkach (możliwość publikacji).
Mam przygotowaną tabelę z wykazem.
Nawet tego Mietku jeszcze nie opublikowałeś? Normalnie tajne prze poufne :wow:

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » pn mar 21, 2016 7:39 pm

dpawlak pisze:
mieczysław maziarski pisze:Drugim powodem jest podanie do wiadomości,które parafie zostały zindeksowane aby nie dublować prac indeksacyjnych.
Skoro tych indeksów nie da się opublikować, to niestety ale dublowanie jest potrzebne, zwłaszcza jeśli na lepszych warunkach (możliwość publikacji).
Powiem więcej, jeśli nie można opublikować (lub udostępniać) danych z "listy" to po co w ogóle publikować taką "listę"? :)

Oczywiście, jeśli dysponent wyraża wolę a vox populi będzie za listą - zamieszczę ją jakoś (nie myślałem jak), jeśli otrzymam.

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Post autor: Bozenna » pn mar 21, 2016 7:48 pm

do Darka,
Bylam w identycznej sytuacji jak Mietek.
Przez kilka lat trzymalam kopie ksiag metrykalnych parafii Rakow, w woj. swietokrzyskim.
Proboszcz udostepnil mi ksiegi do sfotografowania pod warunkiem, ze nie bede ich publikowac, ani nawet informowac, ze istnieja.
Czekalam cierpliwie, proboszcz sie zmienil, a ja natychmiast dostalam zgode nowego proboszcza na publikacje moich zbiorow.
Wszystko poszlo do kolegow (Genbaza, Swietogen i Genealodzy).
Niech Mietek trzyma ten zbior. Kiedys w przyszlosci bedzie mogl opublikowac.
Interesujace byloby dla nas wiedziec, co sie znajduje w tym zbiorze.
Mietku, mozesz zdradzic tajemnice?
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
mieczysław maziarski

Post autor: mieczysław maziarski » wt mar 22, 2016 5:48 am

Rok temu podałem taką informację w temacie Genealogia na Podkarpaciu:

Pracowałem nad następującymi miejscowościami:
Bajdy,Bratkówka,Brzezówka,Białobrzegi,Bryły,Brzyście,Brzyszczki,
Borzęcin,Czeluśnica,Dębica,Dziekanów,Chorzelów,Góra Ropczycka,Głowienka,Glinik Pol,Gorajowice,Gądki,Hankówka,Jareniówka,Jasło,Kowalowy,Korczyna,
Kaczorowy,Krosno,
Krościenko N.Lubaczów,Lichtarz,Lwów,Liszna,Łęki Strzyżowskie,Łęki,
Łączki Jagielońskie,Łęgorz,Mielec,Mrzygłód,Niepla,,Dziekanów,Dobra Szl.,Dębna,Dębowiec,Niegłowice,Odrzykoń,Ołpiny,Osobnica,Pilzno,Pietrusza Wola,Polanka,Przybówka,Przyborów,Radłów,Rzepnik,Sanok,Siedliska,
Szczucin,Szczurowa,Szczepanów,Suchy Grunt,Stary Sącz,Surochów,Sterkowiec,Suchodół,Szymbark,Święcany,Turaszówka,
Sobniów,Sieklówka,Ustrobna,Wolica,Walowice,Wojkówka,Wojaszówka,
Wierzchosławice,Wokowice,Zręcin,Żeglce,Żółków

Mieczysław
W uzupełnieniu jeszcze Kołaczyce,Biezdziedza.
Ostatnio :
Parafia Dobrzechów koło Strzyżowa obejmuje Dobrzechów,Grodzisko,Kalembinę ,Kożuchów,Kozłówek,Markuszowa,Różanka,Tułkowice.
Dla tych miejscowości są już indeksy ślubów w dyspozycji proboszcza.
Ponadto są indeksy chrztów dla Grodziska,Kożuchowa,Kalembiny,Różanki
i na ukończeniu jest Markuszowa.

W ubiegłym Roku zrobiłem jeszcze Kobylankę a w tym Czermną.
Jak niektórzy zauważyli,to ja nie ukrywam swych indeksów,tylko podaję zainteresowanym miejsce gdzie znajduje się
poszukiwany akt.Wtedy zainteresowany może zwrócić się do proboszcza o ten akt,a proboszcz nie odmówi bo nie traci
czasu na szukanie w księgach,bo ma indeks i zdjęcia ksiąg w formie elektronicznej.
Na Forgenie napisałem 500 postów,na Genealodzy.pl 533.i to właśnie jako informacje o szukanych nazwiskach.Na te indeksacje poświęciłem 12 lat życia.Jestem już stary i chcę przed śmiercią dać informacje aby w przyszłości,gdy
na naszym terenie będzie zgoda na publikację można było je udostępnić.
Mieczysław
Mieczysław

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » wt mar 22, 2016 11:10 am

mieczysław maziarski pisze: W uzupełnieniu jeszcze Kołaczyce,Biezdziedza.
Ostatnio :
Parafia Dobrzechów koło Strzyżowa obejmuje Dobrzechów,Grodzisko,Kalembinę ,Kożuchów,Kozłówek,Markuszowa,Różanka,Tułkowice.
Dla tych miejscowości są już indeksy ślubów w dyspozycji proboszcza.
Ponadto są indeksy chrztów dla Grodziska,Kożuchowa,Kalembiny,Różanki
i na ukończeniu jest Markuszowa.
Proponuję byś te uzupełnienia dodał we właściwym temacie zamiast w tym, nieco oderwanym.
mieczysław maziarski pisze: Jak niektórzy zauważyli,to ja nie ukrywam swych indeksów,tylko podaję zainteresowanym miejsce gdzie znajduje się
poszukiwany akt.Wtedy zainteresowany może zwrócić się do proboszcza o ten akt,a proboszcz nie odmówi bo nie traci
czasu na szukanie w księgach,bo ma indeks i zdjęcia ksiąg w formie elektronicznej.
Nie rozumiem dlaczego indeksy nie znalazły się jeszcze w Genetece? Nie chcesz podawać danych ze skanów (zdjęć) - nie podawaj. Geneteka zawiera również wpisy okrojone, tylko z imieniem, nazwiskiem, parafią i nr aktu. Jest to pewne minimum niezbędne do poszukiwań, ułatwiające lokalizację aktu i otwierające nową ścieżkę szukającym. Ostatecznie przy tak okrojonych danych, zainteresowany i tak musi się zwrócić do parafii na czym tak księżom zależy a co starasz się chronić, opierając na danym słowie.
Po co zamieszczasz więc informację o miejscowościach? Po to by ktoś zwracał się do Ciebie prywatnie z prośbą o podanie lokalizacji aktu i wskazanie do której parafii się udać należy? To dokładnie załatwi Geneteka. Po to by wskazać jaka miejscowość należała do jakiej parafii? To z kolei załatwi Katalog Zasobów Metrykalnych, jeśli przekażesz dane koordynatorowi.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
mieczysław maziarski

Post autor: mieczysław maziarski » wt mar 22, 2016 2:12 pm

Przepraszam.Proszę wybaczyć,że zacytowałem swoją wypowiedź w niewłaściwym temacie.
Zawsze starałem się służyć innym bezinteresowną pomocą..
Jeśli to możliwe to proszę usunąć ten temat lub go zamknąć.
Mieczysław
Mieczysław

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » wt mar 22, 2016 2:35 pm

Na probem stagnacji w "Liście nazwisk" słusznie zwrócona została uwaga - trzeba będzie się tym zająć.

Nie ma za co przepraszać ;) Ja tylko proszę o uzupełnienie poprzedniego tematu, skoro taki został zaczęty i jest kontynuowany.
Pytałem w poprzednim poście o celowość takich publikacji nie ze złośliwości, ale z czystej ciekawości. Bo po co pisać o czymś, z czego i tak nikt nie skorzysta?

Awatar użytkownika

Łucja
Podziękował/a: 36 razy
Podziękowano: 72 razy
Kontakt:

Post autor: Łucja » wt mar 22, 2016 3:20 pm

No jak to nie skorzysta, Wicy nie czytasz ze zrozumieniem chyba.
A do Pana Mieczysława Maziarskiego mam pytanie - czy Grzegorz Radosław Maziarski fotograf Puszczy Sandomierskiej to jego krewniak? To co ten człowiek robi, zdjęcia, jest tak rewelacyjne, że chociaż nie ma nic wspólnego z genealogią, to ja to swoim kuzynom przesyłam, żeby oglądali nasze rodzinne strony ujęte w taki sposób. Rewelacja. Link: http://puszczasandomierska.blogspot.com/

Łucja
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.

Dziennik genealogiczny

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » wt mar 22, 2016 3:27 pm

OK. Może coś do mnie nie dociera. Żeby tego nie ciągnąć, bo dyskusja w dziale technicznym, zamykam temat a wszelkie pytania do Mieczysława proszę kierować już we właściwym temacie.

Zablokowany

Wróć do „Do Admina - opinie, sugestie, uwagi”