UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Błażej Maziarz

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)

AUTOR TEMATU
mmaziarz

Błażej Maziarz

Post autor: mmaziarz » pt kwie 01, 2016 10:57 pm

Witam,
Poszukuję informacji na temat mojego pra pra pra dziadka Błażeja Maziarz urodzonego przed 1830r oraz jego żony Katarzyny zdomu ? no właśnie, mam akt zgonu jego syna Jana Maziarz (1843-1908) gdzie wymieniono tylko imię jego matki a wieść rodzinna niesie że Jan przybył na tereny powiatu janowskiego (lubelskie) z Galicji. Zamieszkał w Łychowie Gościeradowskim parafia Rzeczyca Ziemiańska. Mam jeszcze trochę nadziei w niektórych dawno niewidzianych członkach rodziny a raczej w ewentualnych papierach jakie mogą mieć. Tutaj liczę tylko na szczęśliwy traf :)
Pozdrawiam
MM

Awatar użytkownika

mieczysław maziarski
Podziękowano: 153 razy

Re: Błażej Maziarz

Post autor: mieczysław maziarski » sob kwie 02, 2016 6:08 am

Mieczysław

Awatar użytkownika

Łucja
Podziękował/a: 36 razy
Podziękowano: 72 razy
Kontakt:

Post autor: Łucja » ndz kwie 03, 2016 10:41 am

No i Lubegens pokazuje taką parę, w parafii Goraj, Błażej Maziarz i Katarzyna Smoła, w 1832 r. małżeństwo. Jest tam i drugie małżeństwo Błażeja (ale czy tego samego?) w 1843 r. z Marianną Duma. Ów Błażej zmarł w 1849 r. w wieku 39 lat. Tyle, że wśród dzieci Maziarzy urodzonych w tej parafii nie ma Jana z 1843 r., tak, że nie wiadomo czy to właściwy trop.

Łucja
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.

Dziennik genealogiczny

AUTOR TEMATU
mmaziarz

Post autor: mmaziarz » pn kwie 11, 2016 11:56 pm

Dzięki za chęć pomocy ale na lubgeensie nic nie ma na temat Błażeja jest tylko metryka zgonu Jana w ktòrej wymieniono imiona rodzicòw. Jedyny trop to artukuł na lubgensie o osadnictwie przybyszy z Galicji na terenie dawnego powiatu janowskiego ale to szukanie igły w stogu siana.
Pozdrawiam
Marek

Awatar użytkownika

Łucja
Podziękował/a: 36 razy
Podziękowano: 72 razy
Kontakt:

Post autor: Łucja » wt kwie 12, 2016 3:59 pm

mmaziarz pisze:Dzięki za chęć pomocy ale na lubgeensie nic nie ma na temat Błażeja jest tylko metryka zgonu Jana w ktòrej wymieniono imiona rodzicòw. Jedyny trop to artukuł na lubgensie o osadnictwie przybyszy z Galicji na terenie dawnego powiatu janowskiego ale to szukanie igły w stogu siana.
Pozdrawiam
Marek
Jest, jest, w parafii Goraj, jak napisałam:
małżeństwa (wklejam):
"Maziarz Błażej Smoła Katarzyna Goraj 23 1832
Maziarz Błażej Duma Marianna Goraj 18 1843 "

zgony:
"Maziarz Błażej Goraj 23 1849 l.39 owd. Mariannę z Dumów"

Tylko nie wiadomo czy ten Błażej, którego szukasz, ale żonę miał Katarzynę.

Dla mnie ten Błażej to również ważny trop, mam w stopce nazwisko Maziarz, to jedno z tych, których szukam (panieńskie prababci, która była córką Michała, prababcia urodzona ok. 1869 r. nie wiadomo gdzie, ale te okolice o których piszesz jak najbardziej).

Łucja

Dodano po 1 godzinie 33 minutach 16 sekundach:
Jeszcze dodam (postu nie mogę wyświetlić), że nazwisko Duma, kolejnej żony Błażeja Maziarza, mam również w stopce, jako nazwisko, którego szukam. Ale dotyczy ono u mnie zupełnie innej linii, po Matce, właśnie z Galicji (okolice Grębowa), dość głęboko. Podczas gdy nazwisko Maziarz dotyczy Babki mojego Ojca, ale .. mój Ojciec zawsze mówił, że jego babcia Maziarz jest spokrewniona z rodziną jego żony, czyli mojej Mamy, tak sobie mówił, bez uzasadnienia (i nikt w to nie wierzył oczywiście). Tak, że ów Błażej tym bardziej mnie interesuje..

Łucja
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.

Dziennik genealogiczny

AUTOR TEMATU
mmaziarz

Post autor: mmaziarz » wt kwie 12, 2016 5:21 pm

Jest ale nie dla mnie :) ja raczej wybiorę się do Janowa Lubelskiego do parafii ewentualnie do Kurii Sandomierskiej poszukać w archiwach aktu ślubu Jana i Agnieszki gdzieś około 1876-77. Błażeja żonatego z Katarzyną z Dumów też przez chwilę brałem pod uwagę ale po analizie odrzuciłem z uwagi na datę śmierci tego Błażeja (1843) zbieżną z datą urodzenia mojego prapra dziadka Jana 1843.

Marek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”