mmaziarz pisze:Dzięki za chęć pomocy ale na lubgeensie nic nie ma na temat Błażeja jest tylko metryka zgonu Jana w ktòrej wymieniono imiona rodzicòw. Jedyny trop to artukuł na lubgensie o osadnictwie przybyszy z Galicji na terenie dawnego powiatu janowskiego ale to szukanie igły w stogu siana.
Pozdrawiam
Marek
Jest, jest, w parafii Goraj, jak napisałam:
małżeństwa (wklejam):
"Maziarz Błażej Smoła Katarzyna Goraj 23 1832
Maziarz Błażej Duma Marianna Goraj 18 1843 "
zgony:
"Maziarz Błażej Goraj 23 1849 l.39 owd. Mariannę z Dumów"
Tylko nie wiadomo czy ten Błażej, którego szukasz, ale żonę miał Katarzynę.
Dla mnie ten Błażej to również ważny trop, mam w stopce nazwisko Maziarz, to jedno z tych, których szukam (panieńskie prababci, która była córką Michała, prababcia urodzona ok. 1869 r. nie wiadomo gdzie, ale te okolice o których piszesz jak najbardziej).
Łucja
Dodano po 1 godzinie 33 minutach 16 sekundach:
Jeszcze dodam (postu nie mogę wyświetlić), że nazwisko Duma, kolejnej żony Błażeja Maziarza, mam również w stopce, jako nazwisko, którego szukam. Ale dotyczy ono u mnie zupełnie innej linii, po Matce, właśnie z Galicji (okolice Grębowa), dość głęboko. Podczas gdy nazwisko Maziarz dotyczy Babki mojego Ojca, ale .. mój Ojciec zawsze mówił, że jego babcia Maziarz jest spokrewniona z rodziną jego żony, czyli mojej Mamy, tak sobie mówił, bez uzasadnienia (i nikt w to nie wierzył oczywiście). Tak, że ów Błażej tym bardziej mnie interesuje..
Łucja
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.
Dziennik genealogiczny