UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Proszę o pomoc - Stalagi

Wątki o tematyce wojskowej - dawne jednostki, stopnie, kampanie, mundury, odznaczenia

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Gabrysiowata
Podziękował/a: 10 razy

Proszę o pomoc - Stalagi

Post autor: Gabrysiowata » pn cze 06, 2016 1:44 pm

Witam!!

Mój ojciec rocznik 1916 brał udział w kampanii wrześniowej w 73.p.p, jako obsługujący CKM Browning. We wrześniu dostał się do niewoli. Od kilku lat chcę się dowiedzieć, w którym stalagu był przetrzymywany od 09.39 do 03. 1940. Bezskutecznie, pisałam wszędzie, gdzie się dało ( naprawdę wszędzie, lista jest długa nazw instytucji:D), teraz czekam na odpowiedź z IPN-u. Sama na własną rękę również szukam i pomyślałam o dwóch stalagach:

Stalag IV-B Mühlberg

Stalag VIII B Görlitz

Pytanie moje brzmi, czy istnieją jakieś listy jeńców z tych dwóch obozów?

pozdrawiam

Gabrysiowata
„Każdy przecież początek to tylko ciąg dalszy, a księga zdarzeń zawsze otwarta w połowie.”
~ Wisława Szymborska

Awatar użytkownika

wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Re: Proszę o pomoc - Stalagi

Post autor: wicy » pn cze 06, 2016 9:14 pm

Skoro szukałaś już wszędzie, to nie ma jak Ci pomóc.
Pytałaś w Stowarzyszeniu 73pp? Sama strona treści ma niewiele, ale kontakt do ludzi jest. Na tej stronie jest biogram jakiegoś żołnierza pułku, który po kapitulacji został przewieziony pociągiem do Stalagu IVA. Zapewne nie przewozili go jako jedynego, więc Stalag IVA też mógłby wchodzić w grę. Nie wiem skąd wytrzasnęłaś akurat te dwa stalagi? Być może po dokładnych poszukiwaniach, więc mój trop zignoruj, ale popytać w Stowarzyszeniu zawsze warto.
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Gabrysiowata
Podziękował/a: 10 razy

Post autor: Gabrysiowata » pn cze 06, 2016 10:28 pm

Zgorzelec wzięłam z przekazu rodzinnego, ale to nic pewnego, a IV-B z tego, że Ślązaków właśnie tam wywozili. Stowarzyszenie znam, ale nic nie mają. No nic, muszę czekać na IPN:)

Ale dziękuję,
„Każdy przecież początek to tylko ciąg dalszy, a księga zdarzeń zawsze otwarta w połowie.”
~ Wisława Szymborska

Darek P
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Darek P » śr sie 16, 2017 10:31 pm

A czy szukałaś na stronie straty.pl?
Jeśli tak i pokazało brak wyników - spróbuj wpisac nazwisko dużymi literami albo tylko dokładną datę urodzenia i poszukaj w wynikach.
Ten drugi sposób przyniósł mi nr jeńca i nr stalagu mojega dziadka. Mimo, że po wpisaniu samego imienia i nazwiska pojawił się komunikat o braku wyników

Pozdrawiam
Przybył - parafie: Tulce, Kórnik, Kleszczewo powiat śremski: Robakowo, Dachowa, Krzyżowniki, Skrzynki, Dziećmierowo, Kórnik, Poznań,
Lange- parafia Głuszyna: Wiórek, Babki, Rogalinek, Poznań
inne nazwiska Aumuller, Pieszyk, Zembski, Woźny

ODPOWIEDZ

Wróć do „Militaria”