Dzięki.

Szczególnie za ten akt małżeństwa po polsku i drukowanymi ;-)
Zauważyłam dwie rzeczy:
1. w "Spisie Obywateli Ziemskich Królestwa Polskiego wyd.III.1912r" znajduje się Ignacy Grzędzica, jako właściciel dóbr Tworzyjanki w guberni piotrkowskiej, poczta Brzeziny.
2. w wspomnianym akcie małżeństwa, jako miejsce urodzenia Ignacego występuje Tyflis. Nie znałam wcześniej tej nazwy. Okazuje się, że to rosyjska nazwa na Tbilisi = obecna stolica Gruzji. W akcie małżeństwa po rosyjsku, napisane jest "urodzony w mieście Tyflis
na ....."
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 401&y=1816
Niestety, to wszystko nie przybliża mnie do Janusza - bo nawet nie wiem czy to ten, którego szukałam.
Myślałam, że przynajmniej znajdę ojca i jakoś określę, czy mógł być późniejszym komisarzem policji. Chciałam iść tropem aktu ur. Może byłby dopisek kiedy zmarł i znalazłbym gdzieś nekrolog (jako, że podejrzewam, że pełnił funkcje publiczne). A tu masz... Tbilisi.
W 1966 Maria Wanda mieszkała w Zapolu, poczta Grodzisk Mazowiecki. Ale jej mąż miałby 97 lat, więc pewnie jednak już nie żył. W chwili wybuchu II w.św. miał lat 70 - więc jeśli wtedy jeszcze żył, to chyba był już na emeryturze (o ile coś takiego wtedy istniało).
Kręcę się w koło.