UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Odznaczeni Virtuti Militari, brygada Maczka, Wehrmacht

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Dzika_Kuna

Odznaczeni Virtuti Militari, brygada Maczka, Wehrmacht

Post autor: Dzika_Kuna » sob cze 18, 2016 8:46 pm

Mój pradziadek Franciszek Sarnecki urodził się 4 czerwca 1916 roku w Krajęcinie gm. Robakowo. Zmarł około 1965 roku.
Jak byłam młodsza to dziadek mi mówił, że był sierżantem w brygadzie Maczka (podobno pod pseudonimem Franc/Franz Senczek).
W 1939 roku trafił w niewolę do Niemiec.
W listopadzie przyjechał do Kobył.
W styczniu dostał wezwanie do wojska niemieckiego i wyjechał do Włoch. Tworzono tam brygadę Rumpla, która brała udział w Africa Korps, a tam został wzięty w niewolę przez Anglików/Amerykanów.

Czy wiecie gdzie mogę znaleźć informacje, które to potwierdzą? Byłam mała jak mi to opowiadał i mogłam wiele pomylić.

Awatar użytkownika

wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Re: Odznaczeni Virtuti Militari, brygada Maczka, Wehrmacht

Post autor: wicy » ndz cze 19, 2016 12:58 pm

O jakiej brygadzie Maczka mówimy? O tej z 1939, czy 1940?
Jeśli o 1939, nie mógł służyć w stopniu podoficerskim pod pseudonimem. To było regularne wojsko a żołnierze byli na oficjalnych papierach. Chyba, że miał wcześniej fałszywą tożsamość i fałszywe papiery, ale to by musiała być koronkowa legenda, żeby wojsko się o niego upomniało i dorobił się stopnia podoficerskiego w służbie nadterminowej.
Prędzej jego historii należałoby zacząć szukać od 10 brygady kawalerii pancernej (póżniej 1 dywizja pancerna).
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

AUTOR TEMATU
Dzika_Kuna

Post autor: Dzika_Kuna » ndz cze 19, 2016 2:32 pm

Dziękuję Panie Witku za informacje :)
Tak jak wspomniałam - byłam mała - więc mogłam wiele poprzekręcać.

*EDIT:
W 1939 dostał wezwanie do wojska niemieckiego.
Wysłali go do Włoch, a stamtąd na Africa Korps.
Anglicy wzięli go w niewolę (podobno Polacy w wojsku niemieckim czekali w dołkach na Anglików, żeby ich stamtąd zabrali...).
Dostał odznaczenie Virtuti Militari krzyż waleczny i zasługi.

Jest gdzieś oficjalny spis oznaczonych?

Awatar użytkownika

wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Post autor: wicy » ndz cze 19, 2016 4:56 pm

1) Na tym forum wszyscy mówimy sobie po imieniu,
2) Istnieje obszerna lista odnaczonych 10 brygady i 10 brygady pancernej (http://kresy-siberia.org/won/files/2012 ... h-4530.pdf), z której wynika, że... dziadka tam nie ma. Więc albo nie był u Maczka stricte (konkretnie w 10 brygadzie) albo coś z tym nazwiskiem Senczek jest nie tak.
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam wykazu, publikacji”