UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Szukam grobu dziadka z II wojny
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 18
- Podziękował/a: 9 razy
- Podziękowano: 1 raz
Szukam grobu dziadka z II wojny
No to ja mam też problem. Brat mojej babci, Antoni Chmielewski ur. 16.05.1912r. w Micharzewie (powiat wągrowiecki), syn Stefana i Marianny z d.Kostrzewska został wcielony do 514 pułku Wermachtu (takie czasy). Zaginął w czasie II wojny światowej po 1942 roku (prawdopodobnie). Ostatnie zdjęcie jakie przysłał rodzinie jest zrobione w zakładzie fotograficznym "Foto Hartmann, Dresden N 6, Kurfurstenstr. 27". Czy można gdzieś sprawdzić szlak 514 pułku? A może znaleźć miejsce, gdzie zginął Antoni? Szukam pomocy, gdyż jestem już z trzeciego pokolenia, które szuka śladów Antoniego. Pierwsze były jego siostry (w tym moja babcia). No, ale nie było wtedy "epoki komputera_. Pozdrawiam serdecznie
-
- Podziękował/a: 42 razy
- Podziękowano: 8 razy
- Kontakt:
Re: Szukam grobu dziadka z II wojny
Wg Wikipedii 514 pułk piechoty wchodził w skład 294 Dywizji Piechoty, a ta z kolei - 12 Armii. W kwietniu 1941 brała udział w inwazji na Grecję, a w 1942 przemianowano 12 Armię na Grupę Armii E. Generalnie okupowała Grecję i wyspy greckie. 294 DP została sformowana w IV Okręgu Wojskowym - Drezno. Zgadza się ze zdjęciem.
-
AUTOR TEMATU - Posty: 18
- Podziękował/a: 9 razy
- Podziękowano: 1 raz
Wielkie dzięki. Jesteś wielka!!! Teraz muszę poszukać, gdzie zginął! No to kawał roboty mnie czeka, ale i tak się cieszę bo rodzeństwo i ich dzieci nie miały żadnego śladu. Pozdrawiam i stokrotne dzięki
-
- Podziękował/a: 42 razy
- Podziękowano: 8 razy
- Kontakt:
Najlepiej skontaktować się z odpowiednimi instytucjami typu Międzynarodowy Czerwony Krzyż i WASt. Jeśli się nie mylę, WASt ma informacje o żołnierzach Wehrmachtu. Ale konieczna jest znajomość jęz. niemieckiego.
Dodano po 1 minucie 6 sekundach:
To może się przydać: http://www.wehrmacht-polacy.pl/archiwa.html
Dodano po 1 minucie 6 sekundach:
To może się przydać: http://www.wehrmacht-polacy.pl/archiwa.html