UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

AP Poznań

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Scalak
Podziękował/a: 20 razy
Podziękowano: 22 razy
Kontakt:

AP Poznań

Post autor: Scalak » śr mar 28, 2012 9:27 am

Witam,
dostałem informację, że mikrofilm z Wielunia jest w tej chwili wypozyczony z AP w Łodzi do AP w Poznaniu. Czy ktoś może mi sprawdzić poniższy akt chrztu (dane z geneteki)?

L.p. Rok Poz. Imię Nazwisko Akt Miejscowość
1 1838 2519 Filip N. Mendela 74 Wieluń
Ostatnio zmieniony śr mar 28, 2012 9:54 pm przez Scalak, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Maciej Mendela

poszukiwani potomkowie: Mendela, Mędela - http://www.mendela.pl

igoriosso
Podziękował/a: 22 razy
Podziękowano: 9 razy

Re: AP Poznań

Post autor: igoriosso » śr mar 28, 2012 12:10 pm

Tak, ale takie wypożyczenia są sygnowane nazwiskiem odbiorcy i wydaje mi się, że są na wyłączny użytek zamawiającego. To chyba zależy od pracowników archiwum, czy zgodzą się na udostępnienie wypożyczonych mikrofilmów postronnym osobom.
pozdrawiam,
IgorD.

Awatar użytkownika

Asiek
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 77 razy
Kontakt:

Post autor: Asiek » śr mar 28, 2012 12:51 pm

Dokładnie tak jak napisał Igor - ktoś zamówił to na własne nazwisko i zapłacił za koszt przesyłki. Nie oznacza to, że Wieluń włączono w zbiory poznańskiego AP i można korzystać z metrykaliów do woli.
Poza tym Macieju, jak już podajesz dane z geneteki to bądź tak uprzejmy i przekopiuj też to, co jest powyżej, czyli choćby co jest numerem aktu bo to co podałeś jest bezużyteczne, a poszczególne cyfry nic nie mówią.

Serdeczności,
Asia

Z wiekiem przychodzi doświadczenie, a z doświadczeniem - zrozumienie.

Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne
http://www.wtg-gniazdo.org

AUTOR TEMATU
Scalak
Podziękował/a: 20 razy
Podziękowano: 22 razy
Kontakt:

Post autor: Scalak » śr mar 28, 2012 9:54 pm

dziękuję za cenną informację! Może akurat komuś się uda.

Asiu specjalnie dla Ciebie dokleiłem choć wiem, że większość osób tutaj zaglądających tych nagłówków nie potrzebuje.
Pozdrawiam
Maciej Mendela

poszukiwani potomkowie: Mendela, Mędela - http://www.mendela.pl

Mike_M2
Podziękował/a: 21 razy

Post autor: Mike_M2 » czw mar 03, 2016 11:19 am

Witam!

Bardzo zależy mi na pozyskaniu zdjęcia aktu ślubu moich przodków, który dostępny jest w AP w Poznaniu (rok 1847, parafia Dębno (Jarocin), niezmikrofilmowany). Posiadam numer aktu, rok, a także imiona i nazwiska młodych. Czy ktoś odwiedzający AP w Poznaniu mógłby zrobić dla mnie takie zdjęcie (podeślę dokładne informacje)?

Akt powinien być również dostępny w Archiwum Archidiecezjalnym w Poznaniu. Nie ma dla mnie znaczenia gdzie zostanie zrobione zdjęcie.

W ramach wdzięczności mogę odwdzięczyć się podobną usługą w AP w Łodzi lub nawet zapłacić (czas oczekiwania na taki akt drogą oficjalną to niestety aż ~miesiąc).

Pozdrawiam,
Michał.

bkalafat
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: bkalafat » śr lip 27, 2016 8:47 am

Czy nie wybiera się ktoś do archiwum i nie może sprawdzić wpisu zgonu z Poznania ( Sołacz-koszary). Mielcarek Cecylia prawdopodobnie 27/07/1925

Pozdrawiam
Benek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwa państwowe”