Witam
Chciałbym dowiedzieć się coś więcej na temat tego nazwiska na terenach Polski.
Wpisując w necie nazwisko Mesjasz wszystkie drogi sprowadzają się do Biblii.
W moich poszukiwaniach genealogicznych najstarsze info pochodzi z aktu z 1737 roku i pisane jest jako Mesyasz.
Teren występowania tego nazwiska w XVIII wieku to teren byłego woj. częstochowskiego, jego północne tereny i miasta Częstochowy.
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Mesjasz (Mesyasz)
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 262 razy
Re: Mesjasz (Mesyasz)
Witam 
Mesjasz - od mesjasz ‘zbawiciel’.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001

Mesjasz - od mesjasz ‘zbawiciel’.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Dziękuję
No to znaczenia nazwiska "Mesyasz" mamy wyjaśnione, ale nasuwa sie pytanie; w jakich okolicznościach mogło ono być komuś "nadane" czy przez kogoś "przyjete".
Z moich badań genealogicznych wynika że osoby z takim nazwiskiem w XIX wieku mieszkały głównie na wsi i zajmowali się uprawą roli.
Osoby te były niepiśmienne, gdyż żaden akt nie był przez nie podpisany.
Najczęściej byli określani jako włościanin - gospodarz, zagrodnik, komornik.
Analizując "SŁOWNIK NAJSTARSZYCH NAZWISK POLSKICH - POCHODZENIE JĘZYKOWE NAZWISK OMAWIANYCH W HISTORII NAZWISK POLSKICH T.I" W-wa-2007; nie znalazłem takiego nazwiska.
Tak więc "przyjmuje" że takie nazwisko na ziemiach polskich pojawiło się w XVI lub XVII wieku - nazwisko w tym czasie zostało "przyjęte" lub też "przywędrowało" z poza granic Polski.
Będę wdzięczny za wszelkie informacje w tym temacie.
Stanisław Mesjasz
No to znaczenia nazwiska "Mesyasz" mamy wyjaśnione, ale nasuwa sie pytanie; w jakich okolicznościach mogło ono być komuś "nadane" czy przez kogoś "przyjete".
Z moich badań genealogicznych wynika że osoby z takim nazwiskiem w XIX wieku mieszkały głównie na wsi i zajmowali się uprawą roli.
Osoby te były niepiśmienne, gdyż żaden akt nie był przez nie podpisany.
Najczęściej byli określani jako włościanin - gospodarz, zagrodnik, komornik.
Analizując "SŁOWNIK NAJSTARSZYCH NAZWISK POLSKICH - POCHODZENIE JĘZYKOWE NAZWISK OMAWIANYCH W HISTORII NAZWISK POLSKICH T.I" W-wa-2007; nie znalazłem takiego nazwiska.
Tak więc "przyjmuje" że takie nazwisko na ziemiach polskich pojawiło się w XVI lub XVII wieku - nazwisko w tym czasie zostało "przyjęte" lub też "przywędrowało" z poza granic Polski.
Będę wdzięczny za wszelkie informacje w tym temacie.
Stanisław Mesjasz
Witam
Trzymając się tematu "Skąd maje nazwisko" dotarłem do książki "Nazwiska Polaków" i myślałem że uda mi się dowiedzieć coś więcej o pochodzeniu mojego nazwiska - rozczarowanie. W danym egzemplarzu książki brak wyszczególnionego nazwiska Mesjasz/Mesyasz, stąd pytanie do Pani Ewy - w jakiej części książki to znaleźć. Może jakieś sugestie.
Z góry dziękuję za "podpowiedzi" w tym temacie.
Pozdrawiam
Stanisław Mesjasz
Trzymając się tematu "Skąd maje nazwisko" dotarłem do książki "Nazwiska Polaków" i myślałem że uda mi się dowiedzieć coś więcej o pochodzeniu mojego nazwiska - rozczarowanie. W danym egzemplarzu książki brak wyszczególnionego nazwiska Mesjasz/Mesyasz, stąd pytanie do Pani Ewy - w jakiej części książki to znaleźć. Może jakieś sugestie.
Z góry dziękuję za "podpowiedzi" w tym temacie.
Pozdrawiam
Stanisław Mesjasz
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 262 razy
Witam 
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001; jest to tom II, s. 86

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001; jest to tom II, s. 86
Witam
Dziękuję za "info" Pani Ewo.
Tak przy okazji zapytam, czy jest możliwość skorzystania przez internet z takiego słownika - ja znalazłem na stronie Uniwersytetu Wrocławskiego http://www.bibliotekacyfrowa.pl/dlibra/ ... ublication , ale można z tego skorzystać tylko na "terenie" Uniwersytetu.
Pozdrawiam
Stanisław Mesjasz
Dziękuję za "info" Pani Ewo.
Tak przy okazji zapytam, czy jest możliwość skorzystania przez internet z takiego słownika - ja znalazłem na stronie Uniwersytetu Wrocławskiego http://www.bibliotekacyfrowa.pl/dlibra/ ... ublication , ale można z tego skorzystać tylko na "terenie" Uniwersytetu.
Pozdrawiam
Stanisław Mesjasz