Dzień dobry,
Nie wiem czy wątek jest aktualny, ale spróbuję zadać pytanie.
Poszukuję informacji nt. 3 braci z rodziny Poszwa (ew. Poschwald, jest to nazwisko, które zostało w tamtym czasie spolszczone), a mianowicie Bolesława, Tadeusza oraz Władysława oraz ich partnerek i potomków. Wszyscy trzej wg moich danych urodzili się w Bydgoszczy między 1910 a 1922 rokiem. Poszukiwania dot. Najprawdopodobniej gminy Kiwerce
Bolesław (najprawdopodobniej 1922-) ożenił się z Anastazją Martynowicz (Córka Alberta), która urodziła się w 1918 roku. Zginął zamordowany w 1943 roku. Dziadek Anastazji (Leopold Apolinary) żył w Kiwercach. Anastazji urodził się w Bereścianach syn Kazimierz
Tadeusz z kolei wziął za żonę Izabelę Martynowicz, siostrę Anastazji, udało mu się wrócić do Polski, lecz nie udało mi się znaleźć żadnych wzmianek odnośnie samej Izabeli, roku ślubu itd.
Władysław z kolei najprawdopodobniej jest osobą przedstawioną w artykule: http://monitor-press.com/pl/2-pol/artyk ... -roku.html, czyli urodził się w 1913 roku, wziął za żonę Warwarę Pyłypczuk, córkę Kateryny. Mieszkali w wiosce Chopnów albo Chopniów. Zniknął w 1939 roku, aczkolwiek bardzo interesuje mnie ich potomstwo.
Niestety nie znam się na tamtejszych parafiach, jednak najprawdopodobniej są to parafie w Wołyniu, Kiwercach oraz Łucku.
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie informacje lub wskazówki gdzie mogę je znaleźć.
Pozdrawiam serdecznie,
Przemek
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Wykazy Diecezji Łuckiej do 1945 r
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 32 razy
- Podziękowano: 26 razy
Re: Wykazy Diecezji Łuckiej do 1945 r
Przemku - spróbuj na stronie genealodzy.pl odszukać Siergieja Batogorskiego i poproś go o pomoc. Brat dziadka urodził się właśnie w Kiwercach, chrzczony był w Łucku.
Od Sergieja dostałam zdjęcie wpisu. Może będzie mógł pomoc w odszukaniu aktów, tam na miejscu.
Powodzenia Grażyna
Od Sergieja dostałam zdjęcie wpisu. Może będzie mógł pomoc w odszukaniu aktów, tam na miejscu.
Powodzenia Grażyna
Grażyna Cieniewska - Rebell
poszukuję - Pomorze - Rebell/Rebella; Kujawy - Schmidt, Cieniewski; Kresy - Łojko, Piotrowski
poszukuję - Pomorze - Rebell/Rebella; Kujawy - Schmidt, Cieniewski; Kresy - Łojko, Piotrowski
-
- Podziękował/a: 1 raz
Re: Wykazy Diecezji Łuckiej do 1945 r
Poszukuję aktów urodzenia n/w osób z pow. Owruckiego parafia Olewsk po 1920r. parafia Rokitno Wołyńskie pow. Sarny
1. Garbowski Jan s.Tomasza i Teresy r.1887 m. Staryki;
2. Garbowski Tomasz s. Aleksandra i Ewy r.1849 Staryki;
3. Garbowski Aleksander s. Macieja i Teofili r.? Staryki.
Dziękuję za udzieloną pomoc.
EW
1. Garbowski Jan s.Tomasza i Teresy r.1887 m. Staryki;
2. Garbowski Tomasz s. Aleksandra i Ewy r.1849 Staryki;
3. Garbowski Aleksander s. Macieja i Teofili r.? Staryki.
Dziękuję za udzieloną pomoc.
EW