UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Jak znaleźć akt ślubu pradziadków
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 1
Jak znaleźć akt ślubu pradziadków
Witam, mam pewien problem. Potrzebuję aktu małżeństwa moich pradziadków i możliwe, że jakąś wzmiankę o jego unieważnieniu czy też "rozwodzie" bo nie wiem jak to się miało w tych czasach. A wiec zacznę od początku. Moja prababcia Lubomira Gordziejko urodziła się 26.08.1903r w Żytlinie(obecnie Białoruś) a mój pradziadek Marian Stanisław Kostka urodził się w 1900 lub 1902 roku i tyle mamy jeśli chodzi o jego miejsce i datę urodzenia. Mieli oni 3-ke dzieci. Moja babcia urodziła się w Bielsku-Białej natomiast jej siostra i brat we wsi Kletna. Siostra babci była chrzczona w katedrze w Pińsku na co mam wyciąg z ksiąg metrykalnych.Czy jest możliwe aby znaleźć ten akt?
Re: Jak znaleźć akt ślubu pradziadków
najprościej - do właściwego terytorialnie Archiwum pisz o xero (odpis zawiera mniej informacji) aktu, którego potrzebujesz. Możesz też zlecić poszukiwania innych dokumentów tej osoby, to kosztuje różnie. Trudniej ale taniej i ciekawiej - samodzielnie w internecie albo osobiście w Archiwum. Ja zaczęłabym od znalezienia aktów urodzenia dzieci - oryginału - tam jest wiele o rodzicach. Potem szukałabym wstecz (skoro nie ma daty) od urodzenia pierwszego dziecka rok po roku w tej parafii - akty ślubu. A co do 'rozwodu' to nie znam się na tym w ogóle... ale to chyba trzeba zezwolenia biskupa? więc dokumentacja musiała być. Jeśli oboje urodzili się na terenie dziś białoruskim to chyba kłopot, ale o tym też wiem za mało, żeby coś doradzić.
Jeśli potrzebujesz ten akt dla sądu, a nie dla siebie proś o 'kopię potwierdzoną za zgodność z oryginałem'
pozdrawiam
Jeśli potrzebujesz ten akt dla sądu, a nie dla siebie proś o 'kopię potwierdzoną za zgodność z oryginałem'
pozdrawiam