autor: dziadek_m60 » śr paź 05, 2016 7:16 am
Witam.
Dokument dotyczy zgody na ślub Józefy, córki Mikołaja Wonsali (Wąsali)
a treść według mnie na tyle ile mogłem odczytać przedstawia się następująco
-----------------
Do aktu Nr 15 . 1885 r.
Kopia
Protokół z Posiedzenia Rady Rodziny w sprawie opieki nad majątkiem i niepełnoletnią pozostawioną po śmierci Mikołaja Wonsali mieszkańca wsi Konary, Gm. Nawarzyce Andrzejewskiego/Jędrzejowskiego Powiatu. Rada Rodziny w następującym składzie Przewodniczący Ławnik Stanisław Kopista (?) Lorek na mocy artykułu 18( Konst. Ust. ……. skróty nieznane mi) w Warszawskim Sądzie Okręgowym
Główny opiekun: Stanisław Wonsala
Członkowie: Kazimierz Dachowski
Walenty Imbor
Józef Lech
Walenty Wonsala
Wysłuchali wniosku głównego opiekuna o następującej treści: nie będąc pełnoletnią Józefa Wonsala córka nieżyjących Mikołaja i Katarzyny małżonków Wonsala ma zamiar wstąpić w związek małżeński z Andrzejem Gliwińskim, że w tym małżeństwie [opiekun] odnajduje korzyść dla nieletniej i dlatego prosi o wyrażenie na to zgody.
Rada Rodziny
Rozpatrując powyższy wniosek głównego opiekuna Stanisława Wonsali przychyla się do niego
i postanawia:
Pozwolić Józefie Wonsala córce zmarłych Mikołaja i Katarzyny małżonków Wonsala wstąpić w związek małżeński Andrzejem Gliwinskim synem Stanisława i Marianny małżonków Gliwińskich. Kopie tego postanowienia przedstawić proboszczowi Parafii Nawarzyce.
Na tym protokół zakończono a za niepiśmiennych głównego opiekuna i członków Rady Rodziny po ich pouczeniu i zapoznaniu (?) podpisał członek Rady Rodziny /=/ Kazimierz Dachowski
Przewodniczący Ławnik /=/ Lorek
Opracował Pisarz Sądu – kozłowski
Niniejsza kopia (zgodna z oryginałem) wydana na prośbę Stanisława Wonsali.
Wieś Brzezie czerwca 4 dnia 1885 roku
Za Gminnego Sędziego Lorek
Pozdrawiam
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.