UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Reemigranci z Francji przed 1939

Sprawy związane z poszukiwaniami za granicą.

Moderator: Moderatorzy

elgra
Podziękował/a: 154 razy
Podziękowano: 202 razy

Re: Reemigranci z Francji przed 1939

Post autor: elgra » wt lis 10, 2015 11:06 am

elgra pisze: Ponieważ nie znamy dzielnicy Paryża, będą szukać w 20 dzielnicach, co potrwa ok 2 miesięcy.
Pozostał tylko jeden miesiąc wyczekiwania. :peace:
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska

szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)

elgra

Post autor: elgra » pt sty 15, 2016 5:21 pm

Elu,
kilka dni temu pojawiły się w internecie indeksy 10 letnie i roczne z miasta Paryża.
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-46351.phtml

Przeszukałam indeksy za lata 1923-1932 dla wszystkich (20) dzielnic Paryża i nie znalazłam imion Antoni ani Bolesław.

Z tego niestety wniosek, że nie urodzili się w samym Paryżu.

W związku z tym mam pytania

1. z jakiego dokumentu pochodzi informacja o miejscu urodzenia Twojego ojca ? (z opowieści rodzinnych ? bo jeśli z aktu zgonu, to informacje te nie są na 100% pewne)

2. czy masz już akt małżeństwa Twoich rodziców ? (przed ślubem młodzi musieli okazać swoje akty urodzenia)

Sprawdź w bazie http://www.straty.pl/index.php/szukaj-w-bazie coś mi się wydaje, ze tu znajdziesz wyjaśnienie zagadki.
Szukaj według różnych wariantów, np. tylko nazwisko imię i rok urodzenia; nazwisko i imiona rodziców; itd

szukam:

AUTOR TEMATU
emalak0
Podziękował/a: 60 razy
Podziękowano: 11 razy

Post autor: emalak0 » sob sty 16, 2016 9:36 pm

Witam Elu.
Zasmuciła mnie ta wiadomość ! Informacje dotyczące daty i miejsca urodzenia mojego ojca pochodzą od niego samego i wszędzie w dokumentach widnieją te właśnie - dokładne - dane 09.01.1926 Paryż /Francja/.
Teraz przebywam za granicą ale po powrocie będę miała dostęp do aktu małżeństwa rodziców i wtedy skonfrontuję te dane . Problem mam również z rodzicami ojca , którzy po powrocie z Francji zamieszkali w Łodzi i nigdzie nie mogę trafić na ich "ślad" , pomimo że pamietam nawet nazwę ulicy przy której mieszkali .Elu bardzo dziękuję za poświęcony czas .Szukam dalej .Nie poddam się .
Dziękuję i pozdrawiam .
Elzbieta
szukam :Antoni Michalak + Rozalia Michalak z d. Sikora mieszkali i zmarli w Łodzi.
emalak

elgra

Post autor: elgra » sob sty 16, 2016 11:31 pm

Znalazłaś w linku który ci podałam ?

Sa dwa wpisy dotyczace Antoniego, patrz data urodzenia
kliknij na cyferki

1. napisz do Archiwum Państwowe w Szczecinie z prośbą o dokumenty
2. napisz do Bad Arolsen (czeka się ok roku) - podano ze urodził się w Lodzi
3. sprawdź w Lodzi czy nie ma tam jego aktu urodzenia

szukam:

AUTOR TEMATU
emalak0

Post autor: emalak0 » ndz sty 17, 2016 2:46 pm

Elu , dziękuję już napisałam .Muszę to wyjaśnić !
Dziękuję serdecznie za pomoc. Jestem podekscytowana wyjaśnieniem tajemnicy !Oczywiście poinformuję
Pozdrawiam sedecznie .
Elżbieta
szukam :Antoni Michalak + Rozalia Michalak z d. Sikora mieszkali i zmarli w Łodzi.
emalak

AUTOR TEMATU
emalak0

Post autor: emalak0 » sob paź 08, 2016 10:50 am

Witam ponownie. Mam prośbę do "elgra". W nawiązniu do wcześniejszych wpisów, związanych z poszukiwaniami "śladu" pobytu dziadków we Francji przed 1939r (od ok. 1926r) zdobyłam więcej info. o dziadkach :daty i m-sca urodzeń, imiona rodziców (niestety co do Francji wiem nadal tylko, że mieszkali pod Paryżem na jakimś osiedlu( robotniczym, górniczym?), czy mogłbyś mi wskazać gdzie szukać ew. spisu mieszkańców z tych lat? Jeślii jeest to możliwe ?
Elżbieta
emalak

elgra

Post autor: elgra » sob paź 08, 2016 2:23 pm

Co pisze w akcie ślubu o jego miejscu urodzenia?
Przy Paryżu nie ma cyferki?
Biorąc ślub musiał przedstawić akt urodzenia. Ten akt urodzenia powinien znajdować się w alegatach w urzędzie w którym miał miejsce ślub (napisz do USC).

Zycia nie starczy by szukać w spisach ludności nie znając dokładnego adresu zamieszkania. :(

szukam:

AUTOR TEMATU
emalak0

Post autor: emalak0 » pn paź 10, 2016 11:25 pm

w akcie ślubu jest adnotacja " nie przedstawił aktu urodzenia, fakt potwierdzili świadkowie" . W dokumentach uzyskanych ze Szczecina i z Bad Arolsen ojciec podawał miejsce urodzenia ŁÓDŹ ! W Łodzi aktu nie ma .Znalazłam KATRĘ MELDUNKOWĄ dziadka ( przybył do Łodzi) i być może tym tropem uda mi się cokolwiek wyjaśnić. Właśnie napisałam do AP w Łodzi , czekam na odpowiedź!
Dziękuję i pozdrawiam .
Elżbieta
emalak

elgra

Post autor: elgra » pn paź 10, 2016 11:40 pm

Hmm ... A może był dzieckiem nieślubnym i trzeba go szukać pod nazwiskiem panieńskim matki ...?

Według aktu małżeństwa gdzie się urodził, co zeznają świadkowie, co to za świadkowie ?

szukam:

AUTOR TEMATU
emalak0

Post autor: emalak0 » śr lis 09, 2016 7:43 pm

Witam.
Dzięki Waszej pomocy, przebrnęłam przez trudne początki poszukiwań. Nadal jednak nie dotarłam do aktu urodzenia ojca i jego rodzeństwa . W spisie ludności Bełchatowa trafiłam na wzmiankę o wydaniu paszportu, mojemu dziadkowi przez Komitet Generalny RP w Paryżu w 1931 r. Czy istnieje możliwość wykorzystania tej informacji do poszukiwań na terenie Paryża . Wszystko wskazuje na to, że dziadek w 1919 roku przybył do Łodzi z Warszawy . Urodził się i mieszkał w Lipach ( Bełchatów), tam miał żonę i dzieci . Natomiast w karcie meldunkowej Łodzi podał, że jest kawalerem . O żadnej pomyłce lub nieścisłości danych nie ma mowy . Matką mojego ojca jest druga żona .Kiedy wyjechał do Francji , gdzie poznał moją babcię ? Może czas pozwoli rozwiklać, nieco tę zagadkę . Link do strony księgi :http://www.fotosik.pl/zdjecie/2ab154fb3be69010
Za wszelkie wskazówki i pomoc będę bardzo wdzięczna .
Pozdrawiam.
Elżbieta
emalak

ODPOWIEDZ

Wróć do „Emigracja”