UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Webtrees

Problemy i zapytania związane z działaniem programów genealogicznych

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

wuja
Podziękował/a: 13 razy
Podziękowano: 15 razy
Kontakt:

Re: Webtrees

Post autor: wuja » czw mar 31, 2016 1:59 pm

Panel sterowania -> Zarządzaj drzewami genealogicznymi -> Eksportuj plik GEDCOM
Czy zastosować ustawienia prywatności -> zaznaczyć: Gość.
Oczywiście należy przedtem w ustawieniach prywatności wybrać ukrywanie osób żyjących gościom.
Pozdrawiam, Wojtek
-------------------------
https://wojciechgracz.pl
Taki już los poszukiwaczy, zanim się znajdzie grudkę złota, trzeba przesiać tony piasku.

Scalak
Podziękował/a: 20 razy
Podziękowano: 22 razy
Kontakt:

Post autor: Scalak » czw mar 31, 2016 2:27 pm

Panel sterowania? Mam webtrees 1.6.0

Dodano po 1 minucie 28 sekundach:
aaa mam dzięki u mnie to:
Administracja -> Drzewa genealogiczne -> Pobierz itam są te opcje (dawałem importuj)

dzięki!
Pozdrawiam
Maciej Mendela

poszukiwani potomkowie: Mendela, Mędela - http://www.mendela.pl

antos
Podziękował/a: 112 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: antos » pt kwie 01, 2016 5:06 pm

Jak Koledzy i Koleżanki byście rozwiązali taką sprawę. Jak to wpisać do webrees. Mianowicie chodzi o to że najprawdopodobniej siostra po śmierci swojej siostry bierze na wychowanie jej dziecko. W akcie chrztu jest że ojciec nieznany a matka stanu wolnego, a w akcie małżeństwa tego dziecka (płci męskiej) jest podane że urodzone z tej siostry i jej męża. Nie ma wspomniane że go przygarnęli i że nie miało ojca. Dodałem go do innej rodziny jako przybrane. A co w takim przypadku zrobić z nazwiskiem? Co mi doradzie?

Pozdrawiam Albert.
Albert syn Jana, wnuk Mariana, prawnuk Jana, 2xprawnuk Jakuba, 3xprawnuk Ignacego, 4xprawnuk Sebastiana, 5xprawnuk Macieja, 6xprawnuk Mateusza, 7xprawnuk Antoniego, 8xprawnuk Bartłomieja, 9xprawnuk Macieja, 10xprawnuk Marcin, 11xprawnuk Tomasza.

Awatar użytkownika

wooc
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 35 razy

Post autor: wooc » sob kwie 02, 2016 9:24 pm

Przypadek nieformalnej adopcji.

Ja bym zrobił jako dziecko rodzone ze zmarłej siostry oraz ojca nieznanego z nazwiskiem rodowym z aktu urodzenia.
Następnie adopcja przez rodzinę siostry z mężem oraz drugie nazwisko z adnotacją, że zostało nadane po adopcji.
Pozdrawiam
Łukasz Wileński
-----------------------------
http://rodzina.sunschool.edu.pl/

antos

Post autor: antos » ndz kwie 03, 2016 11:50 am

Dzięki Łukasz :)
A jakim poleceniem w typie wydarzenia to zapisać? Jak dodałem tej rodzinie przybrane dziecko to wydarzenie było "foster". A jak nadać to drugie nazwisko po adopcji? W tym wydarzeniu "foster" nie ma na to rubryki :(.
Albert syn Jana, wnuk Mariana, prawnuk Jana, 2xprawnuk Jakuba, 3xprawnuk Ignacego, 4xprawnuk Sebastiana, 5xprawnuk Macieja, 6xprawnuk Mateusza, 7xprawnuk Antoniego, 8xprawnuk Bartłomieja, 9xprawnuk Macieja, 10xprawnuk Marcin, 11xprawnuk Tomasza.

Awatar użytkownika

wooc

Post autor: wooc » wt kwie 05, 2016 10:27 am

antos pisze:Dzięki Łukasz :)
A jakim poleceniem w typie wydarzenia to zapisać? Jak dodałem tej rodzinie przybrane dziecko to wydarzenie było "foster". A jak nadać to drugie nazwisko po adopcji? W tym wydarzeniu "foster" nie ma na to rubryki :(.
Rozumiem, że masz już dodane dziecko jako syna pierwszej siostry i nieznanego ojca.
Przechodzisz na stronę rodziny drugiej siostry i klikasz Edytuj -> Zmień członków rodziny -> Dodaj -> wybierasz dziecko i zapisujesz.

Aby dodać nowe nazwisko przechodzisz do danej osoby i klikasz Edytuj -> Dodaj imię/nazwisko -> w typie wybierasz po adopcji. Możesz też w notatce zapisać datę adopcji jako datę zmiany nazwiska.

Możesz też do danej osoby dodać wydarzenie Adopcji. W zakładce Fakty i wydarzenia na samym dole masz pole wyboru faktów lub wydarzeń. Wybierasz "Adopcja" -> Dodaj -> Wybierasz datę i miejsce, wybierasz rodzinę, przez którą był adoptowany i zapisujesz.
Pozdrawiam
Łukasz Wileński

antos

Post autor: antos » wt kwie 05, 2016 5:24 pm

Dziękuję Łukaszu za tak obszerne wyjaśnienie mojej kwestii :)
wooc pisze: Rozumiem, że masz już dodane dziecko jako syna pierwszej siostry i nieznanego ojca.
Tak też miałem, a teraz zrobiłem jak radziłeś :) Kolejnym moim pytaniem jest czy jest jakaś możliwość generowania raportu o osobie? Chciałbym żeby w nim były podstawowe dane o niej oraz notatka. Coś tam próbowałem z tym w opcjach ale nie do końca wyszło :(. Może źle dodaje notatki (przy uzupełnianiu np aktu ślubu czy śmierci w tym samym formularzu otwieram zakładkę notatka i tam wpisuje tekst dla mnie pomocny). Po zaznaczeniu opcji żeby w schemacie wyświetlały się też notatki takowych nie ma. Są tylko te które dodaje się jako oddzielne notatki (nie w formularzach ślubu czy śmierci czy urodzenia). Co źle robię? źle wpisuje te notatki czy porostu czegoś nie zaznaczyłem?

Pozdrawiam
Albert

Awatar użytkownika

wuja
Podziękował/a: 13 razy
Podziękowano: 15 razy
Kontakt:

Post autor: wuja » ndz kwie 17, 2016 1:35 pm

rrafaell pisze:Mam w swoim drzewie jedną, odłączoną gałąź. Czy jest możliwość ukrycia całej gałęzi, ewentualnie usunięcia?
Czy wpadłeś może na jakiś lepszy pomysł niż ręczna robota? Kogoś zbulwersowała przeszłość jego przodków i zażądał usunięcia całej jego gałęzi.
Pozdrawiam, Wojtek
-------------------------
https://wojciechgracz.pl
Taki już los poszukiwaczy, zanim się znajdzie grudkę złota, trzeba przesiać tony piasku.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
rrafaell
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 6 razy
Kontakt:

Post autor: rrafaell » śr kwie 20, 2016 10:33 am

Nie, nie wpadłem. A przyczyna tej potrzeby jest inna - okazało się niedawno, że to gałąź, która została odłączona od mojego drzewa - w archiwum podano mi złą informację, którą później zweryfikowano.
pozdrawiam
Rafał Chalabala

www.gen.chalabala.info

antos

Post autor: antos » śr kwie 20, 2016 10:04 pm

Czy jest jakaś możliwość aby do naszej strony dodać wydarzenie nie związane z osobami w nim zawartymi. Np jakieś historyczne takie jak jakaś lokalna bitwa?

Awatar użytkownika

Krystian
Podziękował/a: 56 razy
Podziękowano: 34 razy
Kontakt:

Re: PhpGedView

Post autor: Krystian » sob paź 15, 2016 1:23 pm

Na mojej witrynie genealogicznej po zalogowaniu się wyskoczyły następujące błędy:
#0 /app/Statement.php:82 PDOException("SQLSTATE[HY000]: General error: 1712 Index wt_dates is corrupted")
#1 /app/Stats.php:280 execute()
#2 /app/Module/FamilyTreeStatisticsModule.php:95 gedcomUpdated()
#3 /index.php:70 getBlock()
#0 /app/Statement.php:82 PDOException("SQLSTATE[HY000]: General error: 1712 Index wt_dates is corrupted")
#1 /app/Statement.php:129 execute()
#2 /app/Functions/FunctionsDb.php:952 fetchAll()
#3 /app/Module/ResearchTaskModule.php:114 getCalendarEvents()
#4 /index.php:110 getBlock()
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrowienia
Krystian

Awatar użytkownika

wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Post autor: wicy » sob paź 15, 2016 1:55 pm

Posypały się indeksy w tabeli wt_dates.
Musiałbyś wejść w Phpmyadmin, znaleźć bazę WT, wejść w tabelę wt_dates i w zakładce "operacje", w oknie "zarządzanie tabelą" skorzystać z opcji "optymalizuj tabelę"
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Awatar użytkownika

Krystian
Podziękował/a: 56 razy
Podziękowano: 34 razy
Kontakt:

Post autor: Krystian » sob paź 15, 2016 2:03 pm

Wielkie dzięki, okazało się, że błędów było więcej, ale opcja "Optymalizuj tabelę" pomogła na wszelkie bolączki.
Pozdrowienia
Krystian

Awatar użytkownika

wooc

Post autor: wooc » sob paź 15, 2016 10:06 pm

antos pisze:Czy jest jakaś możliwość aby do naszej strony dodać wydarzenie nie związane z osobami w nim zawartymi. Np jakieś historyczne takie jak jakaś lokalna bitwa?
W katalog data należy stworzyć plik histo.pl.php o następującej zawartości:
<?php
$histo[] = "1 EVEN\n2 TYPE Historia\n2 DATE 12 SEP 1683\n2 EVEN Bitwa pod Wiedniem";
?>

dodając kolejne linie według podanego schematu.
.pl w nazwie pliku oznacza, że będzie wyświetlany tylko w języku polskim. Dla każdego języka należy utworzyć kolejny plik.
Pozdrawiam
Łukasz Wileński

Awatar użytkownika

wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Post autor: wicy » sob paź 15, 2016 10:39 pm

wooc pisze: W katalog data należy stworzyć plik histo.pl.php o następującej zawartości:
Rzeczywiście działa.

Plik powinien mieć kodowanie znaków zgodne z kodowaniem strony. Do edycji i zmiany kodowania dobry jest program notepad2.exe (menu plik->kodowanie).
U mnie (i chyba u większości) kodowanie to UTF-8 i takie należy ustawić plikowi tekstowemu.
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

ODPOWIEDZ

Wróć do „Programy genealogiczne”