UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Rozczytanie aktu małżenstwa 1827 r.

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Bojan

Rozczytanie aktu małżenstwa 1827 r.

Post autor: Bojan » pn lis 14, 2016 2:13 pm

Witam
Proszę o pomoc w odszyfrowaniu aktu małżeństwa Szymona Ciupak i Klary Gałus z 1827 roku ponieważ jest on dla mnie nie czytelny. Z góry dziękuje Tomasz
http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/f1998080d21ad540

amator1410
Podziękowano: 18 razy

Re: Rozczytanie aktu małżenstwa 1827 r.

Post autor: amator1410 » pn lis 14, 2016 6:02 pm

Witaj Bojan !
Tak ten Akt odczytałem ;
66 Działo się w wsi Białej dnia 18 Lutego 1827 roku o godzinie drugiej po południu.
Wiadomo czynimy, że w przytomności Świadków Albina Olepka i Wojciecha Gałuka obydwóch liczących lat 30.
Rolników w wsi Godzipowie zamieszkałych, na dniu dzisiejszym zawarte zostało religijne Małżeństwo między;
Szymonem Ciupa tudzież młodziana Syna Rolników ze wsi Godzipów zamieszkały - urodzony w tejże wsi z
Jakuba i Reginy z Kozysów małzonków Ciupaków tamże w Godzipowie zamieszkałych lat 27 mający, a panną Klarą
córką Wawrzyńca i Marianny małżonków Gałusów w Godzipowie zamieszkałych lat 19 licząca w Godzipowie urodzona
i przy Ojcu zostająca. Małżeństwo to poprzedziły 3 zapowiedzi ogłoszone ;28 Stycznia, 4 i 17 Lutego roku bieżącego
w Parafii Bialskiej; zezwolenia ustne obecnych Aktowi Małżeństwa Ojców nowo zaślubionych. Tamowania
małżeństwa niezaszło. Małżonkowie nowo zaślubieni oświadczają, iż nie zawarli umowy przedślubnej.
Akt ten stawającym i świadkom przeczytany został, przez Nas samych podpisany ,ile że wszystkie osoby w
Akcie wyrażone pisać nie umieją. ks Antoni Daniecilski Proboszcz Parafii Bialskiej

Pozdrawiam
Marek

AUTOR TEMATU
Bojan

Re: Rozczytanie aktu małżenstwa 1827 r.

Post autor: Bojan » pn lis 14, 2016 7:07 pm

Dziękuje serdecznie za odszyfrowanie aktu, bardzo pomoże mi to w dalszych poszukiwaniach.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe - polski”