UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Ukraina, Swiniuchy

czyli kącik dyskusji na tematy kresowe

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Hania
Podziękował/a: 27 razy
Podziękowano: 20 razy

Ukraina, Swiniuchy

Post autor: Hania » sob lis 26, 2016 10:00 am

Witam,
Czy ktos z Was, posiada jakies dokladne, szczegolowe informacje o miejscowosci Swiniuchy /przez "s" z kreseczka/ na Ukrainie ?
Chodzi mi konkretnie o czasy I Wojny Swiatowej, tam zginal brat mojej babci 20 wrzesnia 1916 roku, sluzyl w Reserve Infanterie Regiment Nr 21
w Maschinengewehr Kompanie. Gabi pomogla w przetlumaczeniu niemieckiego dokumentu, za co bardzo dziekuje :) ale ja chcialabym wiedziec
cos wiecej w tym temacie. Szukalam na internecie ale cos slabo z wynikami. Jedynie co jest wydawac sie pewne to to, ze bral udzial w walkach na Wschodnim Froncie
przeciwko Ofensywie Brusilowa. Moze ktos ma szczegolowe info, zdjecia ?
Czy istnieje jakis pomnik w Swiniuchy dla poleglych tam niemieckich zolnierzy ? Taki istnieje w miejscowosci Svydnyki na Wolyniu, na Ukrainie,
chcialabym wiedziec kto, jaka organizacja postawila ten pomnik, moze nawiazalabym kontakt i cos sie dowiedziala ?
Dziekuje bardzo za poswiecony czas.
Pozdrowienia Hania
Poszukuje nazwiska Thiem, Thieme, Timme oraz starego zegara reki Niezielinskiego ze Zbaszynia

ODPOWIEDZ

Wróć do „W stepie szerokim”