Pytanie być może dla wielu banalne, ale zastanawiam się, czy w wieku XIX w rodzinach szlacheckich, chrzestnym na chrzcinach, bądź świadkiem na ślubie była raczej tylko rodzina, czy również i znajomi? Zastanawiam się bowiem, czy mam tym osobom, znajdującym się w dokumentach dotyczących mojej rodziny, przyglądać się bardziej uważnie, czy potraktować tylko jako ciekawostkę?
Szukane nazwiska: Andrasz, Greger, Czarnecki, Wereszczyński, Rudnicki, Ostrowski, Żarczyński, Bielawski, Misky, Runge, Horodyński
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Czy chrzestnym mógł być tylko ktoś z rodziny?
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 4 razy
Re: Czy chrzestnym mógł być tylko ktoś z rodziny?
Witam, nigdy nie było tak, że chrzestnymi były tylko osoby z rodziny czy krewni (mógł być taki zwyczaj w niektórych regionach, ale chyba stosunkowo rzadko)... zauważyłem jednak, że często na chrzestnego wybierano osoby znaczące co mogło podnosić prestiż rodziny...
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
AUTOR TEMATU - Posty: 115
- Podziękował/a: 42 razy
- Podziękowano: 2 razy
Dziękuję za odpowiedź. Mam wypisanych chrzestnych mojego pra...dziadka i zastanawiałem się, czy zagłębiać się w wyjaśnianie, kim oni byli, czy raczej nie warto ... 

Janusz
Andrasz, Greger, Czarnecki, Wereszczyński, Rudnicki, Ostrowski, Żarczyński, Bielawski, Misky, Runge, Doliński
Andrasz, Greger, Czarnecki, Wereszczyński, Rudnicki, Ostrowski, Żarczyński, Bielawski, Misky, Runge, Doliński
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Dzien dobry,
Nalezy sie przyjrzec chrzestnym i swiadkow slubow. Latwo sie zorientowac czy byla to rodzina, czy tez przyjaciele domu.
Na swiadkow pan mlody wybieral kolegow, a panna mloda kogos z rodziny, albo opiekunow.
Na chrzestnych wybierano braci, siostry ojca, albo matki, czesto tez dziadkow dziecka, ale tez sasiadow, kolegow z tego samego zawodu (cechu).
Wszystko zalezalo od miejsca (wies, miasto) i od grupy spolecznej. Chlopi brali czesto sasiadow, mieszczanie po zawodzie, a szlachta po rodzinie.
To tak schematycznie, nie bylo reguly.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
Nalezy sie przyjrzec chrzestnym i swiadkow slubow. Latwo sie zorientowac czy byla to rodzina, czy tez przyjaciele domu.
Na swiadkow pan mlody wybieral kolegow, a panna mloda kogos z rodziny, albo opiekunow.
Na chrzestnych wybierano braci, siostry ojca, albo matki, czesto tez dziadkow dziecka, ale tez sasiadow, kolegow z tego samego zawodu (cechu).
Wszystko zalezalo od miejsca (wies, miasto) i od grupy spolecznej. Chlopi brali czesto sasiadow, mieszczanie po zawodzie, a szlachta po rodzinie.
To tak schematycznie, nie bylo reguly.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?
-
AUTOR TEMATU - Posty: 115
- Podziękował/a: 42 razy
- Podziękowano: 2 razy
Dobry wieczór,
dziękuję za odpowiedź. Niestety, ta część mojej rodziny to nowe odkrycie dla mnie i totalnie nic mi nazwiska nie mówią. No, może poza jednym - to dziadkowie chrzczonego dziecka. Rodzina szlachecka, w tych czasach chyba nawet dość bogata.Nazwiska przynajmniej na pierwszy rzut oka nie mają nic wspólnego z najbliższą rodziną.
pozdrawiam
Janusz
dziękuję za odpowiedź. Niestety, ta część mojej rodziny to nowe odkrycie dla mnie i totalnie nic mi nazwiska nie mówią. No, może poza jednym - to dziadkowie chrzczonego dziecka. Rodzina szlachecka, w tych czasach chyba nawet dość bogata.Nazwiska przynajmniej na pierwszy rzut oka nie mają nic wspólnego z najbliższą rodziną.
pozdrawiam
Janusz
Janusz