UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Rusocice-Przysło-Wawrzyniec-1875
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 50
- Podziękował/a: 15 razy
- Podziękowano: 2 razy
Rusocice-Przysło-Wawrzyniec-1875
Proszę o tłumaczenie aktu:
Rok aktu: 1875
Miejscowość: Rusocice
Imię (dziecka/męża/zmarłego): Wawrzyniec
Nazwisko (dziecka/męża/zmarłego): Przysło
Link do zdjęcia: http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/e606418560f86d23
Dzień dobry,
Zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc w tłumaczeniu aktu ślubu mojego przodków: Wawrzyńca Przysło oraz Antoniny Świerk/Świerczyńskiej. Ślub mógł się odbyć w miejscowości Wrząca.
Łączę pozdrowienia,
Przemek
Rok aktu: 1875
Miejscowość: Rusocice
Imię (dziecka/męża/zmarłego): Wawrzyniec
Nazwisko (dziecka/męża/zmarłego): Przysło
Link do zdjęcia: http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/e606418560f86d23
Dzień dobry,
Zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc w tłumaczeniu aktu ślubu mojego przodków: Wawrzyńca Przysło oraz Antoniny Świerk/Świerczyńskiej. Ślub mógł się odbyć w miejscowości Wrząca.
Łączę pozdrowienia,
Przemek
-
- Podziękowano: 229 razy
Re: Rusocice-Przysło-Wawrzyniec-1875
61 Wrząca
Działo się w mieście Turek dwudziestego dziewiątego września (jedenastego października) tysiąc osiemset siedemdziesiątego piątego roku o godzinie drugiej po południu. Oświadczamy, że w obecności świadków Antoniego Łodzińskiego, kolonisty z Albertowa, lat czterdzieści dwa i Mikołaja Zając, rolnika z Cisowa, lat pięćdziesiąt sześć, zawarto w dniu dzisiejszym religijny związek małżeński między Wawrzyńcem Przysło (Wawrzyńcem Przysło), kawalerem, robotnikiem, urodzonym i zamieszkałym w Cisowie, synem zmarłych Andrzeja i Katarzyna z domu Groblica małżonków Przysło, lat trzydzieści i Antoniną Świerczyńską (Antoniną Świerczyńską), panną, urodzoną i zamieszkałą przy .. we Wrzącej, córką zmarłych Piotra i Barbary z domu Waloszczyk małżonków Świerczyńskich, lat szesnaście trzydziestego czerwca tego roku skończonych. Związek ten poprzedziły trzy zapowiedzi ogłoszone dwudziestego szóstego września, trzeciego, dziesiątego października tego roku w Tureckim kościele parafialnym. Pozwolenie obecnego przy akcie małżeństwa Feliksa Macudzińskiego gospodarza (usadiebnika) z Wrzącej opiekuna panny młodej zostało udzielone. Nowożeńcy oświadczają, że nie zawierali między sobą umowy przedślubnej. Akt ten niepiśmiennym nowożeńcom i świadkom przeczytany, przez nas podpisany.
Działo się w mieście Turek dwudziestego dziewiątego września (jedenastego października) tysiąc osiemset siedemdziesiątego piątego roku o godzinie drugiej po południu. Oświadczamy, że w obecności świadków Antoniego Łodzińskiego, kolonisty z Albertowa, lat czterdzieści dwa i Mikołaja Zając, rolnika z Cisowa, lat pięćdziesiąt sześć, zawarto w dniu dzisiejszym religijny związek małżeński między Wawrzyńcem Przysło (Wawrzyńcem Przysło), kawalerem, robotnikiem, urodzonym i zamieszkałym w Cisowie, synem zmarłych Andrzeja i Katarzyna z domu Groblica małżonków Przysło, lat trzydzieści i Antoniną Świerczyńską (Antoniną Świerczyńską), panną, urodzoną i zamieszkałą przy .. we Wrzącej, córką zmarłych Piotra i Barbary z domu Waloszczyk małżonków Świerczyńskich, lat szesnaście trzydziestego czerwca tego roku skończonych. Związek ten poprzedziły trzy zapowiedzi ogłoszone dwudziestego szóstego września, trzeciego, dziesiątego października tego roku w Tureckim kościele parafialnym. Pozwolenie obecnego przy akcie małżeństwa Feliksa Macudzińskiego gospodarza (usadiebnika) z Wrzącej opiekuna panny młodej zostało udzielone. Nowożeńcy oświadczają, że nie zawierali między sobą umowy przedślubnej. Akt ten niepiśmiennym nowożeńcom i świadkom przeczytany, przez nas podpisany.
Jerzy Cieśla
Cieśla - Kownacica, Bednarczyk - Leonów
powiat garwoliński
powiat garwoliński
-
AUTOR TEMATU - Posty: 50
- Podziękował/a: 15 razy
- Podziękowano: 2 razy
Dzień dobry,
Bardzo bardzo dziękuję za pomoc!
co oznaczają te 2 kropki przy "zamieszkała przy .."? nie da się tego miejsca rozczytać?
Łączę pozdrowienia,
Przemysław Poszwa
Bardzo bardzo dziękuję za pomoc!

Łączę pozdrowienia,
Przemysław Poszwa
-
- Podziękowano: 229 razy
Da się, ale muszę zajrzeć do słownika. A zrobię to jak wrócę za parę dni do domu.
Jerzy Cieśla
powiat garwoliński
powiat garwoliński
-
- Podziękował/a: 28 razy
- Podziękowano: 600 razy
Witam.
Może ja spróbuję. Kilka razy „podchodziłem” do tych dwóch słów i skłonny jestem przyjąć że jest tam napisane: отцым усадебнике (ostatnia literka drugiego słowa ma nieco inną formę ale według mnie odpowiada literkom „ie”) – ojcowej zagrodzie, ojcowiźnie; obydwoje rodzice nie żyją, a więc została sama na zagrodzie. Faktem jest, że stuprocentowej pewności nie mam, ale tak ja to widzę.
Może ja spróbuję. Kilka razy „podchodziłem” do tych dwóch słów i skłonny jestem przyjąć że jest tam napisane: отцым усадебнике (ostatnia literka drugiego słowa ma nieco inną formę ale według mnie odpowiada literkom „ie”) – ojcowej zagrodzie, ojcowiźnie; obydwoje rodzice nie żyją, a więc została sama na zagrodzie. Faktem jest, że stuprocentowej pewności nie mam, ale tak ja to widzę.
Pozdrawiam
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.