UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
DJV-u problemy
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 115
- Podziękował/a: 42 razy
- Podziękowano: 2 razy
DJV-u problemy
Czy ktoś może wie, co stało się z archiwalnymi publikacjami djv-u? Od kilku dni nie umiem otworzyć ich, ale podejrzewam, że to nie jest problem dotyczący tylko mojego komputera ... Używam firefoxa, ale sprawdziłem również edge i explorera. System odpowiada mi, że nie mam odpowiedniego oprogramowania, co nie jest prawdą, bo go posiadam - od razu dodaję, ze jest zaktualizowany.
Przykładowy link: http://bc.inig.pl:8080/dlibra/docmetada ... 6A8F61DA-2
Przykładowy link: http://bc.inig.pl:8080/dlibra/docmetada ... 6A8F61DA-2
Janusz
Andrasz, Greger, Czarnecki, Wereszczyński, Rudnicki, Ostrowski, Żarczyński, Bielawski, Misky, Runge, Doliński
Andrasz, Greger, Czarnecki, Wereszczyński, Rudnicki, Ostrowski, Żarczyński, Bielawski, Misky, Runge, Doliński
-
- Podziękował/a: 145 razy
- Podziękowano: 322 razy
- Kontakt:
Re: DJV-u problemy
Rzeczywiście, nie działa.
Co na to Oracle (producent niezbędnej dla działania Djvu javy)?
Co na to Oracle (producent niezbędnej dla działania Djvu javy)?
i dalejWykryliśmy, że jest używana przeglądarka Firefox i może okazać się niemożliwe użycie wtyczki Java z tej przeglądarki. Zaczynając od przeglądarki Firefox w wersji 52 (planowanej na marzec 2017), w przeglądarce Firefox zostaje wyłączony standardowy sposób obsługi wtyczek.
A co na to biblioteki? Nie mamy pana płaszcza i co nam pan zrobi?Firefox 52 i wersje nowsze
Zaczynając od wersji Firefox 52 (zaplanowana do wydania w marcu 2017 r.), obsługa wtyczek zostaje ograniczona do wtyczki Adobe Flash — przestaje być obsługiwany standard NPAPI, co ma wpływ na wtyczki Java, Silverlight i inne wtyczki oparte na NPAPI.
Jeśli pojawią się problemy z uzyskiwaniem dostępu do aplikacji Java za pomocą przeglądarki Firefox, firma Oracle zaleca użycie przeglądarki Internet Explorer (Windows) lub Safari (Mac OS X).
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski
-
Dzięki za odpowiedź.
No cóż, bibliotekom chyba jest wszystko jedno. Miały zapłacone za wrzucenie tego do sieci, reszta ich już nie obchodzi ...
A czy orientujesz się, jak wygląda korzystanie z tych zasobów we wspomnianym Safari? Próbowałem kilka razy zrobić to na iPadzie, na którym mam właśnie zainstalowane safari, ale pojęcia nie mam, w czym to można otworzy? Bo owszem, ściąga się, ale chyba sobie jednak nie radzi z otwieraniem.
Sprawdziłem przed chwilą - w IE też nie można tego otworzyć, jednym słowem - kicha.
No cóż, bibliotekom chyba jest wszystko jedno. Miały zapłacone za wrzucenie tego do sieci, reszta ich już nie obchodzi ...
A czy orientujesz się, jak wygląda korzystanie z tych zasobów we wspomnianym Safari? Próbowałem kilka razy zrobić to na iPadzie, na którym mam właśnie zainstalowane safari, ale pojęcia nie mam, w czym to można otworzy? Bo owszem, ściąga się, ale chyba sobie jednak nie radzi z otwieraniem.
Sprawdziłem przed chwilą - w IE też nie można tego otworzyć, jednym słowem - kicha.
Janusz
-
- Kontakt:
Da się to uruchomić 
1) w nowej karcie FF wpisz w pasku adresu: about:config
2) prawy przycisk myszy i "Dadaj ustawienie typu" -> "Wartość logiczna (Boolean)
3) jako nazwę wpisz "plugin.load_flash_only"
4) wybierz "false"
5) zresetuj FF

1) w nowej karcie FF wpisz w pasku adresu: about:config
2) prawy przycisk myszy i "Dadaj ustawienie typu" -> "Wartość logiczna (Boolean)
3) jako nazwę wpisz "plugin.load_flash_only"
4) wybierz "false"
5) zresetuj FF
-
Przy takich działaniach czuję się zawsze jak analfabeta kompletny, więc chciałbym tylko uściślić:
1) w nowej karcie FF wpisz w pasku adresu: about:config - zrobione. Czy mam wcisnąć enter? Gdzie mam kliknąć prawym przyciskiem (myszy nie mam, więc klikam prawym przyciskiem przy touchpadzie)
1) w nowej karcie FF wpisz w pasku adresu: about:config - zrobione. Czy mam wcisnąć enter? Gdzie mam kliknąć prawym przyciskiem (myszy nie mam, więc klikam prawym przyciskiem przy touchpadzie)
Janusz
-
- Kontakt:
1a) enter
1b) zatwierdzamy ekran "Akceptuję ryzyko"
1c) prawy przycisk na dowolnym pustym miejscu - ma się pokazać submenu kontekstowe i w nim "Dodaj...."
1b) zatwierdzamy ekran "Akceptuję ryzyko"
1c) prawy przycisk na dowolnym pustym miejscu - ma się pokazać submenu kontekstowe i w nim "Dodaj...."
-
Już prawie że dobrze jest, bo java się uruchamia, ale i tak wyskakuje taki komunikacik: for security, applications mist now meet the requirements for the High or Very High security settings, or be part of the Exception Site List, to be allowed to run.
Dodam, że w Javie mam poziom zabezpieczeń ustawiony na High.
Dodam, że w Javie mam poziom zabezpieczeń ustawiony na High.
Janusz
-
- Kontakt:
To już jest kwestia dodania wyjątków do konfiguracji java - https://www.java.com/pl/download/faq/ex ... telist.xml
-
Mam już wpisaną dlibra ale to najwidoczniej nie wystarcza. Adres tej konkretnej strony to http://bc.inig.pl:8080/dlibra - wklepałem to ręcznie, ale nie ma możliwości zatwierdzenia takiego adresu. Okropne to jest ... 

Janusz
-
- Kontakt:
W manu start szukasz: Wszystkie programy->Java->Configure java
W zakładce Security klikasz Edit Site List
Dopiero tam klikasz Add i dodajesz adres
Dodałem "http://bc.inig.pl:8080/dlibra/' i działa
Właściwie to... prawie działa. Otwiera się prostacki aplet przeglądarki. Na innych bibliotekach otwiera się inny alpet, o wiele szybszy, ale już nie wiem od czego zależy który z nich się otworzy
W zakładce Security klikasz Edit Site List
Dopiero tam klikasz Add i dodajesz adres
Dodałem "http://bc.inig.pl:8080/dlibra/' i działa
Właściwie to... prawie działa. Otwiera się prostacki aplet przeglądarki. Na innych bibliotekach otwiera się inny alpet, o wiele szybszy, ale już nie wiem od czego zależy który z nich się otworzy

-
Ano tak zrobiłem, ale niestety, pojawia się problem o którym powyżej napisałem 
Dodano po 2 minutach 22 sekundach:
Dziwne, nie wkleił się komunikat, który pokazał mi się:
Java Plug-in 11.121.2.13 x86
Using JRE version 1.8.0_121-b13 Java HotSpot(TM) Client VM
User home directory = C:\Users\Janusz
----------------------------------------------------
c: clear console window
f: finalize objects on finalization queue
g: garbage collect
h: display this help message
l: dump classloader list
m: print memory usage
o: trigger logging
q: hide console
r: reload policy configuration
s: dump system and deployment properties
t: dump thread list
v: dump thread stack
x: clear classloader cache
0-5: set trace level to <n>

Dodano po 2 minutach 22 sekundach:
Dziwne, nie wkleił się komunikat, który pokazał mi się:
Java Plug-in 11.121.2.13 x86
Using JRE version 1.8.0_121-b13 Java HotSpot(TM) Client VM
User home directory = C:\Users\Janusz
c: clear console window
f: finalize objects on finalization queue
g: garbage collect
h: display this help message
l: dump classloader list
m: print memory usage
o: trigger logging
q: hide console
r: reload policy configuration
s: dump system and deployment properties
t: dump thread list
v: dump thread stack
x: clear classloader cache
0-5: set trace level to <n>
Janusz
-
- Kontakt:
Na tym ekranie wciskam kolejno: 5, o, c 
I odpalam stronę od nowa.

I odpalam stronę od nowa.
-
aż mi głupio ... ale to nic nie daje ... wcisnąłem to co mówisz i nic ... Dla ścisłości po 5 o c wcisnąć copy, clear czy close? No epopeja normalnie to jest ...
Janusz
-
- Kontakt:
Trace level = 5
triger logging
"c" w zasadzie niepotrzebne. Po prostu zamknij okno.
triger logging
"c" w zasadzie niepotrzebne. Po prostu zamknij okno.
-
- Podziękował/a: 13 razy
- Podziękowano: 15 razy
- Kontakt:
Dzięki Panowie, zmobilizowaliście mnie aby odpalić to na moim komputerze z linuksem.
No i dziwne:
Ciekawe skąd ten port 8443 skoro powinno być 8080. Próbowałem ten port wpisać do wyjątków ale to tez nie pomogło
Inne strony, jak np. http://www.wbc.poznan.pl/dlibra ładują zawartość i można czytać
No i dziwne:
Kod: Zaznacz cały
An error occurred during a connection to bc.inig.pl:8443. SSL received a weak ephemeral Diffie-Hellman key in Server Key Exchange handshake message. Error code: SSL_ERROR_WEAK_SERVER_EPHEMERAL_DH_KEY
Żądana strona nie może zostać wyświetlona, ponieważ nie udało się potwierdzić autentyczności otrzymanych danych.
Proszę poinformować właścicieli witryny o tym problemie.
Inne strony, jak np. http://www.wbc.poznan.pl/dlibra ładują zawartość i można czytać
Pozdrawiam, Wojtek
-------------------------
https://wojciechgracz.pl
Taki już los poszukiwaczy, zanim się znajdzie grudkę złota, trzeba przesiać tony piasku.
-------------------------
https://wojciechgracz.pl
Taki już los poszukiwaczy, zanim się znajdzie grudkę złota, trzeba przesiać tony piasku.