UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Parafia Czerwonka Szlachecka.

Moderator: Moderatorzy

Elizabeth
Podziękował/a: 65 razy
Podziękowano: 13 razy

Re: Parafia Czerwonka Szlachecka.

Post autor: Elizabeth » śr sie 13, 2014 9:29 pm

Witaj Michale!

Rzeczywiście nazwisko Bartołd, jak i Orłowski, pojawia się często wśród moich krewnych i ich powinowatych.

Znalazłam właśnie bardzo ciekawe dokumenty w allegatach do ślubu córki Jana Bartołda i Anastazji z Orłowskich, Marianny Bartołd:

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =2026&y=50

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 75&x=0&y=0

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 2178&y=866

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 75&x=0&y=0

tym bardziej, że pan młody pochodził z daleka.

Ostatni skan to odpis aktu urodzenia Marianny Bartołd, ale właśnie nie z parafii Czerwonka, ale Gąsewo 1875/103, ur. się w Zalesiu w dn. 12.07.1875, ochrzczona dzień później, ojciec Jan Bartołd 29 l., robotnik z Zalesia, matka Anastazja Orłowska 25 l. Może właśnie w tym Zalesiu urodziła się też jej matka (allegat za 1910 i 1898 nie ma). Rodzicami chrzestnymi Marianny byli Kazimierz i Marianna Orłowscy, może brat matki z żoną?

Z wyliczenia Jan Bartołd ur. ok. 1846, Anastazja ur. ok. 1850.

Pozdrawiam.

Elżbieta
Poszukuję akt śl. z Mazowsza:
Jan Krajewski i Wiktoria Skalińska przed 1814, Roman Morawski i Salomea przed 1804, Antoni Bobiński i Joanna Niska przed 1813,
z Galicji: Paweł Pawłowski i Marianna, przed 1813, rodzice Aleksandra ur. 1813 w Sieniawie.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
gosiaczek51
Podziękował/a: 43 razy
Podziękowano: 171 razy

Post autor: gosiaczek51 » śr sie 13, 2014 10:20 pm

Michale, coś fajnego dla Ciebie znalazłam :), myślę, że się bardzo ucieszysz :jupi:
parafia Gąsewo, a nie Czerwonka :nie:
rok 1867 Gąsewo i Zalesie
ślub pomiędzy Bartołd Janem synem zmarłego Stanisława Bartołd i Bogumiły z Olkowskich urodzonym w Zalesiu, a w Gąsewie na wyrobku mieszkającym lat 29 a Anastazją Orłowską panną córką Walentego i Antoniny z Kupczyńskich urodzona i mieszkającą przy rodzicach wyrobnikach w Zalesiu lat szesnaście mająca.
Skan podeślę emailem.
Gosia
Poszukuję:
Częścik, Gorczyca, Jurkowski, Lipka, Kalinowski, Malinowski, Miecznikowski, Stepnowski -
Krasnosielc, Gąsewo, Chojnowo i okolice;
Bażyk, Betlej, Kwaśniowski, Maziarz, Rączka, Stasiowski, Waśko, Wnęk, Urban-
Jasło i okolice;

Michal Skutecki
Podziękował/a: 5 razy

Post autor: Michal Skutecki » czw sie 14, 2014 1:35 am

Witaj Elzbieto!

Bardzo dziekuje. Rzeczywiscie te dokumenty przenosza poszukiwania do innej parafii i wreszcie jakies konkrety!

Jestem naprawde bardzo wdzieczny za Twoja pomoc.

Pozdrawiam

Michal

-- Post scalono 14 sie 2014, 01:52 --

Gosiu!

To rzeczywiscie elektryzujace informacje. Nie wiem jak to robisz i skad masz te wszystkie dokumenty, ale jak juz ktos napisal w jednym z postow - jestes NIEZAWODNA!!!

Nie wiem jak podziekowac za Twoja prace i zyczliwosc.

Znalazlem sporo Olkowskich w tym Gasewie i zgodnie z innymi zrodlami to tez jakis zascianek byl, choc znowu nie wiem czy to "ci". Czy wiesz moze gdzie moge znalezc np slub Stanislawa Bartolda z Bogumila z Olkowskich (w tej sytuacji podejrzewam parafie panny mlodej czyli Gasewo przed 1838 r.). Jesli te dokumenty sa w Plocku, to tam trwa teraz remont, chociaz dzieki twojej pracy wiem, gdzie szukac (swoja droga - czy sa gdzies podwieszone skany tych dokumentow?).

Pozdrawiam bardzo serdecznie

Michal

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
gosiaczek51

Post autor: gosiaczek51 » czw sie 14, 2014 6:19 pm

Michale, udało mi się znaleźć urodzenie Jana Bartołda s. Stanisława, prześlę Ci kilka skanów, jeśli nie w tej chwili, to pewnie później Ci się przydadzą.

Gosia
Poszukuję:
Częścik, Gorczyca, Jurkowski, Lipka, Kalinowski, Malinowski, Miecznikowski, Stepnowski -
Jasło i okolice;

Michal Skutecki
Podziękował/a: 5 razy

Post autor: Michal Skutecki » czw sie 14, 2014 7:04 pm

Gosiu,

Mam tylko chwilke na odpisanie - wiec krotko wezlowato :). Napisze pozadnego emaila pozniej lub rano.

Slow mi brakuje na twoja pomoc - bardzo ci dziekuje!!! Jestes naprawde rewelacyjna w swojej pomocy i tak naprawde rownie milo jest czytac o rodzinnej przeszlosci, ktora mi podeslalas, co wiedziec, ze sa ludzie, tacy jak Ty, ktorzy po prostu sa zyczliwi innym.

Pozdrawiam Cie bardzo serdecznie

Michal

Awatar użytkownika

maciejamarkowski
Podziękował/a: 31 razy
Podziękowano: 16 razy
Kontakt:

Post autor: maciejamarkowski » sob mar 25, 2017 8:07 am

gosiaczek51 pisze:Dla Macieja:

Dnia 02.02.1820 parafia Czerwonka Szlachecka:
akt.8 Perzanów Perzanowski Mikołaj i Szczepkowska Marianna - dziecko Romuald;
Rok 1821 poz.59 Perzanów Perzanowski Mikołaj i Sczepkowska Marianna - dziecko Marianna Felicjanna;
Rok 1821 poz.54 Tłuszcz Sczepkowski Jan lat.40 i Bianowna Karolina lat.26 - dziecko Ferdynand;
Rok 1822 poz.9 Perzanów zmarł Szczepkowski Tomasz l.83 wdowiec s. Wawrzyńca, matka ?;
Rok 1823 poz.17 Szczepkowski Antoni i Perzanowska Marianna - ur.dziecko Franciszek;
Rok 1823 poz.69 Tłuszcz Sczepkowski Jan i Bian Karolina - ur.dziecko Honorata;
Rok 1824 poz.3 Perzanów Perzanowski Mikołaj l.46 i Sczepkowska Marianna l.36 - ur. dziecko Wiktor Daniel;
Rok 1825 poz.58 Perzanów Szczepkowski Antoni l.34 i Perzanowska Marianna l.30 - ur.dziecko Jan Augustyn;
Rok 1825 poz.62 Perzanów Perzanowski Mikołaj l.47 i Szczepkowska Marianna l.37 - ur. dziecko Marianna;
rok 1826 poz.34 ur. Szczepkowska Emilia /dane z sumariusza/;
rok 1828 poz.25 Perzanów Szczepkowski Antoni l.36 i Perzanowska Marianna l.32 - ur.dziecko Józef Szczepan;
rok 1830 poz.27 Perzanów Szczepkowski Antoni l.38 i Perzanowska Marianna l.36 ur. dziecko Marianna;
rok 1833 poz.45 Perzanowo Szczepkowski Antoni l.47 i Perzanowska Marianna 35 -ur. dziecko Stanisław Eliasz;
rok 1839 poz.50 Perzanowo Chyliński Tomasz l.37 i Szczepkowska Tekla l.22 -ur. dziecko Walerian;
rok 1849 ślub poz.19 Perzanowo Smoleński Józef l.27 s.Antoniego i Marianny z Budnych z Szczepkowska Marianna l.19 c.Antoniego i Marianny z Perzanowskich;
rok 1853 zgony poz.20 Perzanowo zm.Szczepkowski Franciszek l.3 s.Jana Szczepkowskiego i Scholastyki z Kamińskich - Szczepkowski Antoni lat 53 dziadek zmarłego;
rok 1854 poz.42 zgony Perzanowo Szczepkowski Antoni l.65 syn rodziców nieznanych , żona Perzanowska Marianna lat 66 dzieci Szczepkowski Jan lat 30 i
Szczepkowski Stanisław l.22;
rok 1854 zgon poz.64 Perzanowo Szczepkowski Jan l.30 s. Antoniego i Marianny ? żona z Kmiecińskich /z Kamińskich/ Scholastyka , brat Szczepkowski Stanisław l.22;
cd.jutro
Gosia

-- Post scalono 24 lut 2013, 12:15 --

W porozumieniu z Maciejem, ciągu dalszego :nie: będzie.
Pozdrawiam Gosia
No i proszę, po czterech latach poszukiwań, a w zasadzie oczekiwania, że się coś odkryje: OTO JEST!.
Jan Szczepkowski to mój przodek, a Antoni to jego brat. Teraz trzeba resztę połączyć w całość. Mojej 3 x Prababki brak, ale jest część jej rodzeństwa. Więc stąd moja prośba do Małgorzaty o dalszy ciąg. :D
Szczególnie Franciszki Szczepkowskiej ur. w Perzanowie w 1874. Ona mnie łączy z Mroczkowskimi, Ponikiewskimi opisanymi w w Sadze rodu Mroczkowskich.
Pozdrawiam
Maciej
---------------------------------
Maciej Adam Markowski
http://www.kimonibyli.pl/

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
gosiaczek51

Post autor: gosiaczek51 » sob mar 25, 2017 12:08 pm

Witaj Macieju, niestety nie mam urodzeń z 1874 roku :(
Podaj do siebie emaila, prześlę Ci, to co mam, a sam poszukasz, co Ci potrzebne, skanów mam sporo, no ale nie wszystkie.
Gosia
Poszukuję:
Jasło i okolice;

Awatar użytkownika

maciejamarkowski
Podziękował/a: 31 razy
Podziękowano: 16 razy
Kontakt:

Post autor: maciejamarkowski » sob mar 25, 2017 4:50 pm

Maila wysłałem,
brakiem 1874 się nie martwię - to tylko takie tylko ostateczne potwierdzenie tego co wynika z pozostałych aktów.
A i tak te podane przez Ciebie, w końcu się łączą z wcześniej znanymi moimi przodkami.

Dziękuję bardzo
Maciek
---------------------------------
Maciej Adam Markowski
http://www.kimonibyli.pl/

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
gosiaczek51

Post autor: gosiaczek51 » sob mar 25, 2017 8:15 pm

Wysłałam exele, powodzenia w szukaniu :)
Gosia
Poszukuję:
Jasło i okolice;

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mam wykaz”