UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Daniszewo-Krzyszczak-Szczepan-1785

Prośby o pomoc w tłumaczeniu z łaciny

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Daniszewo-Krzyszczak-Szczepan-1785

Post autor: Bea » ndz maja 28, 2017 9:06 pm

Proszę o tłumaczenie aktu:

Rok aktu: 1785
Miejscowość: Daniszewo
Imię (dziecka/męża/zmarłego): Szczepan
Nazwisko (dziecka/męża/zmarłego): Krzyszczak
Link do zdjęcia: https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cat=333200

Ostatni akt na tej stronie, tuż po dacie 1785, reszta dokumentu na następnej stronie.
Wedle sumariusza, pan młody to Szczepan Kryszczak, a panna młoda to Magdalena Zielasko.
Data 16 stycznia 1785 i parafia Daniszewo.
Widzę że tym razem ksiądz był trochę bardziej wylewny i być może coś ciekawego napisał ;-)
Miejscowości występujące (które widzę) to Szczepan Krzyszczak de Niesłuchowo ?? (nie jestem pewna - ta miejscowość występuje w parafii Miszewo Murowane, a to 5 parafii dalej niż Daniszewo) oraz Magdalena Zielaskówna de Pomarszczyn (a to miejscowość w parafii Daniszewo).
Proszę o tłumaczenie. :help:
Beata

Awatar użytkownika

chrystian_orpel
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 18 razy
Kontakt:

Re: Daniszewo-Krzyszczak-Szczepan-1785

Post autor: chrystian_orpel » śr maja 31, 2017 3:22 pm

To, co jest najważniejsze, już napisałaś.
Świadków chyba już sama poczytałaś.
Reszta to te zwyczajne zdania o zapowiedziach, o braku przeszkód kanonicznych itd.

pozdrawiam

Chrystian

AUTOR TEMATU
Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Re: Daniszewo-Krzyszczak-Szczepan-1785

Post autor: Bea » śr maja 31, 2017 7:12 pm

Ah... i umarła moja nadzieja na pociągnięcie drzewka o jedno oczko wyżej ...
Ze świadków widzę tylko Grzegorza Zielaszczaka de Pomarszczyno, który mógłby być jakąś rodziną panny młodej (taka pisownia nazwiska już się zdarzała) - miałam nadzieję, że ksiądz dobrodziej coś o tym napisze (stryj ? brat ? czy dalsza rodzina ?).
Są też tam imiona Toma i Luca (Tomasz i Łukasz), ale nie widzę nazwiska. :?:

Z aktu zgonu Małgorzaty wiem, że jest rodzicami powinni być Mikołaj i Marianna. Jednak w tej parafii, nie występują akta urodzeń dzieci takiej pary (jest Mikołaj i Apolonia, ale nie rodzi się żadna Małgorzata). Dlatego sądzę, że Małgorzata mogła urodzić się w innej parafii.... o czym ksiądz, jak rozumiem, też nie wspomina...
Co do Szczepana - to nic o nim nie wiem. Nie znam imion rodziców. Zmarł w 1812 r. w Dzierzążni.

:(
Beata

ODPOWIEDZ

Wróć do „Akty - łacina”