UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Migracje chłopów

Pytania i porady dla dzieci zagubionych we mgle

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
matipaw-97
Podziękował/a: 11 razy
Kontakt:

Migracje chłopów

Post autor: matipaw-97 » sob gru 12, 2015 6:58 pm

Witam. Poszukując moich przodków dostępne źródła urywają się w 1798r. Wiem, iż mój prapraprapradziadek, urodził się około 1750r., według aktu zgonu, lecz nie znam jego miejsca urodzenia. Trafiłem jednak na ślad w parafii Rozprza, odległej od miejsca gdzie żył o około 50 km. Tam w 1748 r. rodzi się osoba o tym samym imieniu i nazwisku. Zgadza się także fakt, iż posiada brata Jana, którego wiek także, mniej więcej, jak to bywa w tamtych czasach, jest zgodny z aktem zgonu. Czy mogę powiązać te osoby, biorąc pod uwagę fakt, iż byli to chłopi, więc ich mobilność była raczej ograniczona?
Dodam, że w przeszukiwanych przeze mnie metrykach parafii Bedlno (świętokrzyskie), w której zmarł, do pewnego momentu, czyli ok. 1805r. nie pojawia jego nazwisko.
Z góry dziękuję za pomoc i wskazówki oraz pozdrawiam,
Mateusz Pawłowski

Awatar użytkownika

porta
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 6 razy

Re: Migracje chłopów

Post autor: porta » ndz gru 13, 2015 3:17 am

Czym się zajmował po wyemigrowaniu do świętokrzyskiego? jaki miał zawód? służba dworska? z ciekawości pytam.
Czy jest szansa że po 1810 roku brał ślub? Jeśli miał na przykład drugą żonę i ożeniłby się z nią po 1810 roku to jest szansa że do takiego aktu były załączniki, czyli akt chrztu Pana młodego to by Ci wskazało gdzie się urodził i kiedy. Z mojego doświadczenia to wiem tyle że w łacińskich księgach jest nic tylko chaos i szczątkowe informacje. Więc jeśli nie masz żadnego pomysłu na ustalenie tego w metrykach spisanych po 1810 roku to raczej pozostają Ci tylko domysły.
A kiedy on zmarł i gdzie dokładnie? No i jak z ślubami?
Radosław

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
matipaw-97
Kontakt:

Post autor: matipaw-97 » ndz gru 13, 2015 10:03 am

Dziękuję bardzo za zainteresowanie. Niestety, zbyt pośpiesznie zajmowałem się tą sprawą. Znalazłem akt zgonu interesującej mnie osoby, jednak pod nazwiskiem Pawłoski, a nie Pawłowski, którego szukałem. Tak więc wszystko wyjaśnione, osoby te nie są ze sobą powiązane. Dodam jeszcze, że nie tylko zgadza się fakt, iż w obydwu parafiach było dwóch braci Pawłowskich - Szymon i Jan, lecz także zgadza się imię żony Szymona - Marianna, ale to wszystko tylko zbieg okoliczności.Tak więc temat uważam za zamknięty. :)

Pawłowski_Henryk
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 15 razy

Post autor: Pawłowski_Henryk » ndz gru 13, 2015 1:38 pm

witam :)

tak się akurat składa że zajmuję się genealogią rodziny o nazwisku Pawłowski. zapraszam na pw.
Wielokrotnie w księgach XVIII jak i XIX wieku nazwisko Pawłoski i Pawłowski pisane było w przypadku mojej rodziny wymiennie, i nie oznacza dwóch odmiennych rodzin. Dlatego nie zamykałbym sprawy, ale starał sie poszukać wokół obu miejscowości jak największej ilości akt, może akurat trafi się gdzieś jako chrzestny, lub będzie miał gdzieś chwilowe zamieszkanie i część dzieci, jak to było w przypadku moich poszukiwań
Poszukiwane rodziny: Pawłowski - Skrzętla, Tęgoborze- i powiat sądecki
Bednarek- Michalczowa, Łososina Dolna (Jakubkowice) i powiat sądecki
Kalata- Zaskale, Szaflary - i powiat nowotarski
Strama - Maruszyna - i powiat nowotarski

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
matipaw-97
Kontakt:

Post autor: matipaw-97 » ndz gru 13, 2015 1:51 pm

Sprawę zamknąłem, ponieważ znalazłem akt zgonu domniemanego przodka, jest on z parafii Rozprza, podczas gdy mój prapraprapradziadek zmarł w parafii Bedlno, czego akt również odnalazłem.

UrszulaB

Post autor: UrszulaB » czw cze 23, 2016 12:37 pm

Dzień dobry.Jestem bezsilna,nie mogę Znaleźć co dalej z rodziną Ciepłucha:Ciepłucha Kazimierzi jego żona Ciepłucha Marianna z domu Sledzińska lub Sledziewicz,ostatnie ich miejsce pobytu to Niemysłów w pow.poddębickim,rok 1878 tam i w tym roku rodzi sie ich ostatnie dziecko,nie ma nigdzie że zmarli i dalej ślad w powiecie poddębickim i sieradzkim się urywa.Nawet ślubów nigdzie ich wcześniejszych dzieci nie ma,jakby sie pod ziemie zapadli.Fakt taki ,że dużo aktów z poźniejszymi datami z tych terenów brakuje.Pomóżcie.z poważaniem .Urszula.

Grażyna
Podziękował/a: 32 razy
Podziękowano: 26 razy

Post autor: Grażyna » czw cze 23, 2016 5:13 pm

Ulu - na stronie genealodzy.pl jest geneteka a w niej znajdziesz wiele osób o nazwisku Ciepłucha/Cieplucha w tym i trzech Kazimierzy. Migracje chłopów w różnych okresach bywały bardzo odległe, wiązały się choćby z wykonywanym zawodem. Istnieje powiedzonko - kto ma owce, ten ma co chce - ale kto szuka korzeni owczarzy temu inni nie zazdroszczą (to już moje stwierdzenie). Mój pradziadek z okolic Włocławka 24 lata wędrował po terenach dzisiejszej Ukrainy i jak ja mam coś odszukać?
Powodzenia, nie trać ducha, początki bywają trudne
Grażyna
Grażyna Cieniewska - Rebell
poszukuję - Pomorze - Rebell/Rebella; Kujawy - Schmidt, Cieniewski; Kresy - Łojko, Piotrowski

Awatar użytkownika

gabi
Podziękował/a: 16 razy
Podziękowano: 215 razy

Post autor: gabi » czw cze 23, 2016 5:16 pm

Moze to ten Kazimierz, pozostawil owdowiala zone Marianne z Bartoszkow, z doswiadczenia wiemy,
ze w aktach zgonu bardzo czesto podawane informacje sa bledne, poniewaz zglaszajacymi sa przewaznie
osoby obce np.: sasiedzi. Syn zmarlych Kacpra i Ewy z Majerow. Lat 70.
Parafia Brodnia Glinno akt 40 rok 1891.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =179&y=184
http://www.geneteka.genealodzy.pl/index ... p=gt&exac=

Pozdrawiam
Grazyna

UrszulaB

Post autor: UrszulaB » pt maja 19, 2017 8:48 am

W dalszym ciągu nie wiem gdzie podział sie Kazimierz Ciepłucha i jego cała rodzina z Niemysłowa(poddębickie) po 1878 roku.Jakby sie pod ziemię zapadli.Ostatnie dziecko urodzone w Niemysłowie w 1878 roku.i dalej cisza.Kazimierz Ciepłucha( syn J ózefa) i jego żona Marianna śledzińska bądź śledziewicz.Kazimierz pochodzil z Brodni(poddębickie).Pozdrawiam.Urszula.

tigersan
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: tigersan » wt cze 06, 2017 2:29 pm

Witam,

A czy próbowałaś rzucić okiem na księgi ludności stałej itp? wg Bazy Ela istnieją księgi z Niemysłowa z lat 1875-1909 i potem lat późniejszych (na 90% to ten sam Niemysłów)

http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/ela.ph ... rch=szukaj

Polecam przejrzenie tych ksiąg - ja w ten sposób natrafiłem na ogromną ilość informacji nt. swojej rodziny.

Pozdrawiam,
Przemek

UrszulaB

Post autor: UrszulaB » czw cze 08, 2017 10:41 am

Przemku,jak otworzyć te księgi ludności?rzeczywiście wyświetla sie Niemysłów i te lata co mnie interesuja ,ale jak to otworzyć.Prosze o odpis.Pozdrawiam.Urszula.

tigersan
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: tigersan » pt cze 09, 2017 10:45 am

Niestety trzeba się osobiście wybrać do danego Archiwum - w tym wypadku w Płocku. Mam ten sam problem z księgami meldunkowymi dot. moich przodków, które leżą w Koninie...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy początkujących”