107 Rudlice
Działo się w Rudlicach (29.10) 9 listopada 1879 r. o godzinie 10 rano. Stawił się Andrzej Pruchnicki lat 40, w obecności...
świadkowie: Marcin Polowiak* lat 35, Tomasz Korbacz lat 40, rolnicy z Rudlic
... i okazał nam dziecię płci męskiej oświadczając, że narodziło się w Rudlicach dzisiaj o godzinie 3 rano, z prawowitej jego małżonki Julianny dd Buda lat 32. Dziecięciu temu na chrzcie św. odprawionym przez nas w dniu dzisiejszym dano imię Marcin; a jego rodzicami chrzestnymi byli Marcin Polewiak* i Domicella Buda. Akt ten świadkom niepiśmiennym przeczytany przez nas tylko podpisany
podpis księdza
* to pewnie ta sama osoba, nie wiem która wersja nazwiska jest poprawna - w 1 jest ё [jo], w 2 e [je]
ё zostało wprowadzone w 1797, ale jeszcze nie spotkałam (w dok do 1914 ani razu nie zauważyłam), masz rarytas! Postępowy ksiądz Тиржановский (Tirżanowski) ....o, nawet podpis mu się właśnie zmienia - pisownia ж
Tak, Julianna Buda - całkowicie po 'staro-rosyjsku' Юлiанна Буда, "i" zostało w końcu usunięte, ale dużo później jak sądzę - co jakiś czas (na)potykam się znienacka w staro-cerkiewno-bazgrołach gdy liczę pętelki i nóżki