Z prośbą o wsparcie w odczytywaniu kolejnego dokumentu, dotyczącego rodziny Gosiewskich - konkretnie wypisu z ksiąg grodzkich powiatu grodzieńskiego z 12 lipca 1782 roku.
We własnym zakresie odczytałem mniej więcej tyle, chociaż w kilku miejscach nie jestem pewien, czy poprawnie:
Wypis z Ksiąg Grodzkich Powiatu Grodzieńskiego
Roku tysiąc siedmset ośmdziesiąt wtórego - miesiąca Julij dwunastego dnia -
Przed aktami Grodu Powiatu Grodzieńskiego Jenerał niżej wyrażony ….. podanego obwieszczenia wten sposób uznał. Roku tysiąc siedmset ośmdziesiąt wtórego Julij dziesiątego dnia - jenerał jego królewskiej mości zaświadczam (?), iż kopię tego obwieszczenia ….. w ręce (?) na dobrach Świack wielmożnym ichmościom Panom Franciszkowi wojskiemu, Bazylemu Rotmistrzowi woiewództwa Smoleńskiego Gosiewskim podałem …. za Dekretem ….. z instancyi Wielmożnego jegomość Pana Jerzego Stępkowskiego Starosty Dobrzy(ńskiego?) w Roku tysiąc siedmset ośmdziesiąt wtórym Marca piątego …. Grodzie wileńskim ………… ichmościom pro per agenda ……(ctione) Wielmożny jegomość Pan Tomasz Godlewski (Gosiewski?) Sędzia Grodzki Smoleński do dóbr Świacka za niedziel cztery do ….. tego obwieszczenia …………… gdzie ostrzegłem, Pisarz (?) ………… podpis Jenerała …… niżej następuiące wyraża zaś (?) ….. Jan Stankiewicz Jenerał jego królewskiej mości województwa Trockiego, który ……… relacyiny (?) ……….Jenerała zeznaniem iest do Ksiąg Grodzkich Powiatu Grodzieńskiego przyjęty y wpisany, z których y ten wypis pod pieczęć Grodzką Powiatu Grodzieńskiego ……..
……………
Linki do dokumentu:
- str. 1 - https://www.dropbox.com/s/80g5jcefyu1m0 ... 1.jpg?dl=0
- str. 2 - https://www.dropbox.com/s/hhhi8tfq84rk6 ... 2.jpg?dl=0
- str. 3 - https://www.dropbox.com/s/lzpfjbnxapsb6 ... 3.jpg?dl=0
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Wypis z ksiąg grodzkich powiatu grodzieńskiego - 12 lipca 1782 r.
Moderator: Moderatorzy
Re: Wypis z ksiąg grodzkich powiatu grodzieńskiego - 12 lipca 1782 r.
potraktowałam to jak "nieznany język obcy" - fonetycznie niektóre detale mają sens, ortograficznie nie
. Kawałki po łacinie pewnie są tej samej jakości - poprosiłam o konsultację Rzymian. Przychodzi mi do głowy, że niektóre kwiatki mogą być "niby francuskie"? mam rację? to wtedy był modny język.
Wypis z ksiąg grodzkich
Powiatu Grodzieńskiego
Roku Tysiąc siedmset ośmdziesiąt wtórego -
Miesiąca Julij dwunastego dnia -
Przed Aktami Grodu Powiatu Grudzieńskiego Jenerał niżey wyrażony kwid* ... Relacyiny podanego Obwieszczenia wten sposob uznał. Roku Tysiąc Siedmset ośmdziesiąt
2/ ośmdziesiąt wtórego Julij (lipiec) dziesiątego dnia - Jenerał Jegokrólewskiej mości zaświadczam, iż kopię tego obwieszczenia ...eista u Ręc... w Dobrach (świecki?) Wielmożnym Ichmościom Panom Franciszkowi Woyskiemu, Bazylemu Rotmistrzowi woiewództwa Smolenskiego Gozciewskim podałem uże za Dekretem ... z Instancji Wielmoznego Jegomość Pana Jerzego Stępkowskiego Horod(?) Dobrzyń u Roku Tysiąc Siedmset ośmidziesiąt wtórym Marca piątego dei? dec? Grodzie wilenskim zyskanym z Rekwizycyi tychże Ichmościow pro per agenda Executione Wielmożny Jegomość Pan Tomasz Godlewski Sędzia Grodzki Smolenski do Dóbr swiadka za niedziel czterej od Daty tego obwieszczenia podług Prawa ziedzie ostrzegłem Bisan ut Suma utego (u tego) kwitu** podpis Jenerała wte nizey następuiące wyraza zię słowa Jan Stankiewicz Jenerał Jęgokrolewskieymosci Ubi cewadztwa Iroekiego. Który to umił Relacyi
3/ Relacyiny zewotwym y c oczewistym wyz wyraicniego (wyrażonego?) Jenerała zeznaniem iest do xiąg grodzkich Powiatu grudzienskiego przeyięty y wpisany z ktorych y ten wynispod ... Grodzką Powiatu Grodzieńskiego ...
Corrutum w Szuwewyki Krayczy y Regnł zyuyręc ykonie ...
Dewad obwieszczenia w sprawie ... Stępokowskiego Star. Dobrzyni z wso... Godzin ikiemć
* miało być quid ale nie wyszło?
* i ** różnią się tylko końcówką
========================
wynik konsultacji proszę wpisać w tym temacie

Wypis z ksiąg grodzkich
Powiatu Grodzieńskiego
Roku Tysiąc siedmset ośmdziesiąt wtórego -
Miesiąca Julij dwunastego dnia -
Przed Aktami Grodu Powiatu Grudzieńskiego Jenerał niżey wyrażony kwid* ... Relacyiny podanego Obwieszczenia wten sposob uznał. Roku Tysiąc Siedmset ośmdziesiąt
2/ ośmdziesiąt wtórego Julij (lipiec) dziesiątego dnia - Jenerał Jegokrólewskiej mości zaświadczam, iż kopię tego obwieszczenia ...eista u Ręc... w Dobrach (świecki?) Wielmożnym Ichmościom Panom Franciszkowi Woyskiemu, Bazylemu Rotmistrzowi woiewództwa Smolenskiego Gozciewskim podałem uże za Dekretem ... z Instancji Wielmoznego Jegomość Pana Jerzego Stępkowskiego Horod(?) Dobrzyń u Roku Tysiąc Siedmset ośmidziesiąt wtórym Marca piątego dei? dec? Grodzie wilenskim zyskanym z Rekwizycyi tychże Ichmościow pro per agenda Executione Wielmożny Jegomość Pan Tomasz Godlewski Sędzia Grodzki Smolenski do Dóbr swiadka za niedziel czterej od Daty tego obwieszczenia podług Prawa ziedzie ostrzegłem Bisan ut Suma utego (u tego) kwitu** podpis Jenerała wte nizey następuiące wyraza zię słowa Jan Stankiewicz Jenerał Jęgokrolewskieymosci Ubi cewadztwa Iroekiego. Który to umił Relacyi
3/ Relacyiny zewotwym y c oczewistym wyz wyraicniego (wyrażonego?) Jenerała zeznaniem iest do xiąg grodzkich Powiatu grudzienskiego przeyięty y wpisany z ktorych y ten wynispod ... Grodzką Powiatu Grodzieńskiego ...
Corrutum w Szuwewyki Krayczy y Regnł zyuyręc ykonie ...
Dewad obwieszczenia w sprawie ... Stępokowskiego Star. Dobrzyni z wso... Godzin ikiemć
* miało być quid ale nie wyszło?
* i ** różnią się tylko końcówką
========================
wynik konsultacji proszę wpisać w tym temacie