UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Co dziś zrobiłeś/aś dla swojej genealogii
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 1348
- Podziękował/a: 145 razy
- Podziękowano: 322 razy
- Kontakt:
Co dziś zrobiłeś/aś dla swojej genealogii
Ja dokończyłem przepisywanie wykazów mieszkańców wsi koło Brzezin (łódzkie) z ~1940 (przed wysiedleniami) i ~1947. Porównanie jest ciekawe, ale ciekawszy jest fakt, że to zdjęcie demograficzne moich stron. Okazało się, że sąsiedzi to rodzina, o czym nikt już nie wiedział bo poszło w zapomnienie.
A wy? Jaki zrobiliście krok do przodu?
A wy? Jaki zrobiliście krok do przodu?
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski
Re: Co dziś zrobiłeś/aś dla swojej genealogii
Porównałam paszporty Herzogtum Sachsen-Altenburg z 1884 i 1893 na wyjazd do Polski w Rosji. Johann Heinrich Traugott Liebold weterynarz miał siwe włosy, oczy zielono-brązowe i znak szczególny na nosie! Paszporty wydawano z ważnością 10 lat. Wydaje mi się, że trzeba było osobiście jechać - podpisać i odebrać - w tym przypadku: ze Zduńskiej Woli / Łodzi do Rody - kawał drogi!
...dziwne tylko, że Gustav Adolf Liebold (syn - wtedy już dorosły) urodzony w Zduńskiej Woli ma w paszporcie "z Schirnewitz"...
...dziwne tylko, że Gustav Adolf Liebold (syn - wtedy już dorosły) urodzony w Zduńskiej Woli ma w paszporcie "z Schirnewitz"...
-
- Podziękowano: 153 razy
Tytuł podoba mi się,chociaż pominąłbym "swojej".Ja pracuję dla innych tworząc indeksy i odpowiadając na maile.
Obserwuję jednak charakter roszczeniowy.Odszukuję komuś potrzebne akty a nawet słowa dziękuję nie ma.
Zaczyna mnie to zniechęcać do tej pracy.Dzięki indeksom rodziny zaczynają się dowiadywać o sobie.
Ostatnio miałem przypadek drastyczny w poszukiwaniach,że córka nie potrafiła mi odpowiedzieć gdzie i kiedy jej ojciec urodził się.
Odnalazłem jednak jej ojca i dziadka.I wielka obraza,że podałem jej informację,że jej dziadek był lokajem.
Na czacie wspominano o dużej ilości nieaktywnych członków forum.Dlatego zapytałem,czy mają oni być usunięci.
Może warto sprawdzić aktywność prosząc aby każdy z nich napisał bodaj jeden post.
Obserwuję jednak charakter roszczeniowy.Odszukuję komuś potrzebne akty a nawet słowa dziękuję nie ma.
Zaczyna mnie to zniechęcać do tej pracy.Dzięki indeksom rodziny zaczynają się dowiadywać o sobie.
Ostatnio miałem przypadek drastyczny w poszukiwaniach,że córka nie potrafiła mi odpowiedzieć gdzie i kiedy jej ojciec urodził się.
Odnalazłem jednak jej ojca i dziadka.I wielka obraza,że podałem jej informację,że jej dziadek był lokajem.
Na czacie wspominano o dużej ilości nieaktywnych członków forum.Dlatego zapytałem,czy mają oni być usunięci.
Może warto sprawdzić aktywność prosząc aby każdy z nich napisał bodaj jeden post.
Mieczysław
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Dzien dobry,
Dla mojej genealogii nic dzis nie zrobilam, ale spedzilam kilka godzin na poszukiwaniach dla kolegow debiutantow.
Szukalam na Podlasiu rodziny grekokatolickiej. Niewiele znalazlam, ale przeanalizowalam sytuacje. Mam nadzieje, ze pomoglam.
Z usmiechem,
Bozenna
Dla mojej genealogii nic dzis nie zrobilam, ale spedzilam kilka godzin na poszukiwaniach dla kolegow debiutantow.
Szukalam na Podlasiu rodziny grekokatolickiej. Niewiele znalazlam, ale przeanalizowalam sytuacje. Mam nadzieje, ze pomoglam.
Z usmiechem,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?
A ja się ostatnio obijam
jeśli chodzi o moje drzewko.
Jeszcze dwa miesiące temu wytrwale poszukiwałam, bo wtedy pojawiły się na serwerach FamilySearch skany mikrofilmów z diecezji płockiej (zasób AD i księgi sprzed 1808 r.). Sporo wtedy udało mi się uzupełnić i w zasadzie w wielu miejscach doszłam do ściany. Ale mam jeszcze kilka luk na mazowieckiej gałęzi, które można by było wypełnić... gdyby tylko wiedzieć gdzie szukać....
Oprócz własnego drzewka[1], poszukuję daty przeniesienia cmentarza spod kościoła w Stupsku (powiat mławski) poza wieś. Wiadomo, że w 1817 r. cmentarz parafialny był wokół kościoła i dokumenty wizytacyjne nie wspominają, że szukane jest miejsce pod nowy cmentarz. W podobnych dokumentach wizytacyjnych z 1842 r. pojawia się informacja, że cmentarz od kilku lat jest poza wsią. Przedział 1817-42 nie pokrywa się z wydawanymi przez kolejnych carów ukazami odnośnie lokalizacji i wymagań względem cmentarzy. Czyli przeniesiono wcześniej niż wynikało to z ogólnych przepisów Królestwa Polskiego Kongresowego. A my chcielibyśmy wiedzieć, kiedy dokładnie to było.
Niestety - nie wiemy, gdzie znaleźć taką informację...
dygresja:
[1] - swoją drogą, niedawno posadziłam drzewo rękami producenta wody Żywiec Zdrój (to niestety już nie jest polski producent, tylko koncern Danone - ale wtedy o tym nie wiedziałam). Na początek należy wybrać imię dla drzewka, potem (jak już posadzą) przysyłają certyfikat wraz z mapką, gdzie mniej-więcej ono rośnie (ale nie piszą jaki gatunek posadzili). W czasach szkolnych byłam na sadzeniu drzew i posadziłam sporo nowych, ale nie mam pojęcia gdzie dokładnie to było. A tu ... proszę ... i jeszcze jest poświadczenie na piśmie ! Zamierzam załączyć ten dokument, wraz z Certyfikatem Pszczelej Bohaterki, do swojego CV.... W końcu teraz na wszystko jest "certyfikat" ...

Jeszcze dwa miesiące temu wytrwale poszukiwałam, bo wtedy pojawiły się na serwerach FamilySearch skany mikrofilmów z diecezji płockiej (zasób AD i księgi sprzed 1808 r.). Sporo wtedy udało mi się uzupełnić i w zasadzie w wielu miejscach doszłam do ściany. Ale mam jeszcze kilka luk na mazowieckiej gałęzi, które można by było wypełnić... gdyby tylko wiedzieć gdzie szukać....
Oprócz własnego drzewka[1], poszukuję daty przeniesienia cmentarza spod kościoła w Stupsku (powiat mławski) poza wieś. Wiadomo, że w 1817 r. cmentarz parafialny był wokół kościoła i dokumenty wizytacyjne nie wspominają, że szukane jest miejsce pod nowy cmentarz. W podobnych dokumentach wizytacyjnych z 1842 r. pojawia się informacja, że cmentarz od kilku lat jest poza wsią. Przedział 1817-42 nie pokrywa się z wydawanymi przez kolejnych carów ukazami odnośnie lokalizacji i wymagań względem cmentarzy. Czyli przeniesiono wcześniej niż wynikało to z ogólnych przepisów Królestwa Polskiego Kongresowego. A my chcielibyśmy wiedzieć, kiedy dokładnie to było.
Niestety - nie wiemy, gdzie znaleźć taką informację...
dygresja:
[1] - swoją drogą, niedawno posadziłam drzewo rękami producenta wody Żywiec Zdrój (to niestety już nie jest polski producent, tylko koncern Danone - ale wtedy o tym nie wiedziałam). Na początek należy wybrać imię dla drzewka, potem (jak już posadzą) przysyłają certyfikat wraz z mapką, gdzie mniej-więcej ono rośnie (ale nie piszą jaki gatunek posadzili). W czasach szkolnych byłam na sadzeniu drzew i posadziłam sporo nowych, ale nie mam pojęcia gdzie dokładnie to było. A tu ... proszę ... i jeszcze jest poświadczenie na piśmie ! Zamierzam załączyć ten dokument, wraz z Certyfikatem Pszczelej Bohaterki, do swojego CV.... W końcu teraz na wszystko jest "certyfikat" ...

Beata
-
- Kontakt:

...poprawiłam syntaksy i linki w mojej stronie - żeby nie było obciachu jak wstawię do profilu... Gdy znajdę czas to uzupełnię (lub zmienię} kilka detali i znów nie będę miała zaległości
. A potem wstawię nowe skany i trzeba będzie je opisać. Po ostatnim remoncie będzie znacznie prościej...

Dziś wreszcie, po kilku bitych godzinach poszukiwań znalazłam akt zgonu pra...dziadka. Dużo może nie wnosi... ale szukałam tak od dawna. Nie ma imion rodziców zmarłego, ale jest wiek i zgłaszającym jest jego syn Mateusz (wcześniej mi nieznany).
Coś się ruszyło
Coś się ruszyło

Beata
Wczoraj wreszcie zrobiłam zdjęcia dokumentów z Sachsen - teraz łatwiej mi będzie tłumaczyć i opisać.
...ale to musi na razie poczekać - jak wiele innych spraw.
...ale to musi na razie poczekać - jak wiele innych spraw.
-
- Podziękował/a: 100 razy
- Podziękowano: 103 razy
stoję w miejscu, bo część rodziny w latach 70 XIX wieku wyjechała do Płoskirowa na Podole i tam ich zastała władza radziecka. Ciągle nie wiem co im bolszewicy zrobili. Znam datę śmierci ojca rodziny - nie wiem czy naturalna czy jakiś mord, ale nie wiem co się stało z jego żoną i synkiem 

Pozdrawiam
Maria
Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.
Maria
Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.
-
- Podziękował/a: 32 razy
- Podziękowano: 26 razy
Muszę przyznać, że to pytanie zdopingowało mnie do działania. Od dłuższego czasu miała zaktualizować program DG II, którego subskrypcję przedłużyłam zimą i coś sknociłam przy pierwszej próbie wgrywania nakładki. Udało się nareszcie teraz.
Cieszę się tym bardziej, że po długich staraniach zdobyłam nowe akty i będę mogła uzupełnić drzewka. Znowu ruszyło mi się trochę.
Cieszę się tym bardziej, że po długich staraniach zdobyłam nowe akty i będę mogła uzupełnić drzewka. Znowu ruszyło mi się trochę.
Grażyna Cieniewska - Rebell
poszukuję - Pomorze - Rebell/Rebella; Kujawy - Schmidt, Cieniewski; Kresy - Łojko, Piotrowski
poszukuję - Pomorze - Rebell/Rebella; Kujawy - Schmidt, Cieniewski; Kresy - Łojko, Piotrowski
Ciekawy wątek. Dzisiaj chciałam spędzić leniwe popołudnie (po raz pierwszy od dłuższego czasu nie zajmować się genealogią). Ale od przeznaczenia się nie ucieknie
... "Klikając" sobie trochę bezmyślnie w jakieś strony internetowe, trafiłam na coś takiego jak "demotywatory", a tam: http://demotywatory.pl/4793029/Zolnierz ... -Powstania
Znam człowieka! Mój pradziadek Ludwik Kierejewski miał brata Antoniego, który ożenił się z Władysławą Jędrzejczak. Władysława z pierwszym mężem, Franciszkiem Zyllą, miała córkę Ewę. Jej mężem był właśnie pan Elek - cudowny człowiek z wielkim darem do snucia opowieści.
Pozdrawiam
Kasia z Kierejewskich

Znam człowieka! Mój pradziadek Ludwik Kierejewski miał brata Antoniego, który ożenił się z Władysławą Jędrzejczak. Władysława z pierwszym mężem, Franciszkiem Zyllą, miała córkę Ewę. Jej mężem był właśnie pan Elek - cudowny człowiek z wielkim darem do snucia opowieści.

Pozdrawiam
Kasia z Kierejewskich
ROZPACZLIWIE POSZUKUJĘ AKTÓW CHRZTU:
JAKUB WESOŁEK 1804, Wielkopolska
WALENTY KIEREJEWSKI 1779/84, Wielkopolska
JAKUB WESOŁEK 1804, Wielkopolska
WALENTY KIEREJEWSKI 1779/84, Wielkopolska
-
- Podziękował/a: 50 razy
- Podziękowano: 17 razy
- Kontakt:
Ja stoję w miejscu bo zaczynam poszukiwania w Parafii Szczucin i miejscowościach obrzeżnych. USC brak dokumentów z lat 30 chuć na pierwszy rzut oka powinny tam być.
Paweł Krzewicki
http://www.krzewicki.com.pl
http://www.krzewicki.com.pl
Poprosiłam o pomoc miejscowego
. Opłaciło się - nie tylko wyjaśniła się zagadka hipotetycznej zmiany adresu zakładu fotograficznego, dodatkowo mam fantastyczne mapy i zdjęcie na którym bardzo możliwe, że ów zakład - Reichel i synowie - jest!
.....................................................................Dziękuję wicy !!!!
Piękne pamiątki Łodzi:
gdzieś tu jest zakład fotograficzny...
plan osady sukienniczej z 1823
ujęcia po 100 latach
plan miasta Łodzi 1853
Łódź 1897-193? nakładki

.....................................................................Dziękuję wicy !!!!
Piękne pamiątki Łodzi:
gdzieś tu jest zakład fotograficzny...
plan osady sukienniczej z 1823
ujęcia po 100 latach
plan miasta Łodzi 1853
Łódź 1897-193? nakładki
-
- Kontakt:
Marla, mam dla Ciebie 2 wiadomości:
Zła jest taka, że to nie ten odcinek ulicy. Prawdopodobnie, tak jak podaje wiki, ul. Konstantynowska w 1863 zastąpiła Średnią na odcinku od pl. Wolności do Zachodniej i dalej na zachód.
Ze źródeł wiadomo, że na Konstantynowskiej 4 powstała pierwsza straż pożarna w mieście, ok. 1890 r. Tak więc, już grubo przed 1912 ta część ulicy nazywała się Konstantynowska i miała numery licząc od pl. Wolności. Zatem od końcówki XIX w. i pocz. XX w. ulica Średnia zaczynała się od pl. Wolności na wschód i numery zaczynały się od 2(3), czyli zostały przenumerowane.
Druga wiadomość jest lepsza. Kamienica Średnia 8 stoi i dziś ma adres Pomorska 10
http://www.polskaniezwykla.pl/web/place ... ckich.html
Gdybyś chciała analizować numerację ul. Średniej, dobrym punktem odniesienia będzie Browar Anstadta na Średniej/Pomorskiej - o nim da się znaleźć sporo materiałów.
Zła jest taka, że to nie ten odcinek ulicy. Prawdopodobnie, tak jak podaje wiki, ul. Konstantynowska w 1863 zastąpiła Średnią na odcinku od pl. Wolności do Zachodniej i dalej na zachód.
Ze źródeł wiadomo, że na Konstantynowskiej 4 powstała pierwsza straż pożarna w mieście, ok. 1890 r. Tak więc, już grubo przed 1912 ta część ulicy nazywała się Konstantynowska i miała numery licząc od pl. Wolności. Zatem od końcówki XIX w. i pocz. XX w. ulica Średnia zaczynała się od pl. Wolności na wschód i numery zaczynały się od 2(3), czyli zostały przenumerowane.
Druga wiadomość jest lepsza. Kamienica Średnia 8 stoi i dziś ma adres Pomorska 10

Gdybyś chciała analizować numerację ul. Średniej, dobrym punktem odniesienia będzie Browar Anstadta na Średniej/Pomorskiej - o nim da się znaleźć sporo materiałów.