UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Archiwum diecezji warszawsko-praskiej

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
IwonaLGGC
Podziękował/a: 55 razy
Podziękowano: 3 razy

Archiwum diecezji warszawsko-praskiej

Post autor: IwonaLGGC » śr sie 23, 2017 10:46 am

Witam. Czy ADW-P wysyła kwerendy na zamówienie? Mieszkam w Kielcach i nie mam możliwości zrobić tego osobiście. Mój dziadek pochodził z Zagórza koło Warszawy, wydaje mi się że parafia do jakie należała ta miejscowość to Okuniew. Niestety na genealodzy.pl metryki urodzeń są do 1877 roku, a dziadek urodził się 1900 r. Drugie pytanie: Czy jeśli podam im dane pradziadka i prababci to czy odszukają akty urodzenia dzieci, które mogły urodzić sę na przestrzeni ok.10-15 lat (znam imiona dwojga dzieci bez dat urodzeń, które chciałabym poznać).
Iwona M

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Re: Archiwum diecezji warszawsko-praskiej

Post autor: Bea » śr sie 23, 2017 11:52 am

Iwono, z tego co mi mówiono, Archiwum Archidiecezjalne nie prowadzi kwerend. Czyli poszukiwań. Ale jakbyś miała konkretny nr aktu/rok w danej parafii, to zdjęcie zrobią za 6 zł/szt.
Jakbyś chciała sama szukać, to pracownia jest czynna we wtorki i czwartki w godzinach 10:00-13:00,
ale najpierw trzeba się umówić (zarezerwować miejsce i dowiedzieć się czy księgi w ogóle są udostępniane) nr tel 22 518 16 54 codziennie w godzinach 9:30-12:30.
Ja w sumie nie mam doświadczenia z tym archiwum. Dowiadywałam się, bo znalazłam interesujące mnie nazwisko w genetece. Ale w końcu doszłam do wniosku, że to zły trop i nie wysłałam podania o skan.
Beata

AUTOR TEMATU
IwonaLGGC

Post autor: IwonaLGGC » śr sie 23, 2017 1:43 pm

Dysponuje tylko data urodzenia dziadka i nawet nie jestem pewna czy to ta parafia. Z przekazów ustnych wiem tylko że mieszał w Zagórzu koło Warszawy produkował artykuły szewskie zanim przeprowadził się do Kielc gdzie przeniósł interes i mieszkał do śmierci. Przejrzałam dzisiaj Skorowidz Państwa Polskiego 1877 roku jest tam tylko jedna miejscowość Zagórze w guberni warszawskiej powiat Łowicki zastanawiam się czy gdyby tam się urodził to w domowej książce meldunkowej jako miejsce urodzenia podałby Warszawa, a nie Łowicz. W obecnym województwie mazowieckim są jeszcze dwa Zagórza, w powiecie mińsim gm.Halinów; w powiecie otwockim gm. Wiązowna. W 1893 roku powiększono gubernię warszawską dołączając ziemie wchodzące w skład guberni płockiej do której należał Okuniew oddalony o ok.5 km od Zagórza w powiecie mińskim tylko czy już istniało Zagórze, bo jeśli nie to pozostaje Zagórze koło Łowicza z parafią Św. Ducha, gdzie dodam jest wielu Grzelaków ale żaden nie pasuje do moich krewnych? Nie wiem jak się za to wszystko zabrać.
Dziękuję za odpowiedź. Może spróbuję zapytać o dziadka wysyłając im wszystkie dane jakie znam.

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Post autor: Bea » śr sie 23, 2017 3:02 pm

Iwonko, nie znam rejonów Twoich poszukiwań - ale powiedz mi, dlaczego koniecznie chcesz szukać w archiwach religijnych, zamiast normalnie po ludzku - w archiwum państwowym ?
Archiwa diecezjalne nie mają tylu ludzi na etatach, dlatego nie prowadzą kwerend. Ale archiwa państwowe - i owszem.
Po pierwsze - ustal miejsce urodzenia, oprócz miejscowości powinna być przecież podana gmina (czy to w akcie zgonu, czy dowodzie osobistym).
Beata

AUTOR TEMATU
IwonaLGGC

Post autor: IwonaLGGC » czw sie 24, 2017 10:51 am

Masz racje. Otworzyłaś mi oczy. Zabrałam się do tego od złej strony. Dowód osobisty dziadka przepadł. Umarł w Kielcach 1961 roku więc akt zgonu jest jeszcze w USC. Ale ze mnie głupol :D Dzięki serdeczne

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwa kościelne”