klw pisze: ↑pt wrz 01, 2017 10:25 am
Byłoby dobrze zobaczyć, gdzie się zbłądziło. Powtórzenie quizu w takim celu, to nie jest dobre rozwiązanie. W ogóle powtórka jest zbyteczna i dobrze by było, gdyby możliwość taka była blokowana (w przyszłości, przy innych quizach).
niee, no... wyłącznie na stanowcze żądanie autora...
Beatę (dość łatwo) namówiłam, żeby nie blokować czasu na odpowiedź (szukanie odpowiedzi), ani powtórek. Haczyk

jest w tym, że wyniki zawsze trafią na listę (lepsze wyżej, gorsze niżej), kolejność odpowiedzi jest przypadkowa i zmienia się za każdym razem, i nikt - nawet boski Admin nie widzi kto gdzie nie trafił
Moim zdaniem szukanie jest lepsze niż przypadkowe trafienie. Quiz można traktować jako prosty sprawdzian "ile wiem", albo jako idealny pretekst do poszukiwań, refleksji a nawet samokształcenia.
Nie mogę stanąć do uczciwej konkurencji (swoje szanse oceniam na 5-8 bez przygotowania, ale cóż... poszukałabym odpowiedzi), nie zamierzam podawać poprawnych odpowiedzi - chcę Was wciągnąć do dyskusji pod dobrym pretekstem. Zacznę w kolejności chronologicznej:
przewrotne podpowiedzi do pyt. 9
Pierwszym udokumentowanym władcą Polski był książę Mieszko I z dynastii Piastów.
Pierwszym królem Polski był Bolesław I Chrobry - koronowany w 1025 r., wcześniej znany jako Bolesław IV książę Czech.
Pierwsza udokumentowana elekcja na tron Polski odbyła się w roku 1386 - wygrał Władysław Jagiełło.
Wolna elekcja w Polsce
I rozbiór Polski nastąpił na mocy traktatów podpisanych 5 sierpnia 1772 roku w Petersburgu.
wiki pisze:W 1807 Polska uzyskała namiastkę niepodległości w formie utworzonego Księstwa Warszawskiego, w 1815 przekształcono je w niesuwerenne Królestwo Polskie, formalnie związane unią personalną z Rosją. Rosja zajęła tym samym 82% terytorium Rzeczypospolitej w granicach z 1772, Austria 11%, Prusy 7%
wikipedia
tamże o tym co się działo w 1916 i 1918...
=============================
Od dawna wiem kto to jest świekra. Wie ktoś skąd się wzięło to słowo?