UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Quiz

Luźne dyskusje na każdy temat (prawie nie moderowane)

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Quiz

Post autor: Bea » czw sie 31, 2017 9:51 pm

No i po wakacjach... Obrazek Dzieci niedługo wracają do szkoły, a w telewizji pojawią się nowe sezony Waszych seriali.

Na osłodę, no i na rozpoczęcie nowego sezonu genealogicznego — mam dla Was QUIZ Genealogiczny.
Składa się on z 15 pytań. Jedne są proste, nad innymi trzeba troszkę pogłówkować...
Mam nadzieję, że potraktujecie to jako zabawę i wstęp do dyskusji.
Podzielcie się swoimi wynikami i wrażeniami w tym wątku.

...............................Q U I Z

Powodzenia !

Przy okazji, jeszcze raz serdecznie dziękuję @marli za opracowanie techniczne.
Beata

Awatar użytkownika

wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Re: Quiz genealogiczny

Post autor: wicy » pt wrz 01, 2017 8:41 am

Wstyd i obciach :( 6/15.... No, ale może inni będą lepsi... :>
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

asmolenska
Podziękował/a: 6 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: asmolenska » pt wrz 01, 2017 10:19 am

U mnie 13/15. Chyba nie jest źle. Jednak nie do końca jestem zadowolona z uzyskanego wyniku.
Anna

Awatar użytkownika

klw
Podziękował/a: 20 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: klw » pt wrz 01, 2017 10:25 am

Tabela wyników mówi, że miałaś 12/15 :)

Fajny quiz. Bardziej historyczny, niż genealogiczny.
Byłoby dobrze zobaczyć, gdzie się zbłądziło. Powtórzenie quizu w takim celu, to nie jest dobre rozwiązanie. W ogóle powtórka jest zbyteczna i dobrze by było, gdyby możliwość taka była blokowana (w przyszłości, przy innych quizach).
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof Wasyluk

elgra
Podziękował/a: 154 razy
Podziękowano: 202 razy

Post autor: elgra » pt wrz 01, 2017 11:05 am

Eh, słaby ten mój wynik. :mad:
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska

szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)

marla

Post autor: marla » pt wrz 01, 2017 4:52 pm

klw pisze:
pt wrz 01, 2017 10:25 am
Byłoby dobrze zobaczyć, gdzie się zbłądziło. Powtórzenie quizu w takim celu, to nie jest dobre rozwiązanie. W ogóle powtórka jest zbyteczna i dobrze by było, gdyby możliwość taka była blokowana (w przyszłości, przy innych quizach).
niee, no... wyłącznie na stanowcze żądanie autora...
Beatę (dość łatwo) namówiłam, żeby nie blokować czasu na odpowiedź (szukanie odpowiedzi), ani powtórek. Haczyk :> jest w tym, że wyniki zawsze trafią na listę (lepsze wyżej, gorsze niżej), kolejność odpowiedzi jest przypadkowa i zmienia się za każdym razem, i nikt - nawet boski Admin nie widzi kto gdzie nie trafił :D
Moim zdaniem szukanie jest lepsze niż przypadkowe trafienie. Quiz można traktować jako prosty sprawdzian "ile wiem", albo jako idealny pretekst do poszukiwań, refleksji a nawet samokształcenia.

Nie mogę stanąć do uczciwej konkurencji (swoje szanse oceniam na 5-8 bez przygotowania, ale cóż... poszukałabym odpowiedzi), nie zamierzam podawać poprawnych odpowiedzi - chcę Was wciągnąć do dyskusji pod dobrym pretekstem. Zacznę w kolejności chronologicznej:

przewrotne podpowiedzi do pyt. 9
Pierwszym udokumentowanym władcą Polski był książę Mieszko I z dynastii Piastów.
Pierwszym królem Polski był Bolesław I Chrobry - koronowany w 1025 r., wcześniej znany jako Bolesław IV książę Czech.
Pierwsza udokumentowana elekcja na tron Polski odbyła się w roku 1386 - wygrał Władysław Jagiełło.
Wolna elekcja w Polsce

I rozbiór Polski nastąpił na mocy traktatów podpisanych 5 sierpnia 1772 roku w Petersburgu.
wiki pisze:W 1807 Polska uzyskała namiastkę niepodległości w formie utworzonego Księstwa Warszawskiego, w 1815 przekształcono je w niesuwerenne Królestwo Polskie, formalnie związane unią personalną z Rosją. Rosja zajęła tym samym 82% terytorium Rzeczypospolitej w granicach z 1772, Austria 11%, Prusy 7%
wikipedia
tamże o tym co się działo w 1916 i 1918...

=============================
Od dawna wiem kto to jest świekra. Wie ktoś skąd się wzięło to słowo?

AUTOR TEMATU
Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Post autor: Bea » pt wrz 01, 2017 7:39 pm

@klw - bardzo dziękuję za Twoją opinię Krzysztofie.
Nie wiem czy będą nowe quizy, forum stopniowo dogorywa... wprawdzie nadal sporo odwiedzających, ale rzadko kto zabiera głos. Wszystko już zostało powiedziane ? Czy odwrotnie - niektórzy nie zabierają głosu, żeby nie być obiektem hejtu ? Nie wiem. Wiem tylko, że funkcjonowanie forum sporo kosztuje - i nie mówię tu tylko o utrzymaniu serwera, ale również o czasie i nakładzie pracy jakie wkładają @wicy i @marla w ujarzmienie skryptów i tego całego php (którego absolutnie nie rozumiem).
Ten QUIZ to pierwszy jaki ułożyłam w życiu, więc dlatego jest taki ... dziwaczny :F Nie mam doświadczenia. Nie chciałam, żeby był zbyt łatwy - dlatego do pytań (moim zdaniem łatwych, bo związanych z codziennym zmaganiem się np. z geneteką czy kalendarzem juliańskim) dodałam trochę historii. Ponieważ quiz już działa, to teraz nie będziemy zmieniać i dodawać odpowiedzi. Ale dzięki za wyrażenie zdania, może kiedyś .... :>

Niektórym widzę, że nieźle poszło: W Y N I K I

A ja nadal zastanawiam się, czy pytania w ogóle są zrozumiałe ? :co: Które jest najgorsze ?

Co do pytania 9. (bo @marla zagmatwała swoimi podpowiedziami), chodziło o to - który okres był najdłuższy:
czy od Jagiełły do Zygmunta II Augusta ?
czy od Henryka Walezego do Stanisława Poniatowskiego ?
czy od I rozbioru (a więc jeszcze za panowania Poniatowskiego) do końca I wojny światowej ?
Beata

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » wt wrz 05, 2017 7:01 pm

Ciekawe, czy ktoś jeszcze podejmie rękawicę i uzyska wynik powyżej średniej (10).....

marla

Post autor: marla » wt wrz 26, 2017 9:55 pm

Może ktoś napisze jakiś quiz?
Ja mam specyficzne poczucie humoru i zainteresowania, dlatego lepiej żeby zabrał się za to ktoś, kto jest tu dłużej i lepiej trafi w gusta większości :tak:

Awatar użytkownika

beata bistram
Podziękował/a: 91 razy
Podziękowano: 189 razy

Post autor: beata bistram » śr wrz 27, 2017 9:03 am

Marla!
Pisz, ja sie lubie smiac :D

marla

Post autor: marla » śr wrz 27, 2017 10:06 pm

Istnieje ryzyko, że dam się sprowokować... mimo moich specyficzności i obiekcji...

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » śr wrz 27, 2017 10:51 pm

Proponuję pytania, na które odpowiedzi można znaleźć na forum (ale trzeba trochę pogrzebać), np. jakiego programu genealogicznego używa admin :F Albo - jaka parafia jest w Ślesinie, jak nazywa się Andraszowy Jakub :D

marla

Post autor: marla » śr wrz 27, 2017 11:09 pm

no,no boski Adminie! Taki quiz przydałby się na urodziny forgen.pl. Proszę, proszę, proszę - przygotuj Wielki Quiz Admina na tą okazję!

A może ktoś się pokusi o quiz na listopad? Może o zwyczajach pogrzebowych? Jakoś w listopadzie wydaje mi się, że nie pasują krotochwile...

Na październik każdy jeszcze zdąży mnie ubiec :>

marla

Re: Quiz

Post autor: marla » ndz paź 01, 2017 12:34 am

No i zrobił się październik... Na październik w roku Pańskim 2017 mam dla Was Quiz specyficzny. Czas nieograniczony, powtórki nieograniczone.
(na razie rzadnych istotnych zmian technicznych; rozważam zmiany i szukam optymalnych rozwiązań, ale ... skrypt sam się nie napisze)

Inspiracją było głównie nasze forum, poprawność merytoryczną sprawdzałam na wiki i innych poważnych portalach, winę za resztę ponosi Beata Bistram, bo celowo mnie prowokowała swoim postem :>
Zapraszam później z powrotem tutaj - ciekawa jestem, które pytanie sprawia kłopoty?

...................................................QUIZ

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » ndz paź 01, 2017 4:53 pm

9/12
To jakby lepiej niż poprzednio (3/12) :D

Pyt 3 - mam nadzieję, że przez błędy gramatyczne nie były rozumiane błędy drukarskie
Pyt 6 i 7 - z najczęściej występującym imieniem byłbym ostrożny. Akurat "u mnie" nie było nim żadne z podanych.
Pyt 10 - młyna koźlaka pamiętam i jeszcze na własne oczy jeden taki widziałem (koło Srocka o ile pamiętam), ale z prawidłową odpowiedzią bym dyskutował

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”