UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Co dziś zrobiłeś/aś dla swojej genealogii

Luźne dyskusje na każdy temat (prawie nie moderowane)

Moderator: Moderatorzy

marla

Re: Co dziś zrobiłeś/aś dla swojej genealogii

Post autor: marla » śr wrz 06, 2017 5:14 pm

Zawsze warto pytać miejscowych!
Czyli jednak po drugiej stronie rynku ulica musi mieć inną nazwę ;) Może nie zmieniali numeracji? Średnia (i numeracja) zaczynała się normalnie od rynku, a po zachodniej stronie był odcinek no-name ze swoją numeracją - potocznie mogło być w użyciu Średnia 8 i Średnia 8 zachodnia/ta druga/za rynkiem... lub wręcz Średnia-konstantynowska 8...? To i tak nieistotne, skoro znalazłeś właściwą kamienicę na Pomorskiej 10!
Teraz "tylko" znajdę gdzie wcześniej był zakład, gdzie w okresie gdy Reichele mieszkali na Sienkiewicza 7 (1916/1920) i kiedy został zamknięty.
Synowie w końcu wrócili z wojny, zakład mógł istnieć do następnej wielkiej wojny...

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Post autor: wicy » śr wrz 06, 2017 5:37 pm

marla pisze:
śr wrz 06, 2017 5:14 pm
Może nie zmieniali numeracji? Średnia (i numeracja) zaczynała się normalnie od rynku, a po zachodniej stronie był odcinek no-name ze swoją numeracją - potocznie mogło być w użyciu Średnia 8 i Średnia 8 zachodnia/ta druga/za rynkiem... lub wręcz Średnia-konstantynowska 8...?
To raczej nie prawdopodobne. Skoro ktoś wyczaił w SZwA, że Średnia 8 to Pomorska 10, znaczy, ze numery zaczynały się od rynku ku wschodowi. Nie było czegoś takiego jak potoczne nazwy ulic. Owszem, św. Andrzeja nazywali Andrzeja. Potem tę samą zmienioną na Andrzeja Struga też nazywali Andrzeja. Ale w numeracji stosowanej m.in. na zdjęciu Atelier nikt nie używałby nazwy potocznej. Adres musiał być zrozumiały nie tylko dla miejscowego - nie ma potoczności w oficjalnym podawaniu adresu.
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

marla

Post autor: marla » śr wrz 06, 2017 7:59 pm

A już było miło... nie wkładaj mi w usta swoich słów! "Potocznie w użyciu" nie oznacza "nazwy".
... tymczasem sam udowodniłeś, że coś takiego było - nienazwana uliczka od rynku do ul. Zachodniej zwana była Średnią, Konstantynowską (i może jeszcze inaczej) zanim oficjalnie nadano jej nazwę...

Być może niechcący wprowadziłam Cię w błąd. Otóż, zakładów fotograficznych w familii było kilka. Najpierw był A. Reichel, potem M. Nippert i w końcu G. Nippert, który być może stał się R. Kleinert. Nadal nie mam dowodów, ale przypuszczam, że to był w sumie ten sam zakład (sprzęt i wyposażenie) zmieniał się formalny właściciel i adres, choć niejednocześnie. Koligacja jest prosta, ale zawsze po kądzieli - daruję sobie wykład kto był czyją siostrą czy córką. Zatem, jeśli sugerujesz się przeprowadzką na nowy adres - ta nastąpiła później, pierwszy (?) adres zakładu to Średnia 8 = Pomorska 10 obecnie.

...czy możemy cofnąć się o krok do momentu: jesteś miły i hojny, a ja tańczę z radości?
A, co tam, zatańczę sobie Obrazek

A dzisiaj dla swojej genealogii rozrysuję Borzęckich i Saltzów - za dużo ich i zaczynają się plątać.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Post autor: wicy » śr wrz 06, 2017 8:18 pm

marla pisze:
śr wrz 06, 2017 7:59 pm
... tymczasem sam udowodniłeś, że coś takiego było - nienazwana uliczka od rynku do ul. Zachodniej
Nie, nie było czegoś takiego. Ona była nazwana i nazywała się Konstantynowska.
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

ogarse

Post autor: ogarse » czw lut 15, 2018 6:49 pm

nic specjalnego, zmotywowałam się do działania po przejrzeniu kilku bardzo starych zdjec

Awatar użytkownika

zefir454
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 6 razy
Kontakt:

Post autor: zefir454 » ndz lut 18, 2018 10:47 pm

Wstyd się przyznać, ale ostatnio niewiele! Pomagam za to innym, taką mam misję. Ostatnio zajmuję się egzotyczną dla mnie genealogią szwajcarską.
Pozdrawiam ciepło w nadziei zajęcia się kiedyś genealogią własnej a nie innych, rodziny.
Józek
Józek-Lubuskie Towarzystwo Genealogiczne
....................................
szukam:
Pławski, Butrym, Pawłowski,
Wenne, Studziński, Costazza

wiolcia

Post autor: wiolcia » ndz lut 25, 2018 8:16 pm

wreszcie narysowałam drzewo na podstawie informacji od najbliższych, teraz trzeba grzebać glebiej :D

styfek

Post autor: styfek » sob mar 10, 2018 12:26 pm

chyba odnalazlem kolejna osobę :ok:

kwiak

Post autor: kwiak » wt kwie 10, 2018 7:55 pm

zgodnie z uwagami znalezionymi na Waszym forum zakończyłem rozmowy z najstarszymi członkami rodziny ,
i rozrysowałem wszystkie znane osoby :D

krasnyk

Post autor: krasnyk » sob kwie 14, 2018 9:00 pm

własnie na forum znalazłem odpowiedz gdzie szperać dalej
mam nadziejże teraz pójdę do przodu

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”