UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Warszawa-Grzelak-Aleksander-1900

Prośby o pomoc w tłumaczeniu z j. rosyjskiego

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
IwonaLGGC
Podziękował/a: 55 razy
Podziękowano: 3 razy

Warszawa-Grzelak-Aleksander-1900

Post autor: IwonaLGGC » wt wrz 05, 2017 8:01 pm

Witam.
Odnalazłam akt urodzenia mojego dziadka Aleksandra Grzelaka z 1900 r. w parafii Narodzenia NMP w Warszawie oraz akt ślubu jego rodziców Ludwika Franciszka Grzelaka z 1897 r z parafii Nawiedzenia NMP w Warszawie. Niestety wszystko prócz nazwisk zapisano w języku rosyjskim. Proszę jakąś dobrą duszę o pomoc. A oto linki:

http://www.szukajwarchiwach.pl/72/1217/ ... 5#tabSkany zdj. 308 nr aktu 1144

http://szukajwarchiwach.pl/72/160/0/-/1 ... 5#tabSkany zdj. 299 nr aktu 167

Iwona M.

Notatka administratora
Ponieważ to jeden z pierwszych postów - nie usunę, ale na przyszłość: tłumaczeniach z aktów metrykalnych zamieszczane są w forum Tłumaczenia->Akty-rosyjski, zgodnie z szablonem zapytania (instrukcja w szablonie). WM

AUTOR TEMATU
IwonaLGGC

Re: Warszawa-Grzelak-Aleksander-1900

Post autor: IwonaLGGC » śr wrz 06, 2017 9:24 am

Przepraszam. Dzięki za korektę :)

A może lepiej usunąć ten post a ja wstawię ponownie z tym że poprawnie według szablonu i w dwóch postach ?

marla

Post autor: marla » śr wrz 06, 2017 5:29 pm

1144
Działo się w Warszawie w parafii Narodzenia Najświętszej Bogurodzicy, (23.05) 5 czerwca 1900 r. (...) Stawił się Ludwik Franciszek Grzelak, ślusarz, lat 36, zam. w Warszawie przy ul. Nowolip...* pod nr 55, w obecności Aleksandra Marcinkowskiego wyrobnika** i Jana Grzelak ślusarza dorosłych***, zam. w Warszawie i okazał Nam dziecię płci męskiej oświadczając, że urodziło się w Warszawie pod wyżej wskazanym adresem, (16) 29 kwietnia tego roku o godzinie 7 wieczorem, z prawowitej jego małżonki Maryanny dd Dziedzic, lat 33. Dziecięciu (...) dano imię Aleksander, a jego rodzicami chrzestnymi byli: Aleksander Marcinkowski i Anna Grzelak. Akt ten niepiśmiennym świadkom przeczytany, przez Nas tylko podpisany.
/podpis: za proboszcza ks. F. Sobolewski/

-----
* niestety "czarna dziura" na zgięciu - chodzi o ul. Nowolipie lub Nowolipki
** robotnik dniówkowy, wyrobnik, najmita
*** użyte słowo (dziś tłumaczone jako pełnoletni) oznaczało osobę dojrzałą (w pełni lat) 30-50 lat

167
Działo się w Warszawie w parafii Marii Dziewicy (9) 21 listopada 1897 r. (...) Wiadomym czynimy, że w obecności świadków Franciszka (Franza)* Siwińskiego lat 31 i Teofila Berenta (Berendt)* lat 35 obydwóch szewców zam. w Warszawie, zawarto w dniu dzisiejszym święty związek małżeński między...
on: Ludwik Franciszek Grzelak - kawaler ślusarz, lat 32, ur. we wsi Sochocin pow. płoński, syn Piotra i zmarłej Simforii (Symforiana)* dd Chojnacka, zam. w tutejszej parafii w domu nr 258,
...i...
ona: Maryanna Dziedzic - panna szwaczka, lat 29, ur. we wsi Trzemoszna pow. stopnicki, córka Andrzeja i Cecylii dd Poras (Poraś)*, zam. w tutejszej parafii w domu nr 253.
3 zapowiedzi, bez intercyzy, wszyscy niepiśmienni

------------
* w nawiasie możliwa alterantywna wersja

obawiam się, że Admin nie żartuje - potraktował Cię ulgowo (ja zmieniłam tytuł na standardowy). Mamy wypracowaną strategię: dla metrykaliów: tłumaczenia > akty > właściwy język - tam też instrukcja, a przy zakładaniu tematu szablon Cię poprowadzi,
dla innych dokumentów: tłumaczenia > pozostałe > język; z łatwością się przyzwyczaisz;
jeśli masz dodatkowe pytania itp - pisz w temacie danego aktu/tłumaczenia, bez obaw, jest OK

AUTOR TEMATU
IwonaLGGC

Post autor: IwonaLGGC » śr wrz 06, 2017 7:43 pm

Dziękuję z całego serca, niesamowicie ucieszyło mnie to tłumaczenie, poznałam wiele wartościowych faktów. A co do poprawności pisania postów, jestem zupełnie zielona w tym temacie, ale to już się nie powtórzy. A czy akt małżeństwa Ludwika i Marianny udało ci się przetłumaczyć w całości?
P.S
Macie tutaj jakiś system podziękowań, jeśli mogłabyś mi podpowiedzieć jak, bo chętnie bym się do niego zastosowała.

Iwona M

marla

Post autor: marla » śr wrz 06, 2017 8:04 pm

Podziękowania - łapka nad postem - najedź to pojawia się napis "podziękuj za post autorowi..." - to najlepszy sposób

A skoro jesteś tak zielona - to zaraz machnę te nudne fragmenty i przy kilku następnych też postaram się pamiętać - zobaczysz, że tam zawsze jest to samo (nic), ale warto się przekonać osobiście. Za "chwilę" wrzucę pełne wersje

AUTOR TEMATU
IwonaLGGC

Post autor: IwonaLGGC » śr wrz 06, 2017 8:08 pm

Jesteś bardzo miła. Dziękuję

Dodano po 6 minutach 19 sekundach:
Albo wiesz nie tłumacz tego, skoro mówisz że nie ma tam nic ważnego to pewnie tak jest, nie trać czasu. Zamiast tego podrzucę ci jakiś inny akt

marla

Post autor: marla » śr wrz 06, 2017 8:39 pm

1144
Działo się w Warszawie w Parafii Narodzenia Najświętszej Bogurodzicy, (23 maja) 5 czerwca 1900 r., o godzinie 5 po południu. Stawił się Ludwik Franciszek Grzelak (Ludwik Franciszek Grzelak), ślusarz, lat 36, zamieszkały w Warszawie, przy ulicy Nowolip... pod nr 55-ym, w obecności Aleksandra Marcinkowskiego, wyrobnika i Jana Grzelak ślusarza dorosłych, zamieszkałych w Warszawie i okazał Nam dziecię płci męskiej, oświadczając, że urodziło się ono w Warszawie, pod wyżej wskazanym numerem (16) 29 kwietnia, tego roku, o godzinie 7 wieczorem, z prawowitej jego małżonki Marianny urodzonej Dziedzic (Maryanny z Dziedziców), lat 33. Dziecięciu temu na Chrzcie Świętym odprawionym w dniu dzisiejszym przez Księdza Dominika Budzejko, dano imię Aleksander (Aleksander), a jego rodzicami chrzestnymi byli: Aleksander Marcinkowski i Anna Grzelak. Akt ten niepiśmiennym świadkom przeczytany, przez Nas tylko podpisany.-
za proboszcza Ks. F. Sobolewski

167
Działo się w Warszawie w Parafii Dziewicy Marii (9) 21 listopada 1897 r. o godzinie 6 po południu. Wiadomym czynimy, że w obecności Świadków Franza Siwinskiego lat 31 i Teofila Bernta lat 35 obydwóch szewców zamieszkałych w Warszawie zawarto w dniu dzisiejszym święty związek małżeński między Ludwikiem Francem /dwojga imion/ Grzelak /Ludwikiem Franciszkiem Grzelak/ kawalerem ślusarzem, lat 32. urodzonym we wsi Sochocin płońskiego powiatu. synem Piotra i zmarłej Symforii urodzonej Chojnacką, zamieszkałym w tutejszej parafii w domu pod numerem 258. i Marianną Dziedzic /Maryanną Dziedzic/ panną szwaczką lat 29. urodzoną we wsi Trzemoszna stopnickiego powiatu. córką Andrzeja i Cecylii urodzonej Poras. zamieszkałą w tutejszej parafii w domu pod numerem 253. Małżeństwo to poprzedziły 3 Zapowiedzi ogoszone w tutejszym Kościele parafialnym (26 października) 7 listopada, (2) 14 i (9) 21 listopada tego roku. Nowozaślubieni oświadczyli że nie zawierali umowy przedmałżeńskiej. Religijny obrzęd zaślubin został odprawiony przez niżej podpisanego Wikarego Tutejszej Parafii. Akt ten niepiśmiennym Nowozaślubionym i Świadkom przeczytany i jedynie przez nas podpisany.-
Ks. S. Dąbrowski

PS
ha! za późno, już gotowe - za to bez ostatniego sprawdzania czy nie przekręciłam jakiejś nazwy

AUTOR TEMATU
IwonaLGGC

Post autor: IwonaLGGC » śr wrz 06, 2017 9:15 pm

.Wspaniała dziewczyna.
A skoro jestem taka zielona :D to możesz mi jeszcze wyjaśnić co oznaczają te cyfry w nawiasach?

marla

Post autor: marla » śr wrz 06, 2017 9:29 pm

gapa ze mnie! W tamtym czasie funkcjonowano wg 2 kalendarzy... stary juliański ja podaję w nawiasach, bo to dawne datowanie - należy brać pod uwagę datę gregoriańską, no chyba, że porównujesz 2 dok. z datacją juliańską... W oryg. dok. 1 data jest juliańska a 2 w nawiasie greg.
Nie wiem, czy wyjaśniłam, czy zagmatwałam, ale - obchodziłaś może "rocznice rewolucji październikowej" w listopadzie? no, właśnie wg starego porządku rewolucja była w październiku... ale tak naprawdę był już listopad :D
https://pl.wikipedia.org/wiki/Daty_nowe ... o_porządku - różnica miedzy kalendarzami rośnie - dlatego w ogóle reformowano kalendarz.
Jak masz pytania pytaj śmiało, jeśli moje wyjaśnienia nie rozjaśniają daj znać, ktoś inny się zlituje :D

AUTOR TEMATU
IwonaLGGC

Post autor: IwonaLGGC » śr wrz 06, 2017 9:39 pm

Rozjaśniają wystarczającą.
Jestem dzisiaj bardzo zadowolona dzięki twojemu tłumaczeniu poznałam swoich prapradziadków, odnalazłam 4 skany aktów z Archiwum warszawskiego rodziny Grzelaków i akty w Archiwum kieleckim rodziny Dziedziców lecz już nie skopiowane ale istniejące, co jest najważniejsze. Dzięki wielkie, chyba dzisiaj nie zasnę :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Akty - rosyjski”